Kuipers: Britse variant betekent race tegen de klok
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 9 februari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
De Verenigde Staten eisen dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die in de Chinese stad Wuhan de corona-uitbraak onderzoekt, toegang krijgt tot voormalige coronapatiënten en hun verzorgers. Washington roept Peking ook op gegevens en monsters uit laboratoria en medische documenten te verstrekken.
Een internationaal team deskundigen is in Wuhan op zoek naar de oorsprong van het coronavirus. In de metropool begon ruim een jaar geleden de uitbraak van het gevreesde longvirus, die tot een pandemie leidde met inmiddels ruim 2 miljoen doden.
In de WHO-ploeg zit ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans.
De voortdurende coronacrisis met nieuwe varianten van het virus vergroten het risico dat het economisch herstel na de pandemie in de eurozone vertraging oploopt. Maar de ministers van Financiën van de negentien eurolanden (Eurogroep) zijn het eens dat een ondersteunend begrotingsbeleid voor burgers en bedrijven noodzaak blijft, zei Eurogroepvoorzitter Paschald Donohoe na afloop van een videoconferentie.
De ministers, onder wie demissionair minister Wopke Hoekstra (deels), discussieerden over de economische en sociale gevolgen van de pandemie en spraken over de herstelplannen die ze vanaf de tweede helft van februari in Brussel kunnen indienen. De Europese Commissie zal ze binnen twee maanden beoordelen en dan hebben de ministers van Financiën nog een maand de tijd om de scenario’s voor investeringen en hervormingen van hun collega’s goed te keuren. Goedkeuring opent de deur naar geld uit Brussel uit het herstelfonds van 672,5 miljard euro.
„Die tijd is kort maar het is te doen”, aldus EU-commissaris Paolo Gentiloni (economische zaken en financiën). De plannen moeten niet alleen nationaal tot groei en herstel leiden, maar „de som ervan een Europese toegevoegde waarde” geven, zei hij.
De manier waarop de wereld nu kan worden gewaarschuwd voor een gevaarlijke virusuitbraak is ongeschikt, zegt een panel van onafhankelijke deskundigen over de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die riep vorig jaar pas op 30 januari een noodtoestand uit en noemde de corona-uitbraak pas op 11 maart officieel een pandemie. Het virus werd eind 2019 geconstateerd in China en verspreidde zich snel over de wereld.
De WHO is onvoldoende toegerust voor deze taak, stellen de deskundigen in een tussenrapport over het alarmsysteem van de WHO. Het panel onder leiding van de Nieuw Zeelandse oud-premier Helen Clark en oud-president van Liberia Ellen Johnson Sirleaf vindt dat het systeem op de schop moet en komt in mei met aanbevelingen.
China wordt onder meer door de Verenigde Staten verweten de uitbraak te hebben verbloemd en de wereld te laat te hebben gewaarschuwd voor het coronavirus. Het expertteam stelt dat er „potentieel” was om sneller te handelen, ook door China. Het noodcomité van de WHO kwam pas in de derde week van januari bijeen, onduidelijk waarom dat niet eerder gebeurde.
Het virus dook voor het eerst in december 2019 in de Chinese stad Wuhan op. Eind januari waren nog geen honderd besmettingsgevallen buiten China vastgesteld, maar op 11 maart waren in 114 landen meer dan 118.000 gevallen geconstateerd en bijna 4300 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. In China was de uitbraak toen al over het hoogtepunt heen, na op sommige plekken voor westerse begrippen draconische maatregelen.
Het versnellen van het vaccineren van burgers als bescherming tegen Covid-19 is de „absolute prioriteit” van de EU. Dat schrijft EU-voorzitter Charles Michel in zijn uitnodiging aan de EU-regeringsleiders en staatshoofden van de 27 lidstaten voor een videotop donderdag vanaf 18.00 uur. „Het meest urgent zijn de vaccins”, aldus Michel.
De infectiecijfers en nieuwe, nog besmettelijkere varianten van het coronavirus die overal in Europa opduiken vragen om „uiterste waakzaamheid”. Michel roept de regeringen op te blijven testen en besmettingshaarden op te sporen, en onderwijl de grenzen open te houden. Hij wil dat de leiders op de top ervaringen met de coronamaatregelen en de vaccinatiecampagnes uitwisselen en de vooruitzichten van de komende weken bespreken.
„Het vaccinatieproces opent ook het debat over vaccinatiebewijzen”, aldus Michel. „We zullen discussiëren over een gezamenlijke aanpak van certificering, en onder welke omstandigheden, indien gepast, inentingsbewijzen gebruikt zouden kunnen worden.” Griekenland en andere zuidelijke vakantielanden dringen aan op invoering van een Europees erkend ‘coronapaspoort’ waarmee ingeënte burgers zonder het overleggen van negatieve testresultaten of quarantaine door de EU kunnen reizen.
In sommige arme landen wordt nauwelijks gevaccineerd tegen corona omdat beloftes en internationale afspraken niet worden nagekomen. Er zijn slechts 25 doses gegeven in een land met de laagste inkomens, zegt de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. „Geen 25 miljoen, niet 25 duizend, slechts 25”, aldus directeur-generaal Tedros. Hij noemde geen naam.
De WHO-leider waarschuwde voor de gevolgen: „Ik moet bot zijn: de wereld staat aan de vooravond van een catastrofale morele mislukking. En de prijs van deze mislukking zal worden betaald met levens en middelen van bestaan in de armste landen ter wereld.”
De WHO probeert met de organisatie Covax het coronavaccin ook in arme landen beschikbaar te krijgen. Het moet een eerlijke en rechtvaardige toegang tot vaccins garanderen voor elk land ter wereld. Maar volgens de WHO-baas gaat het niet goed. Recent vroegen meerdere WHO-lidstaten zich al af of Covax wel de vaccins krijgt die het nodig heeft, en of landen met een hoog inkomen zich aan de beloftes houden die ze hebben gedaan.
Tedros ziet het streven naar een eerlijke verdeling ernstig in gevaar komen. Inmiddels zijn in minstens 49 landen met een hoger inkomen meer dan 39 miljoen doses vaccin toegediend. Sommige landen en bedrijven geven voorrang aan rechtstreekse deals, zonder Covax erbij te betrekken. Zij drijven de prijzen op en proberen voor te dringen in de rij, aldus de WHO-voorman: „Dit is fout.”
Hoogbejaarde en erg zieke Noren die zijn overleden na een prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech stierven waarschijnlijk niet als gevolg van de inenting. De gezondheidsautoriteiten in Noorwegen hebben althans geen verband gevonden, maar blijven waarschuwen voor de risico’s van het inenten van deze groepen. Het vaccinatiebeleid verandert niet.
Sinds het begin van de Noorse vaccinatiecampagne eind december zijn 33 mensen die een eerste dosis hadden gekregen overleden. Uit onderzoek bij dertien gevallen waren aanwijzingen naar voren gekomen dat de zeer oude zwakke patiënten heftig reageerden op relatief milde bijverschijnselen van de vaccinatie.
„Het is niet onmogelijk dat sommigen die het vaccin kregen zo kwetsbaar waren dat je misschien had moeten overwegen hun het vaccin niet te geven omdat ze zo ziek zijn”, zei directeur Camilla Stoltenberg van het Noorse Instituut van Volksgezondheid. Zij wees erop dat dagelijks sowieso zo’n 45 mensen overlijden in Noorse verpleegtehuizen.
Ook in Denemarken, Zweden, Finland, en IJsland zijn sterfgevallen gerapporteerd na een vaccinatie. Ook daar is geen direct verband vastgesteld.
Pfizer en BioNTech lieten maandag weten samen te werken met de Noren om „alle relevante informatie te verzamelen”. Zij memoreerden dat de campagne in Noorwegen begon bij ouderen in verzorgingstehuizen, „van wie de meesten zeer bejaard zijn met onderliggende medische problemen en sommigen terminaal zijn”.
In Noorwegen hebben inmiddels ruim 48.000 mensen een vaccin gekregen.
Bij het ingaan van een eventuele avondklok moet er een uitzondering komen voor de logistiek en het vrachtverkeer. „Transport en logistiek heeft een vitale rol in het draaiend houden van de samenleving. Transport gaat 24 uur per dag door. Daarvoor is een uitzondering noodzakelijk”, aldus branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN). Ook moet het woon- en werkverkeer van medewerkers in die sector daarbij worden meegenomen, vindt de organisatie.
Zonder de uitzonderingspositie houdt de levering aan veel apotheken, winkels en supermarkten volgens TLN op en dat is geen optie. „Distributiecentra worden dag en nacht beleverd, dan kun je niet opeens restricties in gaan stellen. Dan verstoor je cruciale bevoorradingsstromen”, licht een woordvoerder toe.
Branchevereniging evofenedex, die tienduizenden logistieke ondernemers in Nederland vertegenwoordigt, laat weten ervan uit te gaan dat er een uitzondering wordt gemaakt voor cruciaal vervoer. „Net zoals dat bij vorige lockdowns en het dichtgaan van grenzen ging bij de bevoorrading van medicijnen en levensmiddelen. We maken ons er geen zorgen over”, aldus een woordvoerster.
Nu de extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus zich ook hier verspreidt, is Nederland in „een soort race tegen de klok” terechtgekomen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij pleit voor aanscherping van de maatregelen, waaronder de instelling van een avondklok, en herhaalde nog eens zijn standpunt dat Nederland zo snel mogelijk mensen moet vaccineren. „Alles dat je kunt doen om het tempo te verhogen, helpt.”
„De tijd die je hebt, is maar heel beperkt”, waarschuwt Kuipers. „Hoe sneller je een maatregel invoert, hoe meer impact die heeft.” Momenteel is de trend in besmettingen en ziekenhuisopnames nog dalend, maar de LNAZ-voorzitter verwacht dat dit door het nieuwe type van het coronavirus van korte duur zal zijn.
Scholen zullen vooralsnog dicht moeten blijven, vindt Kuipers. Ook noemt hij als optie om „restrictieve quarantaine” in te stellen in gebieden waar de gemuteerde versie van het virus veel voorkomt en dan heel snel mensen binnen een bepaalde straal daarvandaan te vaccineren. Dat heet ringvaccinatie.
Met berekeningen laat de voorzitter van de acute zorgsector zien dat de Britse mutatie in theorie al binnen anderhalf tot drie maanden dominant kan worden in Nederland, net zoals in Engeland is gebeurd. Daar zijn ziekenhuizen overspoeld door coronapatiënten. „Ik had vanochtend een Britse collega aan de telefoon die zei: ’You ain’t seen nothing yet’ (Je hebt nog niets gezien). De ziekenhuisbezetting in Engeland ligt een factor 4 hoger dan hier. Er zijn ziekenhuizen die nauwelijks nog opereren, daar worden alleen nog operaties uitgevoerd die binnen 24 uur noodzakelijk zijn. Dat is een situatie waar je echt van weg wilt blijven.”
Hoe snel de Britse variant hier oprukt, is nog niet geheel duidelijk. Uitgaande van „conservatieve” aannames komt Kuipers erop uit dat rond 1 april de gemuteerde versie van het virus hier de overhand kan krijgen met het huidige beleid. Het kan ook al eerder gebeuren. In zijn berekening gaat de LNAZ-voorzitter ervan uit dat het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, een factor 0,35 hoger is. Dat zou ook gerust meer kunnen zijn.
Advertentie
Ziekenhuizen behandelen iets meer coronapatiënten dan op zondag. Het aantal opgenomen patiënten is met 50 gestegen naar 2429. Het is tweede dag op rij waarop het aantal stijgt, maar in vergelijking met een week geleden is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen met bijna 200 gedaald.
Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1744 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 36 meer dan op zondag. Het aantal coronapatiënten op de intensive care steeg met 14 naar 685, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Ziekenhuizen hebben in het afgelopen etmaal 180 coronapatiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal sinds 16 december. Verpleegafdelingen namen 152 patiënten op en zagen 116 mensen vertrekken. Het is niet bekend hoeveel van hen naar een intensivecareafdeling moesten worden overgebracht en hoeveel voldoende hersteld waren om naar huis of een zorghotel te gaan. De intensive cares namen 28 mensen op, terwijl 14 coronapatiënten de ic verlieten. Bij hen is het niet bekend hoeveel zijn overleden en bij hoeveel de toestand is verbeterd.
Op zondag zijn zes mensen verplaatst naar andere regio’s. De laatste dagen worden veel minder mensen verplaatst dan eind december en begin januari. Zorgregio’s kunnen zelf de patiënten verdelen, ze hoeven niet naar andere delen van het land te worden gebracht, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Het tuberculosevaccin BCG biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen Covid-19. Dat blijkt uit een grote studie onder ruim 6000 mensen van zestig jaar en ouder die zich sinds september hebben laten vaccineren met het middel. Het onderzoek werd uitgevoerd in twintig Nederlandse ziekenhuizen.
Het was de bedoeling dat de proefpersonen die al bij een medisch specialist onder behandeling waren, na toediening beter beschermd zouden zijn tegen infectie met het virus. Het vaccin geeft het afweersysteem namelijk een oppepper. Volgens onderzoeksleider Marc Bonten van UMC Utrecht is de conclusie duidelijk. „Het BCG-vaccin biedt geen bescherming tegen Covid-19 voor de kwetsbare ouderen. Hoewel teleurstellend is het belangrijk om juist tijdens de pandemie de voorlopige gegevens meteen te delen.”
Minister Hugo de Jonge noemde de studie in november nog „een van de kansrijke projecten in de strijd tegen corona”. In Nederland lopen meerdere onderzoeken naar het effect van BCG op corona.
Een derde van de gedetineerden in de gevangenis in Ter Apel is besmet met corona. Dat laat de Dienst Justitiële Inrichtingen maandag weten. De gevangenis ging vorig weekend al in lockdown, nadat er veertien besmettingen waren vastgesteld. Daarop werd iedereen getest en bleken 137 van de 407 gedetineerden besmet te zijn.
Volgens de DJI hebben „de meesten van hen milde tot geen klachten”. Iedereen die positief is getest blijft „op advies van de GGD in ieder geval nog zeven dagen in quarantaine”. Voor de gedetineerden die negatief zijn getest „wordt vandaag in beperkte vorm het dagprogramma weer opgestart”, aldus de DJI.
Voor medewerkers en bezoekers van gevangenissen geldt al langer een dringend advies om een mondkapje te dragen. „Het is voor medewerkers van DJI belangrijk om justitiabelen te kunnen identificeren en om, op basis van hun gelaatsuitdrukkingen, hun gemoedstoestand in te kunnen schatten”, zei verantwoordelijk minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in oktober vorig jaar.
Nederland krijgt alleen deze week minder coronavaccins van Pfizer/BioNTech aangeleverd vanwege aanpassingen aan de Belgische fabriek van Pfizer. Vanaf 15 februari verwacht Pfizer juist „beduidend meer” vaccindoses te leveren aan Nederland en andere EU-landen dan het bedrijf eerder voorzag, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Aantallen kan de fabrikant nog niet noemen.
Vorige week werd al bekend dat Pfizer en BioNTech hun productie in Europa opschroeven. Pfizer liet ook weten dat de aanpassingen in het productieproces in Puurs, bij Antwerpen, zouden leiden tot een tijdelijke dip in de levering. Inmiddels gaat het bedrijf ervan uit dat dit alleen deze week het geval zal zijn. Hoeveel doses Nederland minder krijgt, kan Pfizer niet zeggen.
In België zijn de aantallen wel bekend: daar komen deze week geen 100.000 maar 60.000 doses aan. Dat leidde tot stevige kritiek, onder meer van overheidsfunctionarissen die zich onaangenaam verrast toonden.
De woordvoerder van Pfizer benadrukt dat het bedrijf sowieso zal voldoen aan alle toegezegde aantallen voor het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal kunnen EU-landen op meer doses rekenen dan aanvankelijk.
Tot nog toe heeft Pfizer aan Nederland een hoeveelheid vaccin afgeleverd die goed is voor 442.000 doses. Althans, volgens het oude voorschrift van vijf doses per flesje. Inmiddels is duidelijk dat het met de juiste spuiten en naalden goed mogelijk is om zes doses uit een flacon te halen. De fabrikant gaat de labels daarop aanpassen.
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4822 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december.
In de afgelopen zeven dagen werden 39.409 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 5630 per etmaal.
Op maandagen ligt het aantal gemelde positieve tests vaak wat lager dan later in de week. Dat komt doordat in het weekeinde minder mensen zich laten testen. Maar het dagcijfer ligt ook lager dan eerdere maandagen. Vorige week maandag meldde het RIVM bijna 5500 nieuwe gevallen, de maandag daarvoor ruim 6600. Op de laatste maandag van 2020 kwamen er meer dan 7400 positieve tests bij en op de maandag voor kerst meer dan 11.000.
Amsterdam telde afgelopen etmaal de meeste positieve tests. In de hoofdstad kwamen er 173 bevestigde besmettingen bij. Rotterdam volgt met 138 nieuwe gevallen. In Eindhoven werden 79 vastgestelde besmettingen doorgegeven, in Den Haag 69 en in Almere 62. Barneveld (54) en Venray (52) hadden ook relatief veel positieve tests. In de gemeente Utrecht bleken 48 inwoners het coronavirus te hebben opgelopen.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 59, tegen 43 op zondag en 97 op zaterdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden, omdat het overlijden van een coronapatiënt soms pas na een tijdje wordt doorgegeven. Op dinsdagen en woensdagen meldt het RIVM doorgaans meer sterfgevallen dan op andere dagen.
Sinds het begin van de uitbraak in februari vorig jaar is het coronavirus vastgesteld bij meer dan 917.000 Nederlanders. Met het huidige tempo wordt begin februari de miljoenste Nederlander positief getest. Het aantal bevestigde sterfgevallen is maandag gestegen tot boven de 13.000. Van 13.056 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Het werkelijke aantal besmettingen en sterfgevallen ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger.
In het verpleeghuis Nieuw Vredeveld in Amstelveen is eind december bij ongeveer zeven bewoners de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. Dat bevestigt Lies Zuidema, bestuurder van stichting Brentano waar het verpleeghuis onder valt, na berichtgeving in het Parool. Inmiddels zijn de bewoners die met de Britse variant besmet waren allemaal weer beter, aldus Zuidema.
In de zorginstelling wonen 75 mensen. Afgelopen vrijdag kreeg de instelling na een steekproef van de GGD te horen dat het bij de corona-uitbraak van eind december om de Britse variant ging. Zo’n 10 procent van de bewoners raakte besmet en ging in isolatie op een aparte afdeling.
De uitbraak van het coronavirus in een verpleeghuis in Surhuisterveen lijkt volgens de Friese GGD onder controle. In de afgelopen dagen zijn ongeveer vierhonderd bewoners en medewerkers getest en dat bracht zestien nieuwe gevallen aan het licht. Het gaat om vier bewoners en acht medewerkers van ’t Suyderhuys, evenals vier medewerkers van andere locaties van het moederbedrijf.
„We vinden dat het aantal nieuwe besmettingen beperkt is gebleven. Voor ons is dat aanleiding te besluiten dat er niet meer grootschalig onderzoek nodig is, temeer omdat de maatregelen goed worden nageleefd”, aldus GGD Fryslân.
In het woonzorgcentrum zijn in totaal 112 coronabesmettingen vastgesteld. Het gaat om 63 medewerkers en 49 bewoners. Bij zeker twee bewoners ging het om de besmettelijkere Britse variant. Zes oudere bewoners zijn overleden aan het virus. Meerdere cliënten hadden de Britse variant van het coronavirus.
Het Veiligheidsberaad, de vergadering van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, is uitgesteld van maandag- naar dinsdagavond. Reden is dat nog niet alle stukken beschikbaar zijn, die nodig zijn voor dit overleg, aldus een woordvoerster maandagmiddag. Het belangrijkste gespreksonderwerp voor de burgemeesters was de eventuele invoering van een avondklok.
De burgemeesters wilden vorige week maandag nog niet instemmen met de mogelijke komst van een avondklok als extra maatregel tegen verspreiding van het coronavirus. Zij vinden een avondklok een „heftige maatregel die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt.” De burgemeesters willen onder andere van het Outbreak Managment Team (OMT) „een overtuigend antwoord” krijgen op de vraag of een avondklok helpt om de verspreiding van het virus te dempen.
Het beraad vergadert nu dinsdagavond in Utrecht. Justitieminister Ferd Grapperhaus is er zoals bijna altijd bij.
Dat de basisscholen langer dicht blijven, is wel jammer, zegt Tineke Wisse (41) uit Uddel. „Het thuisonderwijs is best druk. Aan de andere kant is het ook wel gezellig, zo met elkaar.” De kinderen Wisse vinden het wel prima dat de scholen langer dicht blijven. Nathan (8): „Je kunt nu wel vaker buitenspelen.”
De bewoners van het verpleegtehuis die in Vlaanderen op 28 december de eerste prik van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kregen toegediend, hebben hun tweede dosis gekregen. De oudste bewoner van woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs, de 96-jarige Jos Hermans die drie weken geleden de primeur had, was maandag als laatste aan de beurt.
Ook vijftien medewerkers van het tehuis kregen hun tweede vaccinatie, evenals twaalf bewoners van de aanpalende serviceflats die met de overschotten van de eerste ronde konden worden ingeënt.
Een team van experts gaat zich de komende dagen buigen over de vraag of zorgmedewerkers vaker preventief gebruik kunnen maken van extra beschermende FFP2-maskers. Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt hun aanbevelingen naar verwachting vrijdag, bevestigt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het deskundigenteam bestaat uit mensen van binnen en buiten het instituut.
De besmettelijkere Britse variant van het coronavirus is al in heel België doorgedrongen. Het honderdtal besmettingen dat tot dusver is geconstateerd ligt in werkelijkheid een veelvoud hoger, denkt de Belgische viroloog Marc Van Ranst. Twee scholen bij Antwerpen waar de mutant de kop op heeft gestoken hebben inmiddels moeten sluiten.
België heeft voor het eerst het coronavaccin van Moderna toegediend. Personeel van een Antwerps ziekenhuis kwam als eerste aan de beurt.
Nederland zet het nieuwe vaccin van Amerikaanse makelij, dat sinds een kleine twee weken in de Europese Unie gebruikt mag worden, volgende week voor het eerst in. België is niet de eerste, zo begon Duitsland vrijdag al.
De politie is voorbereid, mocht er een avondklok komen. Dat laat een woordvoerder weten. „Wij kunnen onze roosters op korte termijn aanpassen, indien nodig.”
„Het zal een flinke klus worden. Het accent verschuift van overdag naar de avond en de nacht. Maar als het nodig is, dan is het nodig”, aldus de politiewoordvoerder. Ander werk zal daardoor wel op een laag pitje komen, waarschuwt ze. „Kleinere zaken, preventie in de wijk. Dat zal even blijven liggen. Er moeten strengere keuzes gemaakt worden.”
Het instellen van een avondklok tegen de verspreiding van het coronavirus moet „passend en effectief” zijn. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen willen maandagavond een goede onderbouwing horen van de voordelen van een avondklok, voordat zij hun goedkeuring hechten aan het plan van het kabinet om Nederlanders te verplichten ’s avonds en ’s nachts thuis te blijven.
Zorgvakbond NU’91 roept de overheid op om niets te veranderen aan de vaccinaties van zorgpersoneel tegen het coronavirus. Drie weken na de eerste prik moeten de zorgmedewerkers een tweede inenting krijgen, maar die tweede vaccinatie wordt mogelijk uitgesteld zodat die doses kunnen worden gebruikt om anderen hun eerste prik te geven.
Inwoners van de Britse hoofdstad Londen kunnen zich voor het einde van de maand ook ’s nachts laten vaccineren tegen het coronavirus. Dan begint een proefproject met priklocaties die rond de klok open zijn, zegt verantwoordelijk minister Nadhim Zahawi volgens Sky News.
Vaccinatiecentra openen momenteel om 08.00 de deuren en sluiten om 20.00 uur. Die openingstijden zijn volgens de minister ideaal voor tachtigplussers, een van de groepen waarvan de bescherming prioriteit kreeg. Vanaf deze week wordt het beleid verruimd en worden ook mensen van 70 jaar en ouder ingeënt, evenals volwassenen die om medische redenen tot een risicogroep behoren.
De GGD heeft tot en met afgelopen weekend ruim 35.000 zorgmedewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevaccineerd tegen het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte die tussenstand maandag bekend. Het totale aantal gevaccineerden in Nederland komt daarmee op circa 75.000.
Van alle coronabesmettingen die nu worden vastgesteld, is waarschijnlijk ongeveer 10 procent de Britse variant. Dat is twee keer zo veel als kortgeleden. De situatie is kwetsbaar en de voorspellingen voor de lange termijn zijn „ronduit zorgelijk”, waarschuwt het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid adviseert over de aanpak van de corona-uitbraak.
Volgens het OMT zijn er momenteel in feite twee epidemieën aan de gang: de uitbraak van de oude variant daalt langzaam, maar de Britse variant neemt toe en „lijkt niet onder controle”. In de loop van februari kan het bij de helft van alle besmettingen om de Britse mutatie gaan. In maart kan het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames toenemen. In april kan dat leiden tot een grote druk op de zorg.
De FNV wil dat de kinderopvang in Nederland een gratis basisvoorziening wordt voor iedereen. Dat zegt vicevoorzitter Tuur Elzinga van de vakbond.
„Gratis toegankelijke kinderopvang zou het beste antwoord op de kindertoeslagaffaire zijn. Alle werknemers profiteren hiervan. Geen heksenjacht naar vermeende fraudeurs meer, die zich van geen kwaad bewust zijn. Met verschrikkelijke, traumatische en heftige financiële gevolgen.”
Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 5622 nieuwe coronagevallen geteld. Een dag eerder werden er 5340 gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar dit is bijgesteld naar 5332.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 43 tegen 98 op zaterdag en 96 op vrijdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.
Het gemiddelde van de afgelopen week is met de nieuwste cijfers nu 5728 getelde besmettingen per dag. Zaterdag lag het op 5870 en vrijdag op 6158.
In een woonzorgcentrum in het Belgische Merkem zijn zeker 72 bewoners en 38 medewerkers besmet met de Britse coronavirusvariant, melden Belgische media. Drie bewoners zijn overleden. Ook elders in de West-Vlaamse gemeente Houthulst, waarvan Merkem deel uitmaakt, is het aantal nieuwe coronagevallen binnen twee weken snel gestegen: van 8 naar 85. Van in totaal 128 inwoners van de gemeente staat vast dat ze de Britse mutant dragen.
Het door corona zwaar getroffen Brazilië kan beginnen met vaccineren. De autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land keurden meteen twee vaccins goed: het Chinese Sinovac CoronaVac en het Britse middel van Oxford-AstraZeneca. Er wordt een massale inentingscampagne voorbereid, die woensdag moet beginnen.
De basisscholen en de kinderopvang gaan niet eerder open. Ze blijven tot 8 februari gesloten als de huidige lockdown afloopt. Dat heeft het demissionaire kabinet zondag laten weten na overleg op het Catshuis.
Het kabinet neemt het advies van het OMT over. Dat was een dag eerder al uitgelekt. De deskundigen maken zich grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus dat veel besmettelijker is dan het ‘oude’ virus.
Verschillende belangenorganisaties willen betere maskers voor verpleegkundigen en verzorgenden, wegens de „aanhoudende zeer hoge besmettingscijfers en de opkomst van de extra besmettelijke Britse variant.”
V&VN, CNV, NU91 en FNV pleiten voor royale beschikbaarheid van FFP2-maskers voor zorgprofessionals. „Het RIVM adviseert nu nog chirurgische mondneusmaskers van het type IIR te gebruiken bij de meeste zorghandelingen, ook bij coronapatiënten. FFP2-maskers sluiten echter nauwer aan op het gezicht en beschermen beter tegen virussen van buitenaf.
Hoewel er op dit moment geen zekerheid bestaat dat FFP2-maskers noodzakelijk zijn, kunnen we zorgprofessionals wel de grootst mogelijke veiligheid bieden door met FFP2-maskers te werken”, zo klinkt het.
De beschikbaarheid zou geen probleem meer zijn.
Het totale aantal mensen dat in Nederland met Covid in het ziekenhuis ligt is nu 2379, 19 meer dan zaterdag. Van hen liggen er 671 op de intensive care , een stijging van vijf patiënten, en 1708 op de verpleegafdelingen, veertien meer dan een dag eerder. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.
De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, maakt zich zorgen over de effecten die de langdurige schoolsluiting heeft op de kinderen, maar staat toch achter het besluit van het kabinet om de basisscholen en de kinderopvang tot in ieder geval maandag 8 februari dicht te houden. Er zijn wel meer maatregelen nodig om de situatie te verlichten, vindt de organisatie. De raad denkt onder meer aan „coronaverlofdagen” voor ouders.
Na de coronacrisis verwacht één op de zes reizigers minder met de trein te reizen. Dat blijkt uit een onderzoek van NS onder ruim 23.000 reizigers. Ze verwachten meer thuis te gaan werken of hebben inmiddels een alternatief vervoermiddel zoals een auto aangeschaft.
Forensen denken na de coronacrisis gemiddeld drie dagen per week naar het werk te gaan. Van de ondervraagde forensen verwacht 8 procent helemaal niet meer naar het werk te reizen.
Vijftien mensen die zijn aangehouden tijdens een verboden demonstratie op het Museumplein zitten in de nacht van zondag op maandag nog vast op verdenking van openlijke geweldpleging, meldt de politie. De rest is naar huis gestuurd.
In totaal werden volgens de politie 143 mensen aangehouden. Zij krijgen waarschijnlijk een boete. De hoogte daarvan is niet bekend.
De gemeente Amsterdam had eerder deze week de demonstratie, tegen het kabinet-Rutte en de coronaregels, verboden. Toch verzamelden zich zondagmiddag steeds meer mensen op het Museumplein. Op enig moment waren er naar schatting zo’n tweeduizend mensen bijeen. Daarop kondigde de driehoek (burgemeester, politie, justitie) een noodbevel af en werd verordonneerd dat iedereen het Museumplein moest verlaten.
Omdat sommigen de aanwijzingen niet opvolgden, voerde de ME charges uit en zette onder meer een waterkanon in. Aan het begin van de avond was de situatie onder controle.
Na de vaccinatie van de eerste groep zorgmedewerkers, begint maandag ook de vaccinatie van de eerste verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen. Deze week krijgen totaal zo’n 15.000 mensen hun eerste prik, zo is de verwachting. In de weken daarna volgen grotere aantallen.
De eventuele instelling van een avondklok om het coronavirus te bestrijden ligt maandagavond opnieuw op tafel bij het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio spreken met justitieminister Ferd Grapperhaus als vertegenwoordiger van het kabinet over nieuwe argumenten om de avondklok in te voeren. Vorige week heeft het kabinet om een advies daarover gevraagd van het Outbreak Managment Team (OMT).
Zowel de politie als de burgemeesters zijn tot nu toe geen voorstander van het invoeren van een avondklok. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, tevens burgemeester van Nijmegen, vindt het „een heftige maatregel die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt. Er moet een overtuigend antwoord zijn dat het helpt.”
Advertentie