Staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) moet zich in EU-verband opnieuw sterk maken voor een civiel-militaire noodoperatie ten behoeve van de vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Daar heeft SGP-Kamerlid Roelof Bisschop donderdag in schriftelijke vragen op aangedrongen.
Aanleiding zijn de berichten over de Griekse vluchtelingenkampen die geteisterd worden door hevige regenbuien. Bisschop noemt de situatie erbarmelijk. Baby’s lopen er rattenbeten op.
Het plan voor een noodoperatie, door de SGP’er ”Operatie Achilles” genoemd, dateert van begin september. Het behelst onder meer dat alle bij de Griekse autoriteiten ingediende asielverzoeken versneld moeten worden afgewikkeld. Afgewezen migranten kunnen vervolgens spoedig worden uitgezet, waarna Griekenland en de overige EU-landen zorg moeten dragen voor een fatsoenlijk onderkomen voor degenen met recht op verblijf.
Begin september legde een heftige brand grote delen van het vluchtelingenkamp Moria in de as. De vraag wat Nederland daarna te doen stond, verdeelde de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vervolgens tot op het bot. In een crisisberaad dat volgde, nam de VVD de regie. De partij bepaalde dat Nederland geen opvang zou bieden aan 500 jonge vluchtelingen zoals de linkse oppositie, D66 en ChristenUnie wilden, maar slechts aan honderd: vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen en vijftig vluchtelingen uit de categorie ”om overige reden kwetsbaar.” Daarbij bedong de partij ook nog eens dat de regering niet zou tornen aan het zogenaamde hervestigingsquotum van in totaal 2000 asielzoekers wereldwijd dat Nederland voor de periode 2020-2023 al had toegezegd aan de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN.
Elke asielzoeker die als gevolg van de Moriadeal inmiddels is overgekomen uit Griekenland, wordt daardoor op dit vierjarig quotum in mindering gebracht.