Zoektocht naar vrede is gevaarlijk in Sudan
De 16-jarige Rania is de ‘enige’ dochter van een rijke Sudanese Arabier. Nadat hij tot de ontdekking was gekomen dat zijn oudste dochter Halima het ”Injil Yohana” –het Evangelie van Johannes– in haar bezit had, verstootte hij haar als rechtgeaarde moslim uit zijn leven.
De eer van de familie stond op het spel. Maar voordat Halima het ouderlijk huis in Khartoem ontvluchtte, drukte ze haar jongere zusje op hart om dat kleine boekje te lezen: „Het zal je de waarheid vertellen, Rania.”
Het was voor Rania het begin van een ingrijpende zoektocht. Ze komt daarbij in contact met de Amerikaanse Mia Weston. Samen met haar man Michael is ze werkzaam voor een hulporganisatie in de hoofdstad van het islamitische Sudan. Dat geeft wel de nodige spanningen; de regering probeert bewijslast te vinden om de organisatie op te doeken.
Juist met een dreigend vertrek in het vooruitzicht ontstaat bij Michael en Mia een groeiend verlangen om actiever het Evangelie te delen. Hun inspanningen worden gezegend, maar hebben ook consequenties. De politie volgt de gangen van het echtpaar nauwgezet. Als ontdekt wordt dat ze evangeliseren, brengt dat het bestaan van de hulporganisatie nog meer in gevaar. Een dilemma dat tussen de medewerkers voor de nodige spanningen zorgt.
Voor de roman ”Deur naar de vrijheid” baseerde de Amerikaanse schrijfster Jana Kelley zich op waargebeurde verhalen. Ze schetst hoe moeilijk het is om het Evangelie te delen in een streng islamitische samenleving en hoe enorm sterk de weerstand kan zijn. Ook weet de auteur op een indringende manier een gezicht te geven aan de worstelingen van moslims die in aanraking komen met het Evangelie. Het erkennen van Jezus Christus als de Zoon van God blijft niet zonder consequenties.
Tijdens het lezen proef je de innerlijke strijd van de hoofdpersonen. Voor de gemiddelde christen in Nederland is zo’n vijandig klimaat haast ondenkbaar, maar de bittere realiteit voor veel geloofsgenoten in het buitenland. Verschillende personen in het boek moeten ingrijpende beslissingen nemen, maar niet elke keuze leidt tot de deur naar de ware vrijheid. Het boek houdt de lezer als het ware een spiegel voor. Wat zou ik gedaan hebben?
De roman, een vervolg op ”Zij aan zij” uit 2019, leest prettig weg. De twee verhaallijnen van de hoofdpersonen Mia en Rania zijn goed te volgen. Jana Kelley weet in beeldende taal het Sudanese leven dicht bij de lezer te brengen. Het gebruik van Arabische woorden draagt daaraan bij, maar heeft tegelijkertijd als gevolg dat de bijgevoegde woordenlijst regelmatig geraadpleegd moet worden.
Sudan is alleen veilig als je de regels naleeft, zegt een persoon in het boek. Toch zijn ook die niet in beton gegoten. De strikte islamitische norm in het land is sinds dit jaar aan verandering onderhevig. De hervormingsgezinde premier Abdalla Hamdok schafte onder meer de doodstraf op afvalligheid en de openbare geseling af. Blijft de vraag of vaders zoals die van Rania daar van gediend zijn.
Boekgegevens
Deur naar de vrijheid, Jana Kelley; uitg. Ark Media; 253 blz.; € 20,-