Het kabinet trekt na beraad over de toeslagenaffaire de beurs. De vraag over eventuele politieke consequenties ligt nog open.
Iedere gedupeerde van de affaire rond de kinderopvangtoeslag krijgt alvast 30.000 euro ter compensatie aangeboden, maakte staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen dinsdag bekend. Een deel van het kabinet kwam in het Catshuis bijeen om te praten over het vernietigende rapport over de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Een speciale Kamercommissie oordeelt in het vorige week verschenen rapport ”Ongekend onrecht” zeer hard over de rol die verscheidene bewindspersonen in de toeslagenaffaire hebben gespeeld.
Tijdens het overleg is besloten dat alle getroffen ouders recht hebben op dezelfde compensatieregeling, aldus de bewindsvrouw. Ouders die recht hebben op meer, komen daarvoor ook nog in aanmerking. Daarnaast worden met gemeenten afspraken gemaakt over hulp voor ouders die een baan of huis zijn kwijtgeraakt. Ook voor de kinderen van de gedupeerden komt een regeling.
Het ministerie van Financiën heeft momenteel zo’n 9.000 gedupeerden in beeld, maar denkt dat in totaal 26.000 ouders ten onrechte als fraudeur zijn aangemerkt en behandeld. Voor 1 mei hoopt Van Huffelen zoveel mogelijk mensen de 30.000 euro uit te keren. Voor de ouders die al in beeld zijn kan dat sneller, maar een datum of termijn wilde ze er niet op plakken.
Voor ongeveer de helft van de gedupeerde ouders zal de 30.000 euro de geleden schade dekken, denkt Van Huffelen. Sommige ouders zullen meer krijgen dan wat ze zijn kwijtgeraakt, maar die groep hoeft niet te vrezen voor terugvorderingen, belooft de bewindsvrouw. Mensen die recht hebben op meer, zullen dat krijgen.
De bewindsvrouw hoopt te vermijden dat ouders die in de schuldhulpverlening belandden, het volledige bedrag in één keer naar schuldeisers zien gaan. Daarover wil ze in overleg treden met de vereniging voor schuldhulpverlening, zodat de gedupeerde ouders een bedrag overhouden.
Herstel
Het kabinet zei de afgelopen maanden wel sneller tot compensatie te willen komen, maar dat er maatwerk nodig was voor de gedupeerden. Daar komt het nu dus van terug. „Het herstel van ouders staat voorop en dat willen wij ook, en dat kunnen we alleen doen wanneer we in een keer een groot bedrag aan alle ouders geven zodat een groot deel van de gedupeerden ook geholpen is”, aldus Van Huffelen.
Op eventuele politieke consequenties naar aanleiding van het rapport wilde Van Huffelen nu niet ingaan. Of het kabinet politieke consequenties aan de affaire en het daaruit volgende rapport verbindt, en zo ja welke, blijft dus nog even onduidelijk. Het kabinet komt medio januari met een uitgebreide reactie op het rapport. Ook komt er nog voor de verkiezingen een debat met de Kamer.
Een mogelijke scenario dat boven de markt hangt, is het aftreden van het kabinet. Het is echter de vraag of gedupeerden door aftreden wellicht alleen maar langer zouden moeten wachten op genoegdoening. Ook is het de vraag of aftreden verstandig is in het licht van de bestrijding van het coronavirus.
Als het gaat om eventuele politieke consequenties, zullen, met het oog op de naderende verkiezingen, ook electorale afwegingen een rol spelen. Aftreden van het kabinet zou, zo kort voor de verkiezingen, vooral symbolisch zijn, ténzij dit ook betekent dat bijvoorbeeld premier Rutte niet doorgaat als VVD-leider.
Oppositiepartij
Nadeel voor oppositiepartij PvdA is dat zij dit onderscheid voor hun voorman Lodewijk Asscher, een van de betrokkenen, niet kan maken. RTL Nieuws meldde maandag dat Asscher in zijn eigen partij onder vuur ligt vanwege de kwestie.