Politiek
ChristenUnie wil quotumregeling voor oplossen dakloosheid

Het kabinet moet in een quotumregeling vastleggen hoeveel tijdelijke woonruimtes gemeenten beschikbaar moeten stellen voor dak- en thuislozen om zo het probleem van dakloosheid aan te pakken.

Redactie politiek
beeld ANP, Dingena Mol
beeld ANP, Dingena Mol

Dat bepleit de ChristenUnie in een actieplan dat de partij maandag presenteerde.

Onderdeel van de voorstellen is ook het verruimen van de huisvestingsplicht die gemeenten nu al hebben voor asielzoekers die na het doorlopen van de procedure een verblijfsvergunning krijgen. Ook mensen die uitstromen uit Beschermd Wonen-projecten en uit de Maatschappelijke Opvang moeten zo’n recht op gemeentelijke huisvesting krijgen, zo valt te lezen in het plan.

„Herstel begint bij een eigen huis”, zegt het Amsterdamse ChristenUnie-gemeenteraadslid Don Ceder, tevens de nummer 4 van de kandidatenlijst. „Dat moet de plek zijn om mensen te begeleiden. Iedereen een eigen thuis, dat is wat écht telt.”

ANP-349357453.jpg
Kandidaat-Kamerlid Don Ceder. beeld ANP, Bart Maat

Andere voorstellen uit het actieplan gaan over het aanscherpen van de voorwaarden voor de tijdelijke opvang. Zo zouden de huidige slaapzalen plaats moeten maken voor één- of tweepersoonskamers. Om de gespecialiseerde opvang voor slachtoffers van mensenhandel te versterken, zou die meer centraal georganiseerd moeten worden, zodat deze specifieke groep altijd ergens kan aankloppen voor hulp.

Woonzorgakkoord

De voorgenomen presentatie van het ChristenUnie-verkiezingsprogramma, maandagavond, gaat niet door. De partij kiest voor een later moment vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus. Delen van het programma zijn al wel bekend. Zo wil de partij meer investeren in woonvormen voor ouderen. De ChristenUnie wil daar 1 miljard euro voor reserveren, meer dan de 20 miljoen die dit kabinet daar voor uittrok.

De partij doet verder de oproep voor het sluiten van een woonzorgakkoord dat er toe moet leiden dat gemeenten zich committeren aan afspraken om bouwgrond beschikbaar te stellen voor kleinschalige woonvormen.

Vorige week kwam de partij al met een manifest met daarin voorstellen om iets te doen aan de aantallen onbedoelde zwangerschappen en abortussen in Nederland. CU-Kamerlid Dik-Faber doet daarin een pleidooi om de anticonceptiepil te laten terugkeren in het basispakket.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer