„De puriteinen hadden goede moed in moeilijke omstandigheden”, aldus ds. P. den Ouden. „De pilgrimfathers wisten van ontberingen, ziekte en sterfte, maar omdat ze Christus kenden, hadden ze hoop.”
Ds. Den Ouden, hersteld hervormd predikant in Katwijk, zei dit zaterdagavond tijdens de zesde RD-Mannendag. De bijeenkomst, die was georganiseerd door het Reformatorisch Dagblad, vond plaats in de Pelgrimvaderskerk te Rotterdam-Delfshaven. Een aantal mannen was fysiek aanwezig, anderen waren verbonden via een livestream.
Het thema van de avond was: ”Heb goede moed”, met de pilgrimfathers en hun geestelijke nazaten, de puriteinen, in het middelpunt. Vierhonderd jaar geleden vertrokken de pilgrimfathers vanaf de kade vlakbij de Pelgrimvaderskerk naar Amerika, hun nieuwe vaderland.
De bijeenkomst werd geleid door Steven Middelkoop, samen met Albert-Jan Regterschot, maker van de PuriteinenPodcast van het RD. Regterschot was in verband met corona verhinderd, maar hij liet wel filmpjes zien over de pilgrims in Leiden en in Amerika.
Moed gekregen
Hoofdspreker was ds. Den Ouden, kenner en verzamelaar van puriteinse schrijvers. Hij had er een aantal meegebracht. ”The great works of Christ in America” van Cotton Mather beschrijft onder andere de tocht van de pilgrimfathers met de Mayflower. In ”The journal of John Winthrop, 1630-1649” staan brieven van de schrijver aan zijn vrouw.
Hieruit citeerde de Katwijkse predikant om te laten zien hoe Winthrop de hoop vasthield toen hij gescheiden van zijn vrouw vertrok naar Amerika. Winthrop had goede moed, aldus de predikant, moed die niet bepaald werd door de omstandigheden maar door de verbondenheid met de Heere.
Ds. Den Ouden: „Wie Christus heeft, heeft alle dingen met Hem. Zou je geen moed hebben als je in Christus alles mag bezitten? De pilgrimfathers wisten alles van ontberingen, ziekten en sterfte, maar omdat ze Christus in het hart droegen, konden ze er doorheen komen.”
Hij stelde dat deze „goede moed” oog geeft voor hoe om te gaan met de goederen van de wereld. „Door de welvaart van de wereld lopen wij de kans om het zicht op de heerlijkheid kwijt te raken. Wie goede moed heeft, laat zich niet zo gauw door de verleidingen van deze wereld verstrikken.”
Hooker
Daarna besprak hij een preek van de Engelse puritein Thomas Hooker (1586-1647) over de hoop. Hooker meende dat mensen moedeloos zouden worden in het zoeken naar God als ze in het hart geen stille hoop op de Heere zouden hebben, aldus ds. Den Ouden. „Zonder deze stille hoop zouden ze het zoeken naar God opgeven. De puriteinse predikers wilden niet dat hun hoorders moedeloos zouden worden, maar ze gaven altijd goede hoop op Christus.”
Hooker is volgens de hersteld hervormde predikant vertroostend en bemoedigend. „Hij doet dat niet in de wensende zin, maar hij spoort aan tot werkzaamheden. De hoop moet gevoed en beschermd worden. De puriteinen waren ervan overtuigd dat de Heere werkt door ons werken.”
Ds. Den Ouden constateert dat er in de gereformeerde gezindte meer aandacht is voor het geloof en de liefde dan voor het onderwerp hoop, terwijl dat juist zo belangrijk is. „Zonder hoop kunnen we niet leven. Als we geen hoop hebben, wordt ook ons gebed verlamd.”
Hij raadde aan om puriteinen te lezen, ook om hun aandacht voor de praktijk van het zielenleven en voor praktische zaken als huwelijk, opvoeding en sober leven.
Middelkoop adviseerde om de volgende aflevering van de PuriteinenPodcast te volgen, waarin Hooker aan de orde komt.
Organist André van Vliet speelde zaterdagavond onder andere bewerkingen van ”Amazing grace” (Genade zo oneindig groot) en ”Rock of ages cleft for me” (Vaste Rots van mijn behoud).