Binnenland
Gemeenten zoeken verklaring voor relatief hoge coronacijfers

„Iedereen die hier werkt, kent wel iemand die corona heeft”, zegt Kees Stam, manager van zorgcentrum De Waard in Alblasserdam. „In de bijna anderhalf jaar dat ik in deze gemeente werk, heb ik gemerkt dat het een hechte gemeenschap is”, noemt hij als mogelijke verklaring voor de verspreiding van het virus.

L. Vogelaar
12 December 2020 10:59
Bunschoten-Spakenburg telt veel zieken als gevolg van coronabesmetting. We moeten niet alleen bidden of de pandemie voorbij mag gaan, maar ook zorgvuldig en voorzichtig zijn.” beeld RD, Anton Dommerholt
Bunschoten-Spakenburg telt veel zieken als gevolg van coronabesmetting. We moeten niet alleen bidden of de pandemie voorbij mag gaan, maar ook zorgvuldig en voorzichtig zijn.” beeld RD, Anton Dommerholt

Alblasserdam ligt onder de rook van Rotterdam, voegt hij eraan toe. „Die stad mag dan relatief minder besmettingsgevallen hebben, het absolute aantal is heel hoog.”

Het zorgcentrum van de christelijke stichting Waardeburgh heeft net een forse uitbraak achter de rug. De helft van de zeventig bewoners werd positief getest. „En van die helft overleed bijna de helft. En dat ondanks het feit dat we meer maatregelen hadden genomen dan verplicht was. Als zo’n virus echter eenmaal in huis is, grijpt het om zich heen.”

Speciale afdeling

Alle bewoners en personeelsleden werden elke week getest. „Daardoor konden we veel leed voorkomen: door medewerkers thuis te laten blijven en bewoners af te zonderen terwijl ze nog geen ziekteverschijnselen hadden.”

De Waard heeft een afzonderlijke corona-afdeling. „Sommige bewoners zaten er lachend: wel positief getest, maar niet of nauwelijks gevolgen van de besmetting. Anderen waren hard ziek en lagen aan de zuurstof. We verpleegden iedereen zelf; niemand werd naar een ziekenhuis gebracht. Op het hoogtepunt waren er 21 bewoners tegelijk ziek.”

De sterfgevallen deden zich voor onder de oudste bewoners: de gemiddelde leeftijd van de overledenen was 97, de oudste was 104. „De bewoners hier zijn in het algemeen niet bang om te sterven. Voor de familieleden en voor onze medewerkers was het ingrijpender.” Momenteel ligt nog één bewoner op de corona-afdeling. „En twee ouderen van buiten ons huis.”

Van het personeel heeft zo’n 20 procent corona gehad. „Degenen die konden werken, liepen allemaal in beschermende kleding, ook bij de bewoners die niet positief waren getest.”

Tijdens de eerste golf zat De Waard dicht. „We hadden geen corona in huis. Maar de bezoekers mochten lange tijd geen bezoek ontvangen. Dat hakte er zo in dat we het geen tweede keer zo zouden willen. Het heeft iets angstigs om bezoekers binnen te laten, maar de meerwaarde voor de ouderen is duidelijk. Kwaliteit van leven gaat voor hen dan toch boven kwantiteit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer