De Staat hoeft Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen die in Noord-Syrische kampen zitten, toch niet terug te halen naar Nederland. Het hof in Den Haag haalt met deze uitspraak een streep door de uitspraak van de rechtbank begin vorige week.
Het kort geding was aangespannen namens 23 vrouwen en hun 56 kinderen, die vastzitten in twee kampen in het noorden van Syrië. Ze zitten daar onder schrijnende omstandigheden. De Nederlandse staat was in beroep gegaan.
Na het vonnis barstten meerdere familieleden van de IS-vrouwen in huilen uit. Na de uitspraak van de rechtbank waren ze hoopvol dat ze hun kinderen en kleinkinderen snel terug zouden zien. De advocaat van een aantal van hen liet direct na afloop weten „extreem teleurgesteld” te zijn.
De rechter oordeelde begin vorige week in een kort geding dat de Staat er per direct alles aan moet doen om op korte termijn de kinderen naar Nederland te halen. Voor de terugkeer van de IS-vrouwen zelf hoeft de Staat zich niet in te zetten, oordeelde de rechter. Maar als de Koerden, die de kampen bewaken, de kinderen niet zonder moeders willen laten vertrekken, moet de overheid wel kijken of ze zowel moeders als kinderen kan terughalen.
Het kabinet is blij met de uitspraak van het hof over het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde vrijdag dat de staat de vrouwen en kinderen niet hoeft terug te halen uit de kampen waar ze zitten in Noord-Syrië, en zette daarmee een streep door een uitspraak van de rechter van begin vorige week.
Minister van Justitie Ferd Grapperhaus benadrukt dat het kabinet het vonnis „inhoudelijk zal bestuderen”. Maar, voegt hij eraan toe, „ik kan in eerste reactie zeggen dat ik de uitspraak van het hof als ondersteuning van het kabinetsbeleid zie. We zijn altijd helder geweest. Deze vrouwen hebben zelf de keuze gemaakt om, al dan niet met hun minderjarige kinderen, uit te reizen naar IS-gebied en zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie.”
Ook premier Mark Rutte wijst erop dat de uitspraak nog moet worden bestudeerd, maar „je gaat niet in hoger beroep om ongelijk te krijgen”. Het kabinet blijft volgens hem inzetten op berechting in de regio.
„Ik heb het kabinet meerdere malen opgeroepen zich tot het uiterste in te spannen de Nederlandse kinderen in Syrische kampen terug te halen naar Nederland. De vaak jonge kinderen zitten daar onder erbarmelijke omstandigheden, en de situatie lijkt te verslechteren.” Dat stelt kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vrijdag in reactie op de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.