Pluimveebond vraagt solidariteitsbijdrage
Terwijl de meeste consumenten het fipronilschandaal alweer vergeten zijn, kampen de Nederlandse pluimveehouders nog dagelijks met de gevolgen ervan. Met name de export naar Duitsland loopt een flinke deuk op.
Gisteren deed de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) een oproep om de meer dan 200 pluimveehouders van wie het bedrijf geblokkeerd is geweest –of nog altijd is geblokkeerd– niet in de kou te laten staan. De vakbond vraagt niet-gedupeerde boeren en andere partijen in de pluimveeketen (dienstverleners, toeleveranciers en afnemers) om zich „uit solidariteit” garant te stellen voor een financiële bijdrage aan de dagvaarding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Zusterorganisatie LTO-pluimveehouderij besloot eind augustus een zaak tegen de toezichthouder te beginnen omdat ze vindt dat de NVWA steken heeft laten vallen. De NVP en diverse advocatenkantoren haken daarbij aan. Advocatenkantoor BarentsKrans in Den Haag heeft juridisch het voortouw genomen.
Volgens de NVP is de schade en het leed bij gedupeerde boeren groot. „We leven met hen mee en pleiten dagelijks voor oplossingen die maken dat de boel snel op de rit komt”, schrijft de organisatie in haar jongste nieuwsbrief.
Kosten
De kosten van de zaak tegen de NVWA worden volgens de NVP in beginsel gedragen door de getroffen boeren, al dan niet via hun rechtsbijstandverzekering. Maar de organisatie wil er zeker van zijn dat ze voldoende middelen achter de hand heeft als de rechtsgang onverhoopt meer mocht kosten dan verwacht. „We moeten oppassen dat we niet door onze reserves heen raken”, zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan desgevraagd.
De vakbond vraagt bedrijven in de pluimveeketen garant te staan voor een vast bedrag. Op deze garantstelling zal de NVP alleen aanspraak maken als de dekking vanuit de gedupeerden onvoldoende blijkt te zijn. Of er zich al belangstellenden hadden gemeld, kon De Haan gisteravond niet zeggen.
De vakgroep pluimveehouderij van LTO doet zo’n oproep niet. „Wij betalen de kosten als organisatie zelf”, zei voorzitter Eric Hubers vanmorgen.
De NVWA zal de lijst met eiercodes van geblokkeerde bedrijven een dezer dagen van haar website halen. „Dat hebben ze mij persoonlijk vorige week al verzekerd”, zegt Hubers. „Ik verwacht dat het vandaag of morgen zo ver is. Dat zal een hele opluchting zijn, want daarmee geeft de overheid een signaal af dat onze eieren betrouwbaar zijn. Dat werkt door bij afnemers. Gisteren werd bekend dat de Duitse supermarktketen Rewe weer Nederlandse eieren in het schap legt.”
Mest
Een heikele kwestie op dit moment is ook de afvoer van mest die met fipronil is besmet. Deze mest wordt onder strenge voorwaarden in Moerdijk verbrand. NVP-voorzitter De Haan: „We willen graag dat voor het fipronilgehalte in de mest een norm wordt vastgesteld. Moet het per se nul zijn of mag er misschien een klein beetje in zitten? Bedrijven blijven nu misschien onnodig lang vastgelegd.”