Binnenland
Studenten redelijk positief over afstandsonderwijs

Studenten zijn overwegend positief over de manier waarop hun hogeschool of universiteit de afgelopen weken onderwijs op afstand heeft gegeven. Van de studenten die meededen aan een enquête van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), is de meerderheid tevreden. Twee derde van de ondervraagden noemt de toegankelijkheid van het onderwijs goed.

Ook over de communicatie van de onderwijsinstellingen tonen de meesten zich tevreden: 70 procent voelt zich „voldoende geïnformeerd over de situatie rond het coronavirus”.

Over de kwaliteit van de onlinelessen, werkgroepen en begeleiding op afstand verschillen de meningen wel. Met de stelling „de kwaliteit van mijn onderwijs is goed” is 41 procent van de 427 ondervraagden het (zeer) eens, 28 procent is neutraal en 31 procent vindt het onvoldoende.

Zorgen maken de studenten zich vooral over studievertraging en de bijkomende kosten. Van de universitaire studenten antwoordt 27 procent bevestigend op de vraag of ze studievertraging verwachten door de coronacrisis, nog eens 41 procent zegt ‘misschien’. Aan hbo’s verwacht bijna de helft (48 procent) langer over de studie te doen en zegt nog eens 35 procent ‘misschien’. LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten verklaart het verschil uit het feit dat hogescholen meer op de praktijk georiënteerd zijn. „Dat maakt dat zij meer last hebben van onderwijsvormen die niet digitaal aangeboden kunnen worden.”

De andere uitkomsten stemmen Rutten optimistisch. „Onze achterban is kritisch. Als dit eruit komt, geeft dat vertrouwen.” De grootste zorgen van studenten gaan momenteel niet over het onderwijs, zegt ze, maar over financiële zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer