Belangenorganisaties maken zich zorgen over omvang dierproeven
Dierenbelangenorganisaties willen dat er wereldwijd toezicht komt op het inzetten van dierproeven om het coronavirus tegen te gaan. Ze hebben de Wereldgezondheidsorganisatie WHO opgeroepen „alleen zinvol menselijk onderzoek te coördineren en herhaling van dierproeven te voorkomen” in de zoektocht naar een Covid-19-vaccin.
Dierenrechtenorganisatie Een dier, een vriend is samen met de Europese coalitie tegen dierproeven, Cruelty Free Europe, en aantal andere organisaties tot de oproep gekomen.
„Miljarden worden op tafel gelegd om nu snel een vaccin te vinden. Maar dieren zijn geen mensen en reageren anders dan mensen. Juist nu er haast geboden is, is dit het moment om te stoppen met de onbetrouwbare en tijdrovende dierproeven en vaart te maken met echt wetenschappelijk - voor mensen relevant - onderzoek”, aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van Een dier, een vriend. Volgens Deckers worden er experimenten met onder meer honden, kippen, koeien, fretten, hamsters, varkens, muizen, apen, schubdieren en vleermuizen uitgevoerd.
Cruelty Free Europe meent dat „het nu tijd is om onze relatie met dieren en de natuur volledig te heroverwegen ten aanzien van toekomstige pandemieën van dit soort en dit kaliber en verder te kijken dan de schaamteloze standaard van het blind vertrouwen op wrede en onbetrouwbare dierproeven”.
Volgens Cruelty Free Europe zijn dierproeven helemaal niet zo betrouwbaar gebleken in de ontwikkeling van medicijnen voor mensen.