Binnenland
Politie Tilburg onderzoekt brandje in zendmast

De politie in Tilburg heeft zondag onderzoek gedaan naar een brandje in een zendmast aan de Centaurusweg. Een voorbijganger meldde zaterdagavond dat er sporen waren een brandje bij een kast van de zendmast. Het vuur was al uit, maar omdat er de laatste tijd elders in het land brand was gesticht in zendmasten, besloot de politie forensisch onderzoek te doen. „We nemen dit heel serieus”, aldus een woordvoerder.

Een zendmast in Nuenen voor mobiele netwerken is zwaar beschadigd geraakt brand. beeld ANP
Een zendmast in Nuenen voor mobiele netwerken is zwaar beschadigd geraakt brand. beeld ANP

De politie kan niet zeggen wanneer de brand precies is aangestoken. Het werd zaterdag ontdekt, maar het kan ook enkele dagen eerder zijn aangestoken, aldus de woordvoerder.

De afgelopen dagen waren er meerdere branden bij zendmasten. Zo heeft er afgelopen week in het Brabantse Oudenbosch brand gewoed in twee zendmasten, waarbij het volgens de politie vermoedelijk om brandstichting ging. Ook bij twee zendmasten in het Brabantse Veldhoven heeft brand gewoed. In Groningen werd geprobeerd brand te stichten in een zendmast. Ook is aangifte gedaan van brandstichtingen in zendmasten in Liessel, Beesd, Rotterdam en Nuenen.

Het is niet duidelijk waarom zendmasten doelwit zijn van brandstichters. Vorig jaar constateerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat er groeiend protest is tegen zendmasten vanwege de uitrol van het 5G-netwerk. Volgens actievoerders zou de straling van antennes slecht zijn voor de gezondheid en milieu. Ook zou door sommige complotdenkers worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer