Binnenland
Alle bijeenkomsten verboden tot 1 juni

Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Er is geen bovengrens meer van honderd personen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie) na het crisisberaad van enkele ministers.

Ook andere maatregelen zijn aangescherpt. Zo mag de politie ingrijpen als groepen van drie of meer personen geen 1,5 meter afstand houden van elkaar in de publieke ruimte. De nieuwe maatregelen worden gehandhaafd met boetes, die voor particulieren kunnen oplopen tot 400 euro en voor bedrijven tot 4000 euro.

Een overzicht van de nieuwe maatregelen:

Aanvankelijk waren alle bijeenkomsten tot 6 april verboden. Voor „begrafenissen en kerkelijke bruiloften” gelden enkele uitzonderingen. Hoe het na 6 april verder moet met bijvoorbeeld de sluiting van scholen en horeca - waar veel mensen samenkomen - is nog niet duidelijk. Daar moet later een besluit over worden genomen, zei Grapperhaus.

De maatregel „zal voor sommigen hard aankomen”, verwacht Grapperhaus. „Juist nu verheug je je op bepaalde bijeenkomsten. Maar we hebben geen andere keuze als we het coronavirus willen controleren.” Het is een kwestie van „kiezen op elkaar” zei hij.

Het kabinet heeft gekozen voor de relatief verre datum van 1 juni als afloopdatum omdat dat „duidelijkheid en rust” geeft. Er is dan ook direct uitsluitsel voor evenementen rond bijvoorbeeld Bevrijdingsdag op 5 mei of Dodenherdenking, aldus de minister.

Noodverordening

Er komt ook een noodverordening waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor kunnen burgemeesters specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen. Ook kunnen er boetes worden opgelegd aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen en aanwijzingen.

Via die noodverordening krijgen burgemeesters de mogelijkheid sneller op te treden. Als mensen met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden, kan hierop worden gehandhaafd. Burgemeesters kunnen ervoor kiezen „forse boetes”, tot 400 euro, uit te delen aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden.

Ze kunnen bijvoorbeeld „stranden, parken en campings” sluiten als dat noodzakelijk blijkt voor de volksgezondheid. Dat is overigens pas aan de orde als deze locaties zelf onvoldoende maatregelen hebben getroffen.

Winkels kunnen ook verplicht worden een „scherp deurbeleid te voeren” om ervoor te zorgen dat klanten binnen genoeg afstand van elkaar houden. „Winkels die zich er niet aan houden, kunnen door de burgemeester gesloten worden”, zegt Grapperhaus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer