Stoffen, knoopjes en revers: het maatpak

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor het pak van de bruidegom. Maar wat zijn de opties eigenlijk in pakkenland? En hoe gaat het uitzoeken van een maatpak in zijn werk? We vroegen het aan twee mannen die van maatpakken hun leven maken: Jonne Wartena en Bart Sanders.

tekst Elise Verschuure, beeld Bart Sanders Maatpakken en New Tailor
14 February 2020 13:15Gewijzigd op 16 November 2020 18:14

Op de gemiddelde bruiloft kijken de gasten reikhalzend uit naar het moment waarop ze de jurk van de bruid kunnen bewonderen. Daardoor kan het pak van de bruidegom een bijzaak lijken. Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor de kleding van de bruidegom, aldus Bart Sanders, eigenaar van Bart Sanders Maatpakken in Vianen, waar jaarlijks zo’n 300 mannen aankloppen voor hulp bij het uitzoeken van hun trouwpak.

„Er is steeds meer vraag naar maatwerk. Vroeger had dat een luxe imago, maar steeds meer mannen willen dat hun trouwpak past bij hun wensen en bij hun lichaam”, aldus Sanders.

Trends

Jonne Wartena, assistent-manager bij New Tailor Utrecht: „Blauw blijft voor het komende seizoen favoriet. Het is een klassieke kleur, die mooi is in allerlei tinten en stofsoorten. En het is ook nog eens makkelijk te combineren met andere kleuren.”

Naast blauw is ook groen een blijvertje, volgens Wartena. „Die kleur zien we het afgelopen jaar steeds meer en ik denk dat de trend de aankomende vijf jaar nog wel gaat blijven. Ook kleuren als petrol zien we steeds meer. Over het algemeen kiezen meer mannen voor een rustige en gedempte tint voor hun pak.”

Hoewel bij Sanders nog veel mannen aankloppen voor een strak pak, ziet Wartena een duidelijke verschuiving naar iets lossere pakken: „Het pak wordt niet slobberig, maar wel minder strak. Het echt strakke pak verdwijnt langzaam weer een beetje naar de achtergrond.”

Volgens Wartena zijn ook contrasterende stiksels bij de knoopsgaten en glimmende stoffen behoorlijk passé. „De meeste mannen gaan voor een sober en klassiek pak dat er natuurlijk uitziet. Bredere revers (de ‘kraag’ van een jasje) zijn heel trendy, net als bandplooien in de broek. Dat zijn heel klassieke elementen die heel wat decennia meegaan.”

De nadruk op soberheid is ook terug te zien in de materiaalkeuze. „We verkopen voor het voorjaar en de zomer vooral pakken die deels van linnen zijn gemaakt, een linnenblend. De stoffen zijn wat matter en hebben over het algemeen meer structuur.”

Sanders: „Dit seizoen zie je dat veel pakken geïnspireerd zijn op de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. De stoffen en materialen, maar ook de accessoires. Bretels bijvoorbeeld zijn afgeleid uit deze periode. Voor de winter zijn vooral de tweedstoffen duidelijk geïnspireerd op deze jaren.”

Wat komt er allemaal kijken bij het samenstellen van een maatpak? De meeste zaken die maatpakken leveren, werken alleen op afspraak. Sanders: „Dan weet ik zeker dat de klant en ik allebei de tijd hebben. We beginnen een afspraak altijd met een bakje koffie om elkaar beter te leren kennen. Zo kan ik beter inschatten wat er bij het karakter en de uitstraling van de klant past.”

Wartena: „In de ideaalsituatie heeft de bruidegom-to-be al rondgekeken op bijvoorbeeld Pinterest, zodat hij een idee heeft van wat hij wel leuk vindt en wat niet. Op basis daarvan gaan we de stofkleur en stofsoort kiezen. Als die vaststaan, kunnen we ons meer richten op de details, zoals reversbreedte en zakvorm.”

Nadat alle keuzes gemaakt zijn, is het tijd voor het meetlint. Om het pak precies aan te laten sluiten bij de maten van de klant, wordt het lichaam helemaal opgemeten. Bij Sanders is dat de laatste stap van de eerste afspraak, maar bij New Tailor niet. Wartena: „Als de klant is opgemeten, trekken we hem een van onze zogenoemde paspakken aan, die wat maat betreft het meest in de richting zit van de maten van die klant. Zo kan een bruidegom in spé beter kiezen wat hij wil: wat staat goed en wat zit comfortabel? Moeten de schouders nog een beetje breder of de mouwen iets langer?”

Na een week of zes kan de klant zijn pak bewonderen in een doorpassessie. Sanders: „Samen kijken we of alles naar wens is en meestal zijn er geen aanpassingen meer nodig.” Bij New Tailor is de doorpassessie het moment om de broek op lengte te maken, terwijl dat bij Sanders al direct gebeurt. „We vragen de bruidegom zijn trouwschoenen mee te nemen, zodat we kunnen zien wat de mooiste lengte van de pakbroek is. Dan kijken we ook of de broek een omslag krijgt of niet. Het overgrote deel van de pakken die we leveren, kan na deze doorpassessie diezelfde middag nog mee naar huis. In de gevallen dat er nog iets aangepast moet worden, kan de klant het eindresultaat een week later ophalen.”

Details

Bij een maatpak draait het om de details. Sanders: „De voering van het jasje kan bijvoorbeeld gemaakt worden van dezelfde stof als het gilet. De meeste bruidegommen die bij mij hun pak uitzoeken, kiezen voor een contrasterende stof, wat een speelse uitstraling geeft.” Ook zijn er opties om de namen of de trouwdatum in het pak te laten borduren: in de kraag of in de voering. „Zo maak je het pak extra persoonlijk. Je kunt ook kiezen voor een tekst die belangrijk voor je is”, aldus Wartena.

Over de kleur van het overhemd zijn Sanders en Wartena het niet met elkaar eens. Sanders adviseert de klanten hun overhemd te kiezen in een kleur die aansluit bij de bruidsjurk - op basis van het stukje stof dat iedere bruidegom meeneemt naar de eerste afspraak. De meeste bruidsjurkenzaken zullen dit ook aanraden. In de meeste gevallen komt dat neer op een ivoorkleurig overhemd voor de bruidegom. Bij New Tailor adviseren ze juist om voor een gewoon wit overhemd te kiezen. „Een roomwit overhemd staat zeker bij blanke mannen een beetje vergeeld. Alsof het een wit overhemd was dat al tien keer met de gekleurde was mee is gewassen. Dit ligt niet aan de kleur, want die is hetzelfde als de jurk, maar veel trouwjurken zijn gemaakt van zijde, terwijl het overhemd van katoen is. Dat doet af aan het zicht. Wij adviseren klanten altijd voor een ‘gewoon’ wit overhemd te kiezen. Doordat je toch maar een klein stukje ziet, valt dat niet uit de toon bij de jurk.”

Hoe moet de bruidegom er dan voor zorgen dat het pak aansluit bij de jurk? „Soms kiezen we voor een das in de kleur van de jurk of we matchen het pak met de tinten die in de decoraties en aankleding van de feestlocatie terugkomen. Het is belangrijk dat het pak wel past bij de algehele sfeer van de bruiloft.”

Ook Sanders hecht hier veel waarde aan. „Het pak moet de jurk versterken, zeggen wij altijd. Daar dragen ook de accessoires aan bij. Manchetknopen zijn vaak een standaardaccessoire waarvoor mannen kiezen. Ze kunnen nieuwe knopen kopen, maar het komt ook regelmatig voor dat de bruidegom de oude manchetknopen van zijn vader of opa wil gebruiken. Een mooi stukje traditie, waar we graag aan meewerken. Hetzelfde geldt voor zakhorloges, die je tegenwoordig weer steeds meer ziet bij trouwpakken. Dit sluit aan bij een trend die stamt uit de jaren twintig en dertig.”

„Het kan voor een bruidegom in spe best overweldigend zijn, zoveel keuzes”, zegt Sanders. „Over het algemeen is het belangrijk dat de klant zich lekker voelt in het pak. Het is prima om naar advies vanuit de omgeving te luisteren, maar het is belangrijker om dicht bij jezelf te blijven. Als je normaal nooit accessoires draagt, bijvoorbeeld, houd het aantal accessoires dan ook op je trouwdag minimaal.”

Stress

Om stress te voorkomen bij het zoeken van een pak dat bij je past, is het vooral belangrijk om jezelf voor te bereiden op de eerste afspraak met de pakkenzaak. Wartena: „Een ideale plek waar je inspiratie op kunt doen, is het digitale prikbord Pinterest. Dat werkt beter dan gewoon ‘trouwpak’ intikken in een zoekmachine, want dan krijg je bij wijze van spreken ook de carnavalskostuums te zien.” Beide zaken hebben een eigen Pinterestpagina. „Op onze eigen Pinterestpagina hebben we ook genoeg inspiratie staan. Kijk van tevoren naar wat je echt mooi vindt en naar dat wat je absoluut niet aanstaat. Dan kunnen we daar bij de eerste afspraak direct op inspelen en is het makkelijker om een pak te vinden dat echt bij je past.”

Accessoires: de opties

  1. Hoed
  2. Das of strik
  3. Bretels
  4. Corsage
  5. Horloge
  6. Zonnebril
  7. Armband
  8. Sokken
  9. Manchetknopen
  10. Schoenen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer