Economie

Historisch erfgoed tussen parfums en speelgoed

Waddinxveen kampt al jaren met leegstand van bedrijfspanden. Een historische vereniging maakt echter dankbaar gebruik van een leegstaand pand aan de Promenade.

3 January 2020 20:23Gewijzigd op 16 November 2020 17:53

Een op de vijf winkelpanden in de Zuid-Hollandse gemeente heeft momenteel geen vaste huurder. Daarom is de Promenade 79 zeker niet het enige pand zonder vaste bezetting. Desondanks staat deze winkelruimte, geflankeerd door speelgoedwinkel Intertoys en parfumerie Ici Paris, niet letterlijk leeg.

Sinds de opening van het winkelcentrum Gouweplein –zo’n vijf jaar geleden– heeft deze winkelruimte geen vaste huurder. Dat verklaart meteen dat de muren en de vloer er nog net zo uitzien als bij de oplevering: kaal.

Afgezien daarvan, staan er behoorlijk wat spullen uitgestald in het winkelpand. Momenteel herbergt het namelijk een bonte verzameling van een aantal tijdelijke huurders. Het Historisch Genootschap Waddinxveen (HGW) is daar één van. Deze oudheidkundige vereniging wil het publiek laten kennismaken met de geschiedenis van het dorp.

Maar twee fotografen waren er het eerst bij. Toen zij hun intrek namen in het pand, bleek dit met een oppervlakte van zo’n 1200 vierkante meter nogal aan de ruime kant te zijn voor het fotografenduo. En omdat het HGW juist ruimte tekort kwam, bood een van de fotografen een deel van het verkoophuis aan. Sinds september 2018 huren dan ook de Waddinxvener historici voor een bescheiden bedrag een gedeelte van het onderkomen.

Het HGW profiteert optimaal van de geboden ruimte. Een fototentoonstelling in het midden van het pand trekt meteen de aandacht. Op een staande wand zijn oude zwart-witfoto’s van het dorp te zien. Diverse straatbeelden zijn op de gevoelige plaat vastgelegd. Daarnaast zijn wat antieke meubels uitgestald.

Waddinxveen kende tot een aantal decennia terug namelijk een florerende meubelindustrie. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw zijn veel van die bedrijven –mede door de concurrentie uit China en Oost-Europa– failliet gegaan.

Meubelfabrikant Matze was daar één van. Als herinnering aan de hoogtijdagen van weleer in Waddinxveen, heeft het genootschap enkele exemplaren uit diens meubelcollectie overgenomen.

Na de komst van het HGW, zijn er nog enkele kunstenaars bijgekomen. In iedere hoek van het pand zijn de schilderijen van de in totaal vier andere kunstenaars tentoongesteld. Achterin het pand hebben ze hun eigen werkruimte.

2019-01-02-ECON3-HGW3-4-FC_web.jpg

Deuren open

Regelmatig geeft het genootschap acte de présence. Op iedere donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag opent de organisatie de deuren voor geïnteresseerde kijkers.

Ondertussen zoekt het HGW naar een definitief adres. Want als er een vaste huurder voor het pand komt, moeten de huidige gebruikers binnen twee weken hun koffers hebben gepakt. Een vrijwilliger van het HGW weet te vertellen wat de organisatie zoekt: „Het liefst een historisch pand, niet al te ver verwijderd van het centrum.”

In de etalage

Steeds meer steden vinden een creatieve oplossing om de leegstand van winkelpanden aan te pakken. Waarmee vullen zij de lege gebouwen in? Deel 1 van een tweeluik.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer