Economie
‘Stop de afbraak van Tata Steel IJmuiden’

„Banen schrappen is geen werk” en „Stop de afbraak van Tata Steel in IJmuiden”. Met onder meer deze teksten op spandoeken maakt het personeel van het staalconcern dinsdag duidelijk zich te verzetten tegen plannen van de onderneming om 1600 banen te schrappen.

ANP

De werknemers houden een manifestatie tegen de aangekondigde massaontslagen bij het bedrijf. Bestuurders van vakbond FNV en de voorzitter van de ondernemingsraad spreken de werknemers van het voormalige Hoogovens toe in een tent op het parkeerterrein van FC Velsenoord. Personeel liep hieraan voorafgaand in een lange stoet van de staalfabrieken naar het actieterrein.

Volgens topman Henrik Adam van Tata Steel is de banenreductie nodig om de Nederlandse staalfabriek beter te laten draaien. Frits Van Wieringen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel, stelt dat van hogerhand een duidelijk plan ontbreekt. Veel problemen die in het Verenigd Koninkrijk spelen, komen volgens de actievoerders terecht op het bordje van werknemers in IJmuiden.

De nu aangekondigde ingreep lijkt nog maar het begin. Van Wieringen maakt zich op voor een harde confrontatie met de leiding van Tata Steel Europe. Volgens FNV-voorman Han Busker kan het niet zo zijn dat plannen die elders gemaakt worden een gezond bedrijf als Tata Steel in IJmuiden aantasten. „Als het nodig is om actie te voeren, is de stakingskas van FNV geopend”, aldus Busker.

FNV vindt het lastig om eisen te stellen aan de leiding van Tata, omdat een duidelijk plan ontbreekt. De bond zegt in ieder geval geen plan te zullen accepteren waarbij 1600 banen verdwijnen omdat de noodzaak ontbreekt. De werkdruk is volgens de bond al hoog en een dergelijke stap zal alleen maar voor meer stress in de organisatie zorgen.

De bond wil Tata ook houden aan een eerdere belofte dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Ook worden aanpassingen in de cao niet getolereerd. De bond is ook bang dat meer werk door Tata uitbesteed gaat worden. Dergelijke stappen kosten volgens FNV alleen maar geld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer