Deltaplan gevraagd voor ziekte van Lyme
Er is een deltaplan nodig om de situatie van tienduizenden mensen met de ziekte van Lyme te verbeteren. Dat vindt de Lymevereniging Nederland. De ziekte kan ontstaan na een tekenbeet en leidt soms tot ernstige chronische klachten en beperkingen.
Uit een vragenlijst onder 1657 patiënten blijkt dat zij de kwaliteit van hun leven vaak erg slecht vinden. Velen lijden aan ernstige vermoeidheid en gewrichtspijn. Meer dan de helft komt het huis niet of nauwelijks uit. Ook de zorg krijgt een dikke onvoldoende. Artsen zouden de ziekte veel serieuzer moeten nemen.
Dinsdag wordt het onderzoek aangeboden aan de Tweede Kamer. De vereniging hoopt met name dat er veel meer geld beschikbaar komt voor onderzoek, diagnostische testen en behandelingen.
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Elk jaar worden ruim een miljoen mensen door een teek gebeten. Van de ongeveer 25.000 uiteindelijke lymepatiënten houden er naar schatting 1000 tot 2500 per jaar langdurig klachten. Patiënten worden standaard met antibiotica behandeld, maar bij sommigen slaat zo’n kuur niet aan.