VGS presenteert notitie rond ”gender” tijdens symposium
De Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) komt nog voor de zomer met een notitie over het thema ”gender”. Bedoeling is dat deze op 5 juni wordt gepresenteerd en toegelicht tijdens het VGS-symposium ”kerk en school”, in het bijzijn van afgevaardigden van scholen en kerken die lid zijn van de VGS.
Dat heeft bestuursvoorzitter P. W. Moens maandag laten weten in een schrijven aan de bij de koepelorganisatie aangesloten scholen.
Aanleiding tot zijn brief vormen de berichten van de afgelopen dagen dat de werkgroep achter de Nederlandse vertaling van de Nashvilleverklaring over huwelijk en (homo)seksualiteit deze maand met een vereenvoudigde versie van ‘Nashville’ komt en later dit jaar met een variant voor jongeren, waarschijnlijk in de vorm van een lesbrief. Moens: „De oorspronkelijke Nashvilleverklaring heeft veel stof doen opwaaien. Ook op het actuele nieuwsbericht betreffende de lesbrief wordt door de media gereageerd.”
Moens herinnert eraan dat de scholen –en kerken– begin januari een brief van de VGS hebben ontvangen „naar aanleiding van de ophef die er toen is ontstaan in de samenleving na publicatie van de Nashvilleverklaring. In die brief hebben we aangeboden als woordvoerder voor het reformatorisch onderwijs te willen optreden. Dit is onverlet. Als er vragen komen naar aanleiding van de aangekondigde lesbrief, dan kunt u verwijzen naar ondergetekende.”
Meer informatie over het symposium op 5 juni volgt nog, besluit de VGS-bestuurder zijn brief.
Geen concurrentie
Hoe verhoudt het VGS-symposium zich tot de studiedag die de werkgroep rond ‘Nashville’ vorige maand aankondigde voor „na het winterwerk”? Moens, dinsdagochtend desgevraagd: „Van concurrentie is zeker geen sprake. Het gaat bij ons symposium om een vergelijkbare activiteit als in 2008, toen de Visienota homoseksualiteit werd uitgebracht, en in 2014, toen de Handreiking sociale veiligheid en seksuele diversiteit is gepresenteerd. We organiseren het als VGS samen met onder andere Driestar en het Kerstenonderwijscentrum. De koppeling met ‘Nashville’ zie ik ook niet direct. Dat ik het symposium in mijn brief noem, heeft meer als reden dat ik wil aangeven: Wij zijn ook bezig met deze thematiek.”
Van overleg tussen de VGS en de werkgroep rond ‘Nashville’ is tot dusver geen sprake geweest, aldus Moens. „In die zin hebben de berichten dat de werkgroep nog deze maand met een vereenvoudigde verklaring komt en later met een lesbrief me verrast. Het laatste wat ik op mijn netvlies had staan was dat de werkgroep met een studiedag zou komen en zich tot die tijd wat rustig zou houden.”
Dat de werkgroep waarschijnlijk ook met een lesbrief voor jongeren komt, baart de VGS-bestuurder „zorgen. Dan denk ik: Waarom geen overleg met ons, waarom aan instituten op dit terrein voorbijgegaan?”
Dat er in het onderwijs behoefte is aan materiaal op dit gebied, ziet Moens ook. „Als organisatie spelen we daar ook op in. Er zíjn inmiddels ook verschillende methoden uitgebracht –zoals ”Wonderlijk gemaakt”, ”Be-Loved” en een lesbrief in de Schildserie–, wij denken daar voortdurend verder over na. Bezinning blijft nodig.”
Over de inhoud van de notitie die de VGS in juni wil presenteren, kan de bestuursvoorzitter „nog niet te veel zeggen. Onze lijn is steeds geweest: helder zijn over hoe de Bijbel over deze onderwerpen spreekt en tegelijk zorgvuldig zijn hóé je dat onder woorden brengt. Op dat punt zou ik met de Nashvillewerkgroep nog weleens wat willen doorpraten. Mijn voornemen is ook om dat op korte termijn te doen.”
Met één stem
De Nederlandse versie van de Nashvilleverklaring verscheen begin januari. Naar aanleiding van de storm die vervolgens opstak, sprak Moens toen de hoop uit „dat we in de huidige discussie als gereformeerde gezindte met één stem blijven spreken. Een interne discussie hierover helpt ons niet.”