„Gebed en medeleven zijn belangrijker dan geld”
De christelijke ggz-instelling Eleos heeft onlangs de Stichting Vrienden van Eleos opgericht. Wat is haar doel? Wie kunnen er donateur worden? En wat heeft ze inmiddels bereikt? Abwin Luteijn, voorzitter Raad van Bestuur, geeft antwoord.
Wat was de aanleiding voor de oprichting van Stichting Vrienden van Eleos?
„Als christelijke ggz-instelling nemen we graag onze plaats binnen de maatschappij in. Zo willen we ambtsdragers en predikanten voorlichten over een thema als ”Hoe ga je om met gemeenteleden met burn-out of depressie?” en willen we onze kennis over psychische gezondheid en de relatie met het geloof graag delen. Helaas wordt dit soort projecten niet gefinancierd door de overheid. Daarom is er extra geld nodig.”
Wat zijn de doelstellingen van de stichting?
Wij willen onze kennis beschikbaar stellen voor kerken en het brede publiek om ervoor te zorgen dat mensen meer kennis over psychische aandoeningen hebben en mensen die eraan lijden beter begrijpen. Verder willen we extra activiteiten ontwikkelen voor cliënten, hun kinderen, hun netwerk en kerken om het leven van cliënten en hun familie draaglijker te maken en zo te helpen op weg naar herstel.”
Welke activiteiten ontplooit de stichting?
„In de komende periode willen wij allereerst bijeenkomsten voor ambtsdragers organiseren. Hier leren zij om te gaan met gemeenteleden met een psychische aandoening. Voor mensen met autisme is het bijvoorbeeld heel moeilijk om naar een preek te luisteren als de predikant beeldend vertelt. Dit leidt hen af, waardoor ze de kern niet meekrijgen.
Andere mooie projecten zijn de terugkomdag in ons behandelcentrum ”de fontein” –voor cliënten die er een tijd gewoond hebben en de behoefte voelen om er nog eens terug te komen– en de aanleg van een beweeg- en speeltuin voor cliënten van datzelfde behandelcentrum en hun kinderen die hen bezoeken.
Verder zijn we bezig met het inrichten van een klusbus voor de bewoners van onze locatie in Zeeland. Dat doen we samen met hen, want als je last hebt van een psychische aandoening, wil dat niet zeggen dat je niets meer kunt. Het klussen bij medebewoners of andere mensen is werk dat ertoe doet. Klussen helpt cliënten verder herstellen en het maakt beide partijen blij.
Ook hebben we onlangs een beweegtuin op onze deeltijdlocatie in Ede ingericht. Jongeren die vanwege psychische problematiek op school uitvallen, krijgen hier vijf dagdelen per week les en vier dagdelen therapie. Voor hun beweging en ontlading kunnen ze terecht in de beweegtuin.
Tot slot willen we graag onze kennis over de relatie tussen geloof en psychische gezondheid en de resultaten van onderzoek naar dat thema met heel Nederland delen om zo mensen met een psychische aandoening handvatten te geven en mensen uit hun directe omgeving te leren hoe ze hen kunnen helpen. Daarom organiseren we regelmatig bijeenkomsten, waarop Eleos-psychologen en -psychiaters en mensen van Kennisinstituut christelijke ggz spreken.
Een opvallende uitkomst van recent onderzoek die we graag willen communiceren, is de volgende: als behandelaren van Eleos cliënten uitleggen wat de relatie tussen hun geloof en hun psychische ziekte is, leidt dat niet direct tot sneller herstel. Maar als deze cliënten later opnieuw in een crisis terechtkomen, zijn de dalen die zij ervaren veel minder diep. De uitleg over Gods aanwezigheid tijdens ziekte heeft dus wel degelijk iets uitgewerkt.”
Wie kunnen er donateur worden?
„Particulieren kunnen zich aanmelden via www.vriendenvaneleos.nl. Ze krijgen ons magazine Eleoscript thuisgestuurd. Bedrijven kunnen zich in de toekomst aansluiten bij de Zakelijke Vrienden van Eleos.”
Abwin Luteijn:
„Je krijgt er ontzettend veel voor terug, want wie geeft, ontvangt”
Wat is er, behalve geld, nog meer nodig?
„Gebed, meeleven, betrokkenheid bij het werk van Eleos en bij mensen met een psychische aandoening en concrete hulp. Wat betreft dat laatste: we zijn op zoek naar vrijwilligers. Bewoners in onze woonvoorziening vinden het fantastisch om even naar, bijvoorbeeld, de Action te gaan, maar ze hebben geen auto. Het zou erg mooi zijn als er vrijwilligers zijn die samen met hen koken, een spelletje doen of even shoppen. Kleine dingen, maar ze betekenen veel voor onze bewoners.
Ik zou mensen willen aansporen om gemeenteleden met een psychische aandoening eens uit te nodigen op de koffie. Ook zij maken deel uit van het lichaam van Christus. Kerk ben je met z’n allen. Het Griekse woord ”eleos” betekent barmhartigheid. Dat doet denken aan de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Wie toont zich barmhartig en gaat met onze bewoners wandelen of een spelletje doen?
Die betrokkenheid is veel belangrijker dan geld. Ook de vrijwilliger wordt erdoor opgebouwd en krijgt er ontzettend veel voor terug, want wie geeft, ontvangt en wie ontvangt, geeft.
Laatst hoorde ik in dit verband een ontroerend verhaal. Een man ging elke twee weken met een bewoner een rondje fietsen. Hij kwam er om half 10 ’s avonds achter dat hij het helemaal was vergeten en besloot om alsnog langs te gaan. De bewoner stond nog steeds bij de deur op hem te wachten, met zijn jas aan. De vrijwilliger kreeg een dikke knuffel en ze zijn alsnog een rondje gaan fietsen. Voor onze bewoner was dat het mooiste moment in twee weken tijd. Zulke verhalen vind ik prachtig.”
Kees van der Staaij:
„Er is helaas enorm veel psychische nood. Om mensen in die nood te kunnen helpen, is het enorm belangrijk dat er instellingen als Eleos zijn. Ik heb heel veel waardering voor de inzet van al haar medewerkers: ze zijn dag in dag uit bezig met de behandeling en preventie van aandoeningen en met de ondersteuning van familieleden. Dat is goud waard! De zorg voor mensen met een psychische ziekte wordt weliswaar vergoed door zorgverzekeraars en gemeenten, maar er zijn ook dingen waar een zorginstelling geen geld voor krijgt, maar die wél het welzijn van cliënten kunnen verbeteren. Hoe meer ”vrienden van Eleos”, hoe meer voor hen gedaan kan worden.”