Het heeft er veel van weg dat de besluitvorming over de gemeentelijke herdeling van Groningen, Haren en Ten Boer het uitvloeisel is van „een politieke deal”, schrijven twee hoogleraren deze week aan de Eerste Kamer.
De twee, prof. Ankersmit en prof Biezeveld, vermoeden dat „de „gedwongen herindeling is terug te voeren op een geheime afspraak, die enkele jaren geleden zou zijn gemaakt in het provinciehuis, met met medeweten/-betrokkenheid van ‘Den Haag’.” De twee hooglerearen vragen de Senaat er bij de regering op aan te dringen eerst een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar deze mogelijke deal, alvorens de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel voort te zetten.
Het debat over de herindelingswet staat in de Eerste Kamer gepland op 9 of 10 juli.
In hun brief schrijven Ankersmit en Biezeveld bovendien dat in de beantwoording van Kamervragen door minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) veel onjuiste informatie zit. Zij geven daar vijf voorbeelden van.
Zo stelt de minister dat een zelfstandig Haren „geen bestuurskrachtige en robuuste toekomst heeft”. Dat klopt niet, stellen de wetenschappers. De financiële positie van Haren was weliswaar zwak, maar is inmiddels sterk aan het verbeteren, schrijven zij. Ook klopt de aanname niet dat Haren, als er geen herindeling plaatsvindt, binnen de regio Groningen „verweesd” achterblijft, noch ook bewering dat de samenvoeging van Groningen en Ten Boer afhankelijk zou zijn van de deelname van Haren.
*
*