Binnenland
Net sluit zich rond motorbende Satudarah

De rechter oordeelde maandag dat motorclub Satudarah per direct moet worden opgedoekt. Vijf vragen en vijf antwoorden over dit vonnis.

Geerten Moerkerken en Mirjam Roukema
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Wat is Satudarah?

Motorclub Satudarah heeft Molukse wortels en werd in 1990 opgericht in het Zuid-Hollandse Moordrecht. De motorclub bestaat inmiddels uit ongeveer honderd afdelingen wereldwijd, in onder meer Turkije, Spanje en Indonesië. Satudarah schuwt geweld tegen eigen clubleden niet. Zo was in een documentaire te zien hoe een kennelijk afvallig clublid werd afgetuigd. Nogal wat motormannen zijn betrokken bij criminele activiteiten, waaronder geweldsmisdrijven, drugshandel en wapenhandel.

Waarom verbiedt de rechter Satudarah?

Omdat er volgens de rechtbank binnen Satudarah een cultuur heerst „waarbij het plegen van strafbare feiten wordt gestimuleerd.” Het is niet eenvoudig om een motorclub te verbieden; Nederland en Europa kennen vrijheid van vereniging. Volgens de Grondwet mag er alleen inbreuk gemaakt worden op deze vrijheid als de openbare orde in het geding is. Op basis van een dergelijke redenering werd enkele jaren geleden pedofielenvereniging Martijn ontbonden en moest ook motorclub Bandidos in 2017 het veld ruimen.

Wat gaat Satudarah nu doen?

Vermoedelijk zal de club in hoger beroep gaan. De advocaat van de motorclub, Erik Thomas, noemt tegen de Amsterdamse omroep AT5 de kans hierop „reëel.” Ook Bandidos stelde na het verbod op zijn motorclub hoger beroep in. Het verbod op Satudarah werd maandag met onmiddellijke ingang van kracht. Volgens het OM mogen de leden hun clubkleding niet meer dragen, ook niet in afwachting van het hoger beroep.

Gaan er meer motorbendes sneuvelen?

Wel als het aan het openbaar ministerie ligt. In mei maakte justitie bekend ook de Hells Angels te willen verbieden. In 2009 wees de Hoge Raad een verbod nog van de hand, omdat er volgens het hoogste rechtscollege onvoldoende bewijs was voor aantasting van de openbare orde. De nieuw ingediende zaak tegen de Hells Angels kent een uitgebreider dossier met veel voorbeelden van veroordelingen in strafzaken. Zo probeert het OM te bewijzen dat ook hier sprake is van ontwrichting van de samenleving. In de rechtszaken tegen Bandidos en Satudarah waren het deze omvangrijke dossiers die leidden tot een verbod.

Maakt een verbod van Satudarah Nederland veiliger?

Dat is maar zeer de vraag. Criminele activiteiten kunnen ondergronds voortwoekeren. Advocaat Thomas beweert in BN DeStem dat het verbieden van Satudarah zinloos is. „Deze mannen zoeken grenzen op en hebben een hang naar broederschap. Dat verandert echt niet als Satudarah verboden wordt.”

De rechtbank is zich ervan bewust dat Satudarah onder een andere naam een doorstart kan maken. Moeilijk is dit wel, omdat aan alles wat met het uiterlijk vertoon van de club verband houdt, zoals naam en emblemen, verboden wordt. Bovendien wordt het vermogen van de vereniging geliquideerd. Dat betekent dat Satudarah zo goed als failliet is. Volgens het OM is het de taak van burgemeesters om het verbod te handhaven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer