Help flora het voorjaar in met maartse klussen

Gras groeit gretig de grond uit. Krokussen komen de lente bekijken. Leven ontwaakt in pot en border. Hoe kan de tuinman (m/v) zijn flora (en zichzelf) in maart/ april helpen?

tekst Maarten Dijkstraen beeld iStock
23 March 2018 11:24Gewijzigd op 16 November 2020 12:53

Klus 1: Revitaliseer het gazon

Maai, verticuteer en bemest gras vanaf het moment dat het gaat groeien. Wanneer dat is? Grofweg wanneer de buitentemperatuur boven de 10 graden komt. Eigenlijk is dat te kort door de bocht, want de bodemtemperatuur speelt ook een belangrijke rol. Vandaar dat boeren en tuinders kijken naar de zogenoemde T-som: de optelsom van de dagelijkse gemiddelde temperatuur vanaf 1 januari. Pas als die 180 graden of meer is, is het zinvol om gras te bemesten en te maaien. Op www.meteonoordwest.nl/ltbouw/temperatuursom.php is de actuele stand van zaken te vinden.

Wacht met de eerste maaibeurt tot de sprietjes zo’n 10 cm hoog zijn en maai ze niet korter dan 5 cm.

Verwijder bladeren van het oppervlakte. Verticuteer het gazon met een verticuteerhark of -machine. Die verwijdert mos en de viltlaag, waardoor het gras weer kan ademen en het water weer bij de wortels kan komen.

Daarna is het zaak om te bemesten. Tussen eind maart en juli een keer of twee en in oktober nog een keer. Er is keuze uit organische en anorganische mest (kunstmest). De laatste variant werkt het snelst.

Klus 2: Zaai bloemen, kruiden en groenten

Wanneer moet je wat zaaien? De makkelijkste manier om het antwoord op die vraag te vinden, is het raadplegen van een zaaikalender op internet. Er zijn er nogal wat te vinden, bijvoorbeeld op www.zaaikalender.com. Je kunt er zoeken op ”maand” en op ”soort flora” (kruiden, bloemen, bloembollen, gazon, moestuin). Let goed op dat bepaalde planten en kruiden eerst binnen of achter glas moeten worden gezaaid en pas na enkele weken naar buiten mogen.

Een paar voorbeelden van gewassen die in maart/ april gezaaid moeten worden: sla, aardbeien, bloemkool, broccoli, slabonen, basilicum, bieslook, peterselie, knoflook, aster, chrysant, klaproos, zonnebloem, amaryllis, dahlia, fresia, gladiool en lelie.

Klus 3: Maak plantenlabels

Als de zaadjes en bloembollen hun sprietjes door het aardoppervlakte steken, is aan het groen nog niet te zien wat het gaat worden. Natuurlijk kun je wachten tot er bloemen of vruchten verschijnen, maar misschien is het handiger om direct al plantenlabels in de grond te steken.

Natuurlijk is het mogelijk om kant-en-klare exemplaren bij een tuincentrum te kopen, maar minstens zo leuk is het om ze zelf te maken. Op vtwonen.nl/tuinieren/tuininspiratie/kruidenlabels-maken staat een handleiding om met behulp van satéprikker, kurk en stift snel plantenlabels te fabriceren. Leuk om samen met zoon of dochter te doen; de klus is heel eenvoudig: „Prik de kurk op een satéprikker en schrijf op de kurk de naam van het kruid. Vervolgens steek je de satéprikker bij het kruid.”

Klus 4: Bescherm tegen nachtvorst

Pas half mei is het IJsheiligen: het moment waarna er -volgens de volksweerkunde- geen nachtvorst meer voorkomt. Niet voor niets luidt een bekende spreuk: ”Voor IJsheiligen de bloempotten buiten, veelal kun je er dan naar fluiten. Wacht af tot de heiligen zijn voorbij. De bloemen zijn u daarvoor blij.” Hoewel het stilistische niveau te wensen overlaat, kan de tuinman (m/v)de inhoud van het advies beter ter harte nemen.

Wie planten die niet tegen vorst kunnen, toch vóór IJsheiligen buiten zet, doet er goed aan om beschermende materialen binnen handbereik te houden. Denk aan noppenfolie, constructies van stokken en jute met daartussen stro, rieten matten of een bergje aarde aan de voet van een plant (bij stokrozen, bijvoorbeeld).

Klus 5: Snoei bomen en struiken

Ook op de vraag welke flora in maart/ april gesnoeid moet worden, geeft het internet antwoord. Zoek een snoeikalender op en kijk in welke bomen en struiken in de tuin het mes gezet moet worden. En hóé dat precies moet.

Enkele voorbeelden: rozen, winterjasmijn, lavendel, hortensia en vlinderstruik.

Check goed of het snoeimes nog scherp is, want goed gereedschap is het halve werk. Is het bot, laat het dan slijpen, dat scheelt een berg frustratie. Als er echt iets nieuws nodig is, koop dan hoogstaande, zelfslijpende messen!

Grote schoonmaak

Tijdens de winter hebben mossen en algen welig kunnen tieren. Hoe krijg je die aanslag het beste van terras en tuinset? Gratis-tips.nl komt met het volgende:

• Groene zeep en soda. Bevochtig de ondergrond. Maak een sopje van groene zeep en soda. (Op 10 liter heb je 6 volle eetlepels soda en 6 volle eetlepels groene zeep nodig.) Even een half uur laten inwerken en dan de groene aanslag verwijderen met een harde bezem of borstel.

• Schoonmaakazijn. Verdun het 1 op 1 met water of giet/ spuit het in pure vorm over de tegels. Enkele dagen later is de aanslag geel en makkelijk weg te borstelen.

• Hogedrukspuit. Het voordeel is dat er geen schoonmaakmiddelen nodig zijn. Het nadeel is dat het nogal wat rommel geeft en dat de tegels verruwen, waardoor algen en mossen zich nog beter hechten...

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer