Handsfree tandenpoetsen spaart tijd
Stel je voor dat je in tien seconden een brandschoon gebit kunt hebben zónder je handen te gebruiken. Dat zou ons dagelijks drie keer 1 minuut en 50 seconden schelen – op jaarbasis zo’n 33 uur.
Productontwerpers noemen het dagelijkse tandenpoetsritueel een enorme verspilling van tijd en energie en introduceerden tandenborstels die ons leven een stuk gemakkelijker moeten maken.
De opvallendste oplossing is de Unico™ Smartbrush (nu nog 99 euro, verwachte winkelprijs 300 euro). De bewering van de ontwerpers dat deze „het snelste apparaat voor mondhygiëne ter wereld is”, lijkt niets te veel gezegd: het apparaat poetst binnen drie seconden álle tanden.
Gebruikers stoppen een beetje tandpasta in een reservoir en plaatsen de tandenborstel in hun mond. Daarna zet een elektromotor via een rubberen riempje losse borsteltjes in beweging, waardoor het gebit volautomatisch wordt gepoetst. De slimme tandenborstel bestrijdt ook nog eens schadelijke gewoonten, legt het productteam uit: „We zijn het gewend om onze tandenborstels af te spoelen en daarna in een beker te zetten, maar water bevordert juist de aanwas van bacteriën en schimmels.” De tandenborstel wordt daarom na elke poetsbeurt gesteriliseerd met uv-licht.
De Unico™ Smartbrush krijgt concurrentie van de Amabrush (nu nog 109 euro, verwachte winkelprijs 200 euro), die ongeveer hetzelfde werkt. Op de website valt te lezen dat gebruikers van de Amabrush –die in tien seconden de klus klaart– honderd dagen op hun leven overhouden voor nuttiger dingen.
Blijft de vraag of tandenpoetsen echt zo’n probleem is als de ontwikkelaars van de Unico™ Smartbrush en Amabrush beweren. Toch wel, stelt het productontwikkelingsteam achter de Amabrush: „Eén op de twee personen poetst ’s avonds zijn tanden niet omdat hij te moe is. De mensen die wel poetsen, doen dat gemiddeld 60 seconden, terwijl tandartsen 180 seconden aanbevelen. En 90 procent van alle tand- en tandvleesaandoeningen komt simpelweg doordat we onze tanden verkeerd poetsen.”
Martijn Rosema, mondhygiënist en onderzoeker bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, ondersteunt die beweringen. Rosema: „Over het algemeen overschatten mensen zichzelf als het gaat over hoelang en hoe goed ze poetsen. Écht goed poetsen is heel ingewikkeld. Daarom zouden we niet meer afhankelijk moeten zijn van onze eigen motoriek. Een tandenborstel die automatische bewegingen maakt, zou je tanden beter kunnen poetsen.”
En de geclaimde tijdwinst dan? Rosema: „Die is mogelijk doordat het apparaat alle tanden tegelijk poetst. Als je 3 minuten deelt door 32 tanden en kiezen met elk 6 vlakjes, kom dat ook neer op ongeveer 5 seconden per tand.”
Om een consumentenproduct als ‘innovatie’ te kunnen claimen, lijkt een app tegenwoordig onmisbaar. Zowel de Amabrush als de Unico™ wordt dan ook geleverd met een app waarin de poetstijd en het programma naar wens kunnen worden afgestemd.
Wie graag een „gepersonaliseerde poetservaring” wil maar liever zijn handen blijft gebruiken, kan kiezen voor de Oclean One. Deze sonische tandenborstel uit de VS –met de „snelste tandenborstelmotor ter wereld”– speelt vooral in op de persoonlijke behoeften op het gebied van mondhygiëne en introduceert Mondzorg 2.0. „De meest geweldige functie van de Oclean One is dat je je tandenpoetsplan helemaal kunt aanpassen in de bijbehorende app”, vertelt marketingmanager Jessica Lim. Gebruikers kunnen in de app hun leeftijd, geslacht, type gebit en leefstijl kiezen, waarna de tandenborstel zijn poetstechniek daarbij aanpast. Na de poetsbeurt zien gebruikers in de app feedback over wat goed ging en wat er nog kan worden verbeterd.
Toch gelooft Rosema meer in de automatische concepten: „Ik ben ervan overtuigd dat automatische tandenborstels er gaan komen, maar het kan nog even duren. Niet elke beweging is even effectief en er zijn dan ook nog wat hobbels te nemen. Unico™ en Amabrush moeten zich nog bewijzen, en het zal ook nog een uitdaging zijn om een oplossing voor elk soort gebit te vinden, maar ik verwacht dat automatische tandenborstels de toekomst hebben.”