Bewust speelgoed kiezen
Bouwen, het blijft een aangename vorm van spelen. Of een kind nu een hut bouwt naar eigen ontwerp of keurig volgens instructie een LEGO-pakket in elkaar zet – het bouwen doet in beide gevallen een beroep op creativiteit en technisch inzicht. En wat spelen met bouwmaterialen het allerleukst maakt: wat je gebouwd hebt kun je zo weer omvormen tot iets anders.
Bouw- of constructiespeelgoed is om die reden van zichzelf al duurzaam: je raakt er niet snel op uitgekeken en daardoor zal het niet snel bij het afval belanden. Als fabrikanten dan ook nog eens aan de slag gaan met duurzame en recyclebare materialen zoals hout en karton, wordt het zeker een bewuste keus.
Nog niet uitgespeeld?
Goed nieuws voor kinderen (en volwassenen) die niet snel genoeg krijgen van bouwblokjes: er blijft steeds meer moois op de markt komen. Zoals Mokulock en Maykatape.
Het Japanse Mokulock presenteert zich als duurzaam alternatief voor LEGO. De bouwsteentjes zijn gemaakt van massief hout. De prijs is pittig (voor 28 dubbele steentjes en 6 enkele betaal je 31 euro (ecozo.nl)), dus ze zijn vooral leuk als aanvulling of als hebbeding. Het bouwen gaat iets lastiger dan bij plastic blokjes, maar oefening baart kunst.
Maykatape is zelfklevend tape met noppen. Plak het ergens op en ziedaar, er ontstaat een ondergrond om –bijvoorbeeld– een LEGO-poppetje op te zetten. De tape is verkrijgbaar in diverse soorten en kleuren en is sinds kort te koop bij Intertoys en Bart Smit (prijs vanaf 7,95 euro voor 1 meter).
Kerk van karton
Wat: Fantasy Forts, zestien stevige kartonnen platen (57 x 57 cm) en klittenbandstrips om een hut (of kasteel, of stoomboot) te bouwen.
Voor wie: Voor iedereen die graag in een hut speelt. Vanaf een jaar of vijf kunnen kinderen zelf bouwen. Een jong kind heeft hulp nodig bij het vasthouden van de platen.
Plus: Bouwen is eenvoudig en je hebt snel resultaat. Speciale kartonnen steuntjes zorgen ervoor dat je stevig de hoogte in kunt bouwen. Bouwwerken zien er prachtig uit dankzij de stoere plankenprint op het karton. Erop uitgekeken? Dan heb je –hup– je kerk met toren zo veranderd in een Romeins fort. Ook belangrijk: eenmaal afgebroken neemt Fantasy Forts, dat wordt geproduceerd in Eerbeek, weinig plek in.
Min: Echte minnen heeft dit speelgoed niet. Eén kanttekening: laat je een bouwwerk lang staan dan kunnen –als je een lange muur bouwt– de onderste platen iets kromtrekken. Maar geen nood: leg de platen in dat geval weer een poosje op een stapel. Dat helpt.
Dus: Fantasy Forts prikkelt de fantasie, het is herbruikbaar, en mocht het speelgoed een keer worden afgedankt of zijn versleten, dan kan het zo de papiercontainer in. Als dat niet duurzaam is.
Onder meer te koop via trendyspeelgoed.nl voor 29,90 euro.
Lichtgewicht bouwblokken
Wat: Gigi, grote kartonnen bouwblokken, in XL- (13 x 6,5 x 6,5 cm) en XXL-formaat (20 x 10 x 10), die in elkaar klikken op een vergelijkbare manier als LEGO en Duplo.
Voor wie: Voor kinderen in de peuterleeftijd tot zeker een jaar of tien, elf. De reuzenblokken zijn makkelijk te hanteren, stapelen soepel en zijn behoorlijk stabiel.
Plus: De blokken hebben veel mogelijkheden. Een simpele toren bouwen kan, maar een winkeltje met een heuse toonbank ook, zeker met de XXL-blokken. Bij de pakketten van dertig XL-blokken worden sjablonen, krijtjes en verwijderbare folie geleverd, om de bouwsels te versieren.
Min: Bouwen wordt eigenlijk pas leuk als je veel blokken hebt, en dan gaat de prijs aantikken. Nog iets: je moet de bouwblokken zelf in elkaar vouwen. Dat is op zich geen vervelend werkje, maar dertig blokken is best veel, laat staan honderd. De lipjes waarmee de blokken in elkaar worden gezet zijn kwetsbaar, waardoor het geen goed idee is de blokken uit elkaar te halen. En tja, dan neemt een flinke hoeveelheid blokken fors wat ruimte in.
Dus: Gigi is een mooie vondst, vooral voor mensen die er wat geld en ruimte aan willen besteden. Wat vooral leuk is: dat je met zulk simpel materiaal zo veel kunt maken!
Onder meer te koop bij speelgoednl.nl; een set van dertig XL-blokken kost tussen de 9,95 en de 14,95 euro.
Basis voor LEGO
Wat: Brikkon, eenvoudige bouwpakketten van dunne triplex waarop je –dankzij inkepingen– verder kunt bouwen met Duplo- of LEGO-stenen (en de namaakvarianten).
Voor wie: Allereerst voor LEGO- en Duplofans: Brikkon is een heel leuke uitbreiding van hun bouwblokjeswereld. Maar voor kinderen die een bouwwerk het liefst snel klaar hebben is Brikkon ook leuk. Omdat de basis er meteen staat (de muren van een gebouw, een boom) duurt het niet al te lang voor je dat stoere kasteel of die gezellige boomhut af hebt. Brikkon is ook handig als je te weinig blokjes hebt om een serieus bouwwerk te maken.
Plus: Brikkon stimuleert om weer extra te gaan spelen met de bouwblokken die in de meeste gevallen toch al in huis zijn. En hoewel zo’n bouwpakket een bepaalde richting in stuurt, zijn er nog genoeg mogelijkheden: maak je in de boom een stoere schuilplaats voor jungleontdekkers of een gezellige boomhut waar je poppetjes van LEGO Friends theedrinken?
Min: Bouwsteentjes willen niet altijd even makkelijk vastklikken op het hout. Bij het huis (voor Duplostenen) gaat het soms echt moeilijk.
Dus: Brikkon is een mooie aanvulling op het huidige speelgoedaanbod. Het is gemaakt van natuurlijk materiaal, het prikkelt de creativiteit, en het is steeds opnieuw te gebruiken.
Onder meer te koop bij speelgoednl.nl; prijzen variëren van 9,95 euro voor een vogel (Duplo) tot 27,95 euro voor een ruimteschip (LEGO).
Creatief met rietjes
Wat: Strawbees, verbindingsstukken en rietjes waarmee je allerlei dingen kunt maken.
Voor wie: Voor iedereen die met weinig materialen leuke bouwwerken wil maken, van dieren tot auto’s en zelfs de Eiffeltoren. Kinderen vanaf drie jaar kunnen eenvoudige werkjes knutselen, terwijl grotere kinderen ingewikkelde constructies kunnen maken. Gebruikers kunnen de voorbeelden volgen of zelf ontwerpen maken.
Plus: De verbindingsstukjes bieden eindeloze mogelijkheden om te knutselen met rietjes. Als een knutselwerkje mislukt, kunnen de verbindingsstukjes en de meegeleverde rietjes opnieuw worden gebruikt. De verbindingsstukken passen ook op gewone rietjes – of op de kartonnen variant.
Min: De voorbeelden in het instructieboekje zijn beperkt en ook op internet zijn weinig ideeën te vinden. Ook is het resultaat niet stevig genoeg om er echt mee te kunnen spelen.
Dus: Strawbees zijn heel duurzaam en kunnen eindeloos worden hergebruikt. Je kunt nóg goedkoper en bewuster knutselen door de rietjes in stukjes te knippen, maar dan worden je knutselwerkjes wel kleiner.
Onder meer te koop via strawbees.com en tuinkadeeke.be (27,90 incl. verzenden voor honderd rietjes en honderd verbindingsstukken.)
Constructiespeelgoed uit Twente
Wat: Twickto, constructiespeelgoed. Het bestaat uit bouwelementen (”bricks”) van minimaal 3 bij 3 centimeter, die met koppelstukjes (”twicks”) aan elkaar worden verbonden. Op dit moment zijn er bouwpakketten voor auto’s, boten, vliegtuigen en landbouwvoertuigen te koop.
Voor wie: Voor kinderen vanaf 6 jaar die graag bouwwerken volgens voorbeeld in elkaar zetten en voor kinderen die liever naar eigen inzicht bouwen. De geteste bouwdoos (thema ”Harbour”) is eerder geschikt vanaf een jaar of 8.
Plus: De bouwblokken zijn erg stevig. Met de speciale Twicktool, een imbusachtig sleuteltje, ontwikkelen kinderen hun technisch inzicht en motorische vaardigheden. Het product is uniek in zijn soort.
Min: Het product is in Twente bedacht en wordt in Nederland gemaakt, maar de instructies zijn in het Engels. De bouwvoorbeelden zijn niet zo duidelijk. Ook wordt niet aangegeven welke kleur de te gebruiken onderdelen hebben. Daardoor is bouwen nogal een zoektocht. Ook blijkt er een fout in het instructieboekje te zitten. Twickto belooft die fout trouwens recht te zetten.
Dus: Twickto biedt leuke bouwdozen van deugdelijk materiaal. Alle bouwdozen kunnen door elkaar worden gebruikt en demonteren is een fluitje van een cent. Daardoor kunnen gebruikers eindeloos nieuwe projecten maken en hun fantasie de vrije loop laten.
Onder meer te koop bij Intertoys; een 75-delig pakket kost 17,99 euro.