Economie

Kwantiteit is er, nu nog kwaliteit in afval scheiden

Een afgedankte voetbal, stukken landbouwplastic of een kunststof tuinstoel met afgebroken poten: ze horen niet thuis tussen het PMD-afval. Vijf grote afvalinzamelaars in Midden- en Oost-Nederland starten woensdag een publiekscampagne om dat tussen de oren van de consument te krijgen.

Evert Barten
1 November 2017 21:02Gewijzigd op 16 November 2020 11:50
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Op de woensdagmorgen gelanceerde website doemeemetpmd.nl is een lijst van materialen te zien die wél bij PMD horen. Kort gezegd gaat het om plastic verpakkingen, metalen verpakkingen zoals blik en drankkartons. Doel van de campagne is niet in eerste instantie om de hoeveelheid gescheiden afval te laten toenemen, maar om de kwaliteit van PMD de verbeteren.

Consumenten vergeten nogal eens dat het bij PMD uitsluitend om verpakkingen gaat, zegt Rova-woordvoerder Mark de Weerd. De afvalinzamelaar in onder meer Amersfoort, Kampen, Zwolle en Urk is een van de bedrijven die de campagne initiëren.

„Veel mensen denken dat het om allerlei soorten plastic gaat. Dat is niet juist. PMD draait uitsluitend om verpakkingsmateriaal. Het is onze plicht om mensen goed voor te lichten, vandaar deze publiekscampagne.”

De vijf inzamelaars –Area, AVU, Circuslus Berkel, GAD en Rova– zijn vooral in het midden en oosten van Nederland actief en vertegenwoordigen zo’n zeventig gemeenten. Daarmee is de actie niet landelijk dekkend. Dat zou die overigens best mogen zijn, zegt Tjeerd de Groot, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van gemeentelijke Reinigingsdiensten (NVRD). „Elk initiatief om de kwaliteit van PMD te verbeteren, juichen wij toe.”

De Groot benadrukt dat bronscheiding nog altijd een zeer effectieve manier van afvalscheiding is, ondanks rapporten die beweren dat nascheiding beter werkt. „We proberen het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo is PMD ook ontstaan: alle verpakkingen bij elkaar. Maar glas, gft en papier vooraf scheiden is noodzakelijk voor hoogwaardig hergebruik. Afvalscheidingstechnieken zijn nog niet zo ver dat ze alles eruit kunnen halen.”

Dus is het belangrijk dat de consument weet wat waar hoort. Met een website, advertenties in regionale kranten, posters en kaartjes proberen gemeenten vanaf woensdag

inwoners bewust te maken van het belang van kwalitatief goed afval scheiden.

De vijf inzamelaars bieden het afval aan bij SUEZ, de grootste sorteerder van PMD in Nederland met een marktaandeel van ruim 60 procent. Elke week komt er een slordige 3,5 miljoen kilo PMD binnen. De helft ervan wordt in Rotterdam gesorteerd, zegt woordvoerster Pauline Hoekstra. „Daar kan van alles tussen zitten. Van afgedankte voetballen tot grote stukken landbouwplastic. Tegelijk zien we dat het scheiden van afval in Nederland een vlucht heeft genomen.”

In september stelde het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport dat de kwaliteit van plastic dat van gerecycled materiaal is gemaakt, flink tegenvalt en daardoor alsnog in de oven dreigt te belanden. Hoekstra wil daar graag een nuance op aanbrengen. „Het CPB heeft niet zozeer het Nederlandse systeem ter discussie gesteld, maar wel dat er vervolgstappen nodig zijn. We zijn pas sinds 2009 bezig met het inzamelen van plastic. Dat is nog relatief kort. Deze campagne is een goede stap om de kwaliteit te verbeteren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer