Zuilichem tegen woonunits voor arbeidsmigranten
Inwoners van Zuilichem (gemeente Zaltbommel) voelen niets voor de bouw van 200 woonunits voor 200 tot 400 arbeidsmigranten aan de rand van het dorp.
De bevolking is bang voor overlast en het verlies van het eigen karakter van het dorp. De gemeente heeft begrip voor de bezwaren en heeft het voorstel van de projectontwikkelaar voorlopig „geparkeerd.” De komende maanden worden de plannen besproken in een klankbordgroep.
Het bouwproject heeft te maken met de aanwezigheid van een groot aantal buitenlandse arbeiders in de kassen van tuinders in de regio. Een woordvoerder van de gemeente schat dat er ten minste 800 van die werknemers actief zijn in de plaatselijke glastuinbouw, in de hele Bommelerwaard zou het gaan om circa 2300 arbeidsmigranten. „Vooral Polen, maar er komen ook steeds meer andere Oost-Europeanen”, zegt voorlichter Deborah van de Laar. Bij de producenten van kleinfruit gaat het om seizoenswerk, chrysantenkwekers maken het hele jaar gebruik van arbeidsmigranten.
Woningmarkt
De buitenlandse werknemers zorgen voor druk op de woningmarkt. „Daarbij doen zich ongewenste situaties voor, zoals de huisvesting op campings of in woningen waar meer arbeidsmigranten wonen dan passend is.” Om die problemen het hoofd te bieden, stelde de gemeenteraad in juni nieuw beleid vast voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het uitgangspunt is meer geconcentreerde huisvestingsmogelijkheden aan de randen van de dorpen toe te staan. „Daar zijn geen aantallen aan verbonden, we kijken naar de draagkracht van de omgeving”, legt de voorlichter uit.
Een projectontwikkelaar diende een plan in om partycentrum De Heeren van Suylighem aan de rand van Zuilichem te slopen en op die locatie 200 units voor 200 tot 400 arbeidsmigranten te bouwen. De woningen komen op een terrein dat met slagbomen wordt afgesloten, permanent toezicht krijgt en waar voorzieningen zijn voor vrijetijdsbesteding.
De inwoners voelen niets voor de komst van het ”Polendorp”. Dat bleek tijdens een massaal bezochte informatieavond eerder deze maand. Een petitie op Facebook die zich tegen de plannen keert, heeft al 700 ”likes”.
Ook de dorpsraad verzet zich tegen de plannen. „Het gaat om aantallen die we als gemeenschap niet kunnen opvangen”, zegt vicevoorzitter Chris van Herp. Volgens hem wonen er nu al 100 tot 150 buitenlandse werknemers in het dorp. „Die wonen hier al jaren, daar hebben we geen problemen mee. Maar er wordt binnenkort een kas voor zachtfruit gebouwd, daar zijn 250 plukkers nodig. Met de 400 van het nieuwe complex zit je straks op 800 buitenlandse werknemers. En dat op een bevolking van nog geen 1700 inwoners.”
Volgens Van Herp bestaan er vooral zorgen over de vrijetijdsbesteding van de werknemers. „De weekends vormen een probleem. Dan gaan die mannen op pad en is het met onze zondagsrust gedaan. Er is hier niks, alleen een supermarkt en een cafetaria”, aldus Van Herp, die onder meer bang is voor overmatig drankgebruik. Volgens de voorman van de dorpsraad is het des te schrijnender dat veel arbeiders uit het nieuwe wijkje niet in de Zuilichemse kassen aan de slag gaan. „Ze gaan naar andere dorpen, naar bol.com in Waalwijk of waar ze maar nodig zijn.” Zijn oplossing: „Bouw een accommodatie in Zaltbommel waar alle voorzieningen zijn. Of huisvest de arbeiders op het terrein van de tuinders waar ze werken.”
Rochus van Tuijl uit Zuilichem runt met zijn broer chrysantenkwekerij Rodalin. „Wij hebben eerder besloten geen arbeidsmigranten in dienst te nemen. Wij werken met vaste contracten. We hebben ongeveer 25 mensen in dienst. Twee van hen komen uit Oost-Europa, maar wonen hier al langer; de anderen zijn Nederlanders.” Van Tuijl heeft een duidelijke visie op het probleem. „Veel tuinders kopen woningen op en proppen die vol arbeidsmigranten. Dat leidt tot verpaupering, bovendien wordt het voor starters lastig om aan een woning te komen. Huisvest werknemers waar mogelijk op de bedrijven zelf en breng hen verder onder op locaties die daarvoor geschikt zijn.”
Niet enthousiast
Hoewel er in Nieuwaal al een kweker is die tijdens piekperiodes arbeidsmigranten op eigen terrein huisvest, is CU-wethouder Bragt vooralsnog niet enthousiast. Dit ondanks het feit dat en inwoners en diverse tuinders deze oplossing omarmen. „Dan gaan de mensen in hun vrije tijd ook een rondje doen. In een centrale voorziening kun je meer vertier bieden”, liet hij eerder weten.
De wethouder heeft alle begrip voor de zorgen, maar benadrukt dat de gemeente het huisvestingsprobleem moet oplossen. Overleg in de klankbordgroep moet duidelijk maken of er toch nog mogelijkheden zijn op de locatie Heeren van Suylighem.
De dorpsraad neemt zitting in de klankbordgroep. „We zijn bang dat het stiekem toch doorgaat, dus we houden de vinger aan de pols”, zegt Van Herp. Een rondje door het dorp leert dat weinig inwoners staan te trappelen om dat voorbeeld te volgen. „We prakkiseren er niet over om mee te gaan denken. Er is geen enkel draagvlak voor dit plan. Punt uit.”