Door heel Nederland hangen nog zo’n 100 miljoen oude tl-lampen te wachten op vervanging. Wat dat betreft heeft Lumeco voorlopig nog werk genoeg. Het bedrijf uit Hendrik-Ido-Ambacht ziet de tl-buizen het liefst zo snel mogelijk vervangen door duurzame ledverlichting. Natuurlijk doet de onderneming dat graag zelf, met inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Alles bij Lumeco ademt duurzaamheid. Bezoekers die binnenkomen, zien direct de actuele energieopbrengst van de zonnepanelen die op het dak van het pand liggen. Op deze bewolkte dag schommelt de opbrengst rond de 400 watt per uur. „Op zonnige dagen gaat het richting de 8000”, aldus Tommy van de Giessen, pr-medewerker van Lumeco.
Lampen die continu branden, ook als niemand in de ruimte aanwezig is, vind je niet in het pand op het industrieterrein vlak langs de A15. Oude tl-buizen evenmin, of ze moeten als afval in de schappen liggen, wachtend op recycling. De verlichting van kantoor en magazijn is duurzaam van aard. Logisch natuurlijk, voor een onderneming die zegt een milieubewuste verlichtingsoplossing voor bedrijven aan te bieden.
Die oplossing is niet zomaar het vervangen van een tl-buis voor een exemplaar met led erin. „Zo kán het wel”, erkent Van de Giessen. „Maar we gaan liever een stapje verder.” Dus de oude lichtbakken eraf en nieuwe erop? „Nee, als het even kan behouden we de armaturen en vervangen we alleen het binnenwerk. Dat levert niet alleen minder afval op, maar is ook goedkoper voor de klant.”
Daarmee onderscheidt Lumeco zich van andere aanbieders van duurzaam licht. Het bedrijf, in 2009 opgericht door de broers Stefan en Wouter Plomp, kiest ervoor om met losse elementen te werken. Van de Giessen: „Verlichting bestaat hoofdzakelijk uit twee componenten: de lichtbron en het aansturingselement, ook wel het voorschakelapparaat genoemd. Die twee houden we gescheiden.”
Energierekening
Het nieuwe aansturingselement is niet meer dan een rechthoekig doosje van 20 centimeter lang en 3 centimeter breed en hoog. Van de Giessen pakt er een uit een stelling. „Dit vervangt alle elektronica in bestaande armaturen. We kopen ze in bij Osram, zeg maar de Philips van Duitsland.”
Waarom niet gewoon de zogeheten retrofitoplossing: de oude tl-lamp eruit en een ledbuis erin? Voor zakelijke toepassingen is dat af te raden, aldus Lumeco, in verband met het hoge aantal branduren. Daarnaast is de potentiële energiebesparing volgens Lumeco minder groot. Bespaar je in het eerste geval misschien 50 procent op de energierekening, Lumeco’s oplossing doet de besparing 80 procent oplopen.
Maar er is meer. „Als je het aansturingsapparaat –dat warm wordt– scheidt, levert dat een langere levensduur op, omdat led niet goed tegen hoge temperaturen kan”, legt Van de Giessen uit. „Daarnaast verbruikt ons aansturingssysteem geen energie en is onderhoud eenvoudiger te plegen: je vervangt gewoon het onderdeel dat kapot is.”
Van de complete kostenpost voor energie bij bedrijven gaat ongeveer 40 procent naar verlichting, zegt Van de Giessen. Een besparing van 80 procent is dus fors. „In de meeste gevallen kunnen we budgetneutraal offreren. Gemiddeld is de investering binnen drie jaar terugverdiend, terwijl op ons ledsysteem zeven jaar garantie zit.”
Op de vraag waarom duurzaamheid zo hoog in het vaandel staat bij Lumeco, wijst Van de Giessen op de broers Plomp. Die zijn van reformatorischen huize en willen „iets goeds doen voor de wereld uit zorg voor de schepping.”
Wouter Plomp komt net zijn kantoor uit om een kop koffie te halen in het keukentje. „Ongeveer de helft van onze medewerkers is kerkelijk”, zegt hij. „Dat levert soms mooie en inhoudelijke gesprekken op met de onkerkelijke collega’s.”
Kerkelijke achtergrond
Tegelijk heeft de manier waarop de ondernemers hun bedrijf runnen alles met hun kerkelijke achtergrond te maken. „Geld verdienen is niet onze eerste missie. We willen Nederland duurzamer maken.” Ook zet Lumeco voor het vele installatiewerk niet alleen vaste krachten in, maar ook mensen van sociale werkvoorzieningen. Of, zoals het tegenwoordig heet: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
En dat bevalt goed, zegt Van de Giessen. „Je moet je voorstellen dat het ombouwen van een armatuur niet zo spannend is. En heb je er één gedaan, dan wachten er nog duizend. Onze werknemers zien het als een uitdaging om bijvoorbeeld mensen met een beperking te begeleiden en hebben meer plezier in hun werk gekregen.”
Eens zullen alle tl-lampen vervangen zijn. Dooft Lumeco dan ook uit? Van de Giessen denkt van niet. „We richten ons nu op een nieuwe trend: het ontzorgen van bedrijven. We verkopen straks geen lampen meer, maar bieden licht aan als een duurzame dienst. Met alle service die daarbij hoort.”
Bedrijfsgegevens
Wie: Lumeco Sinds: 2009 Aantal werknemers: 12
Activiteit: milieubewuste verlichting voor bedrijven