Strijkkralen op volwassen niveau
Bakken boordevol strijkkralen! Ze staan bij de IKEA. Ik word er meteen een beetje hebberig van. Zo’n grote pot met allerlei leuke kleuren kralen erin, en dat voor een heel aangenaam prijsje. Die gaat mee in m’n kar.
Thuis begint het puzzelen, want ja, om daar nu prinsessen en piraten mee te gaan maken, die leeftijd heb ik toch wel een beetje gehad. Het niveau moet omhoog.
Eigenlijk is dit net zoiets als borduren; volg een kruissteekpatroon en er moet wel iets moois uit komen. Met het enige verschil dat na het strijken het patroon in spiegelbeeld zichtbaar wordt. Ik ontdek al snel dat ik meer nodig heb dan alleen pastelkleuren. Een week later trek ik dus weer door de Zweedse woonwinkel, op zoek naar de pot met felle kleuren.
Omdat m’n nichtje deze week 11 wordt, maak ik voor haar een kleine verjaardagsslinger van symbolen die ze leuk vindt; onder meer een cactus, een watermeloen en een vosje. Om in haar stapelbed te hangen bijvoorbeeld. De figuren zijn afzonderlijk ook leuk te gebruiken als sleutelhanger of cadeaulabel.
Voor mezelf maak ik een setje onderzetters. Ik zoek wat plaatjes van ouderwetse rozenschilderijen op en probeer die in strijkkralen te leggen. Op de grondplaat, zo’n plaat met puntjes waar de strijkkralen opgezet worden. Best even puzzelen, want die onderzetters moeten natuurlijk wel van gelijk formaat zijn. Als ik de strijkbout erop zet, voel ik weer die spanning van vroeger. De creatie kan glorieus tevoorschijn komen of breken omdat ze te kort is gestreken. „Niet te lang! Niet te kort!” Ik denk dat ik me er graag mee bemoeide als m’n moeder de bout erover haalde. Om teleurstelling te voorkomen strijk ik m’n kralen nu liever iets te lang, dan weet ik zeker dat het resultaat tegen een stootje kan.
Benodigdheden
strijkkralen
grondplaat
strijkbout
strijkpapier of bakpapier
touw
lijm
Aan de slag
Zoek een patroon, bijvoorbeeld een kruissteekpatroon. Of ga zelf aan de slag met een afbeelding naar wens en ruitjespapier en maak een patroon.
Leg het patroon in strijkkralen uit op de grondplaat. Als je het werkje straks ergens aan wilt hangen, laat dan een strijkkraal weg uit het patroon zodat je er makkelijk een touwtje doorheen kunt trekken.
Leg speciaal strijkpapier of bakpapier over de strijkkralen en smelt met een strijkbout de kralen aan elkaar. Doordat ze smelten zullen ze aan elkaar blijven hangen. Strijk niet te kort, dan breekt het werkstuk later erg makkelijk. Maar strijk ook niet te lang, dan blijft het werk aan de grondplaat plakken. Let er vooral op dat de strijkbout de grondplaat niet aanraakt, dan smelten de puntjes en is de plaat verder onbruikbaar.
Hang de werkstukjes aan een slinger of plak ze op een notitieboekje.
De patronen uit het voorbeeld exact namaken? Klik op de hoofdfoto bovenaan de pagina en klik door naar de detailfoto's.
Tikje retro
Loulechien.com is een Belgische website vol met leuke woonspulletjes, papierwaren en tassen die net even anders zijn. Neem bijvoorbeeld het exemplaar op de foto met retroprint. Of je nu naar je werk gaat of als overblijfmoeder aan de slag gaat: de tas kan overal mee naartoe.
Ruime keuze
Voor wie van knutselen met strijkkralen z’n hobby maakt, is strijkkralenwinkel.nl een ideale plaats om materiaal te bestellen. Met zes degelijke merken, tal van grondplaten en zakjes met kralen in de meest uiteenlopende kleuren heeft deze website alles in huis voor de echte hobbyist.
Damspel
Het boek ”Maak het met strijkkralen” (van Nicole Neven, 2016; ISBN 978 90 453 19971; 12,50 euro) bevat 35 projecten voor volwassenen. Met onder meer een schilderij, kettingen en een damspel.