Gezelschap Beter Uit maakte angstige momenten mee in Barcelona
„We hebben alle reden God te danken”, zegt Rein Westerduin (73), gastheer van het christelijk Beter Uit vakantiepark in Spanje. Voor een groep van zo’n veertig Nederlanders kwam donderdag in Barcelona terreur heel dichtbij. Vooral een moeder met twee dochters maakten angstige uren door in een winkel op de Ramblas.
Een dagje Barcelona. Daarvoor hadden donderdag zo’n veertig Nederlanders op camping Vell Emporda nabij de Spaanse kustplaats Roses zich opgegeven. Beter Uit huurt een deel van dat vakantiepark sinds enkele jaren af. Rein Westerduin (73) en zijn vrouw Gerrie (72) zijn gastechtpaar voor de Nederlanders. Ook verlenen ze pastorale zorg. In de zomermaanden is op donderdag een trip naar Barcelona, zo’n 150 kilometer van de camping, vaste prik. Onder meer de Ramblas en een show met waterfonteinen staan steevast op het programma.
Mis
Voor het eerst ging Rein Westerduin donderdag ook mee met de bus Nederlanders. Hij bezocht voorheen wel eens Barcelona, maar dan bijvoorbeeld alleen met zijn vrouw.
Nog maar net toen de bus donderdagmiddag arriveerde op het Placa de Catalunya –een van beroemdste pleinen van Barcelona, waar de Ramblas op uitkomt– ontdekte Westerduin dat er iets grondig mis was. „Ineens werden we omringd door allerlei politieauto’s en klonken overal sirenes. Op allerlei plekken doken hulpverleners op. Vanuit de bus zagen we slachtoffers van de terreurdaad op straat liggen. Of dat doden of gewonden waren, weet ik niet”, aldus Westerduin maandag per telefoon.
Bedrukt
Met hulp van de politie weet de bus het chaotische Barcelona uit te komen. Vlak buiten de stad gebruikt de groep de maaltijd. Westerduin: „Daar gaf ik de Nederlanders gelegenheid hun gevoelens te uiten. De gezichten stonden bedrukt, zeker ook toen we via het tv-nieuws begrepen dat de terreuraanslag met het busje dertien doden had geëist. Ik heb met de groep gebeden, gedankt ook. We hadden alle reden God te danken. Als we tien minuten eerder op het Placa de Catalunya waren aangekomen, had onze groep waarschijnlijk ook op de Ramblas gelopen. En dan hadden onze mensen ook slachtoffer van de terreur kunnen worden. We hebben ook gebeden voor al die gezinnen die nu te maken hebben, met hevig verdriet.”
Extra groot
Voor een enkel gezin uit de bus met campinggasten van Beter Uit was donderdag de impact van de terreuraanslag extra groot. Die families waren weliswaar met de bus naar Barcelona meegegaan, maar trokken in de miljoenenstad hun eigen plan. Een moeder met twee dochters uit Klundert maakte de terreuraanslag op de Ramblas van zeer nabij mee. De drie shopten in een kledingzaak in de straat waar de IS-terrorist met zijn busje op toeristen inreed.
Rein Westerduin: „Een van de meisjes stond in een pashokje kleding te passen. Ineens werden zij en andere bezoekers van de winkel door het personeel naar buiten gejaagd. Er was zo veel paniek. Toen zagen de moeder en haar dochters buiten drie doden liggen. Ze kregen in de gaten dat er sprake was van een aanslag. Vervolgens renden ze weer de winkel binnen. Samen met veertig anderen. De winkel werd afgesloten. De mensen zaten daar in grote angst en hadden een zeer onveilig gevoel. Zouden er zo terroristen met machinegeweren de winkel binnen stormen?”
Beangstigende ervaring
Urenlang zaten de Nederlanders vast in de winkel. Uiteindelijk kwamen politieagenten „met getrokken geweren” de toeristen ontzetten. „Ook dat vonden de moeder en haar twee dochters een beangstigende ervaring. Ze moesten met de handen omhoog tegen een muur gaan staan en werden gefouilleerd. Ook moesten ze zich identificeren”, blikt Westerduin terug.
Uiteindelijk konden de Nederlanders de winkel verlaten. Met behulp van de Spaans sprekende Beter Uit-reisleider in de bus, Jaron Boers, konden moeder en dochters een taxichauffeur naar de camping zo’n 150 kilometer verderop geleiden. Daar kwam het uitgeputte drietal na middernacht, om kwart voor een, aan. De bus met de andere Nederlanders was al een paar uur eerder op de Beter Uit-camping gearriveerd. De vader van het gezin en ook Rein en Gerrie Westerduin wachtten het trio op. Rein Westerduin: „Daar op die stille, donkere camping hebben we samen God gedankt.”
Schuilplaats
Op vrijdagavond, daags na de terreuraanslag, verzorgde Rein Westerduin een meditatieve weeksluiting. De witte tent, waar de samenkomst plaatsvindt, zat vol. „We zongen en zaten in kringen. Ik gaf mensen de gelegenheid in het openbaar hun verhaal te doen. Twee mensen maakten daar gebruik van. Een van hen wees op Gods leiding. Dat ik als gastheer net deze ene keer wél was meegegaan met de bus toeristen en pastorale zorg kon bieden. En dat wij, menselijkerwijs gesproken, tien minuten te láát bij de Ramblas aankwamen. Ik sprak over de eerste verzen van psalm 91. „Die in de schuilplaats des Allerhoogsten is gezeten, die zal vernachten in de schaduw des Almachtigen.” Ik wees erop dat God voor ons in Barcelona een Schuilplaats was. Maar we hebben ook nog een andere, een eeuwige Schuilplaats nodig. Onder de vleugelen van de Heere Jezus geniet je pas werkelijke bescherming.”
Stress
Voor de moeder organiseerde Beter Uit slachtofferhulp, zondag per telefoon vanuit Nederland. Westerduin: „De moeder hield zich in de winkel op de Ramblas groot, zodat haar dochters niet al te angstig zouden worden. Dat was dapper van die moeder. Maar later kwamen bij haar de emoties eruit. Ze praatte aan één stuk door over wat hen was overkomen. Het telefoongesprek met de christelijke hulpverlener in Nederland deed haar erg goed. Toen ze daags na de aanslag met haar gezin op het strand was, en er een politiewagen met sirenes aan verscheen, stond ze helemaal stijf van de stress. Van de hulpverlener in Nederland hoorde ze dat zo’n reactie heel normaal is.”
Tijdens de kerkdienst zondag, in een Rooms-Katholiek kerk in het nabijgelegen dorp Garriguella, besteedde Westerduin „met mate” aandacht aan de terreuraanslagen in Spanje. „We hebben de mensen laten weten dat ze altijd bij ons terecht kunnen als ze willen doorpraten over hun angsten.”