Detailhandel bloeit in Zeeuwse hoofdstad Middelburg
Terwijl in veel provinciesteden het winkelaanbod gestaag slinkt, bloeit de detailhandel in de 800-jarige Zeeuwse hoofdstad. Het aantal winkels in Middelburg bleef de afgelopen tien jaar stabiel, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Inwoners van het naburige Vlissingen, ongeveer even groot, winkelen liever in Middelburg dan in hun eigen woonplaats.
Het is gezellig druk in de historische Middelburgse binnenstad. Aan de voet van het gotische stadhuis aan de Markt is de donderdagse weekmarkt in volle gang terwijl de zon uitbundig schijnt. Het publiek schuifelt langs de kraampjes. „Maar eigenlijk valt het nog mee met de drukte”, vindt Dinie van Belzen. „Als het vandaag geen strandweer was, zou ik het nu nog veel drukker hebben.”
De Middelburgse verkoopt Zeeuwse boterbabbelaars van het merk J. B. Diesch, een van gebrande suiker en boter gemaakte lekkernij. Verpakt in blikjes en trommeltjes met afbeeldingen van Zeeuwen in klederdracht liggen de snoepjes uitgestald op een tafeltje dat Dinie buiten vóór de winkel van J. B. Diesch aan de Markt heeft neergezet. Diesch illustreert de grote variëteit aan winkels in hartje Middelburg. De winkel bestaat al meer dan honderd jaar en wordt tegenwoordig uitgebaat door de inmiddels 92-jarige Corrie de Witte.
Zeker Zeeuws
„Omdat ze al zo oud is help ik haar een beetje met de winkel”, aldus Dinie. De blikjes met babbelaars zijn razend populair bij toeristen die Middelburg aandoen. Dinie ziet een groot contrast tussen Middelburg en Vlissingen als het gaat om de aantrekkelijkheid en de veelzijdigheid van de plaatselijke detailhandel. „Er is in Vlissingen niet zo veel te beleven”, concludeert ze.
Het welgestelde Middelburg biedt inderdaad van oudsher voor elk wat wils, maar het stadscentrum ziet er vooral verzorgder uit dan dat van buurgemeente Vlissingen, waar de gemiddelde inwoner minder te besteden heeft. Er zijn de voorbije jaren in Middelburg veel nieuwe winkels bij gekomen: delicatessenzaken, winkels met design-, interieur- en cadeauartikelen. Vaste waarden zoals HEMA, Jamin en Etos hielden dapper stand.
Aan de Nieuwe Burg, met uitzicht op de 90 meter hoge Abdijtoren Lange Jan, zit sinds twee maanden ’t Zeeuwsche Duyn Delicatessen. Eigenares van de winkel Mari-Anne Roelse deelt een pand met Geschenkenhuis Peeters van Marien Peeters, dat al tientallen jaren een begrip is in Middelburg. Roelse verkoopt vele soorten ambachtelijk gemaakte azijn, wijn en mosterd die ze zelf in haar atelier produceert. „Honderdvijftig jaar geleden had Middelburg een azijnfabriek die in de Pijpstraat stond”, vertelt ze. „Ik maak mijn azijn zoals deze fabriek dat deed.” Al haar producten dragen het keurmerk Zeker Zeeuws, wat betekent dat ze gegarandeerd zijn vervaardigd met ingrediënten uit de streek.
Echt Zeeuwse bolus
Ook Hannie Wolders (72) uit Middelburg is van mening dat Vlissingen niet kan tippen aan buurman Middelburg qua winkelaanbod. „Terwijl het vroeger juist andersom was, dat herinner ik me nog wel. Dan ging je naar Vlissingen om te shoppen en liep je je vaste rondje in de binnenstad”, aldus Hannie. „Maar Middelburg is tegenwoordig veel gezelliger en gevarieerder, en het aanbod wordt nog altijd beter.”
Voor de echte Zeeuws bolus van de warme bakker, nog zo’n typisch Zeeuws product, beveelt Hannie Bakkerij Bliek aan het Middelburgse Damplein aan. „Op zijn bolussen zit lekker veel boluspruum, zoals we dat hier noemen, dat is dat suikerige laagje aan de buitenkant.” Voor haar kleding loopt ze graag binnen bij Lien Living & Fashion aan de Nieuwe Burg.
Jolanda van 51 („mijn achternaam hoeft er niet bij”) winkelt ongeveer één keer per maand in de Zeeuwse hoofdstad. Als inwoonster van Vlissingen is ze de laatste om te ontkennen dat het in Vlissingen allemaal wat minder is. „Modezaken als Miss Etam en MS Mode en onlangs nog Charles Vögele zijn uit Vlissingen verdwenen”, vertelt ze. „Dat vind ik jammer. Maar er zijn ook veel minder schoenenwinkels: twee. In Middelburg zitten er wel acht. Als je écht wilt shoppen ben je in Middelburg beter af.” En de beste bolus van die stad? Ook Jolanda kiest voor die van Bliek. „Zo lekker zoet…”
Het winkelgebied van Middelburg strekt zich uit over een gebied dat het Damplein, Korte Delft, Lange Delft, Segeersstraat, Nieuwe Burg, Markt, Vlasmarkt, Lange Noordstraat, Korte Noordstraat en Lange Viele omvat. In de jaren zeventig werd het gebied rond de straten Lange Geere en Korte Geere opgeknapt. Dat is inmiddels ook uitgegroeid tot een levendige winkelzone. Alle winkelstaten van de stad zijn autovrij.
Christelijke boekhandel
Wie na een middagje shoppen in Middelburg even wil pauzeren, kan zich door de stad laten rijden met de paardentram van Stalhouderij Labrujère-Boone –al zestig jaar een begrip– , een rondvaart maken met Rondvaart Middelburg of gewoon even aangenaam verpozen op het stille Abdijplein, waar het provinciaal bestuur zetelt en het Zeeuws Museum is gevestigd.
De 79-jarige Janny Overbeeke uit Arnemuiden wandelt op haar gemak langs de kramen van de drukke weekmarkt. Ze bezoekt Middelburg regelmatig om te winkelen, vertelt ze, maar ook om bekenden op te zoeken in verpleeghuis ’t Gasthuis aan het Noordpoortplein. Ze komt graag in Middelburg, maar ook Goes op Zuid-Beveland bevalt haar. Kleding koopt Janny in Middelburg bij Studio Blique aan de Nieuwe Burg. „Dat is nog een beetje een degelijke winkel”, licht ze toe, „waar je lange rokken en kleding voor de zondag kunt kopen.” Ook de christelijke boekhandel Den Hertog aan de Segeersstraat bezoekt ze geregeld.
Maar haar favoriete bolus haalt ze niet bij Bliek. De lekkerste komt volgens Janny van bakkerij Schrieks in winkelcentrum Dauwendaele in Middelburg-Zuid, ten zuiden van het Kanaal door Walcheren. Soms haalt ze een kant-en-klare portie nasi goreng bij Kippie Grill & Maaltijden van Bram Bliek of verse vis bij Fish & Chips, de vishandel aan de Markt van haar plaatsgenoot Hannes Caljouw.
Tegen het eind van de middag worden bij het scheiden van de markt de laatste bloemen en groenten en fruit tegen bodemprijzen aan de man gebracht. De terrasjes aan de Markt zitten vol. Er zijn al veel toeristen, vanwege het naderende pinksterweekend. Ook vanavond kan er nog gewinkeld worden, want het is koopavond. Het zal druk zijn op straat, verwacht voorbijganger Alex Dagevos. „Het blijft lang mooi vandaag, en dan is er tot laat een hoop volk op de been.”
De beste en de oudste
Aan de Markt in Middelburg zit sinds 1998 een grote multimediawinkel: De Drvkkery, winkel in woord, beeld en geluid. De Drvkkery is een visitekaartje van de stad. De zaak, gevestigd in een voormalige drukkerij van de Provinciale Zeeuwse Courant, werd opgericht door de Middelburgse boekhandelaar Dick Anbeek en zijn vrouw Anja de Groene. In september dit jaar wordt de winkel overgenomen door Jan de Vlieger, predikant en directeur van uitgeverij Skandalon in Vught. De fraaie winkel is niet alleen rijk gesorteerd in boeken, tijdschriften, cd’s en kantoorartikelen. De centraal gelegen brasserie in De Drvkkery groeide in de loop der tijd uit tot een populaire ontmoetingsplaats voor cultuurliefhebbers uit Middelburg en omstreken. De Drvkkery maakte naam met het organiseren van lezingen, boekpresentaties, concerten en exposities. In 2009 riep de Koninklijke Vereniging voor het Boekenvak de winkel uit tot beste boekhandel van Nederland. „Een omweg waard”, oordeelde een schrijver na een bezoek.
Een eretitel verdient ook Chocolaterie Burger op de hoek Korte Delft/Damplein. Wijd en zijd bekendstaand als hét adres voor chocolade, koekjes, confitures en pralines, is Burger een van de oudste zelfstandige familieondernemingen van Middelburg. De winkel werd al in 1950 gesticht door Jo en Ad Burger.