Goed dat Trump rol van religie in het Midden-Oosten respecteert
Dat de Amerikaanse president Trump al zo vroeg in zijn ambtstermijn op bezoek gaat in Israël, geeft aan dat dit land belangrijk is voor hem. Onder de vorige president, Obama, waren de relaties tussen beide landen bekoeld.
Trump arriveerde maandagochtend in Tel Aviv. De Israëlische premier Netanyahu had nadrukkelijk al zijn ministers op de luchthaven Ben Gurion ontboden om de president te ontvangen.
Netanyahu noemde zondag Trump „een ware vriend van Israël.” Bij Israëlische leiders viel de afgelopen dagen geen kritiek te horen op de enorme Amerikaanse wapenverkopen aan Saudi-Arabië, die zondag werd getekend. Deze wapendeal is bijna drie keer zo groot als het militaire hulppakket van 38 miljard dollar aan Israël over de komende tien jaar. Dat pakket keurde president Obama vorig jaar goed.
In een poging de sfeer te verbeteren, kondigde de Israëlische regering aan duizenden bouwvergunningen aan Palestijnen te verstrekken in het zogeheten C-gebied op de Westoever.
Volgens deskundigen hoeft Israël momenteel niet bang te zijn voor Trump. De voormalige veiligheidsadviseur van Israël, generaal-majoor (b.d.) Yaakov Amidror, zegt dat de VS willen dat Israël zijn militaire voorsprong behoudt. Het is niet voor niets dat Israël als eerste land de geavanceerde F-35 stealth fighter ontving. Amidror is nu verbonden aan het BESA Centrum voor strategische studies van de Bar-Ilan Universiteit.
Amidror verwacht dat Iran topprioriteit krijgt in de gesprekken met Trump. Israël wil bespreken hoe kan worden voorkomen dat Iran een kernmacht wordt. Voor Israël is volgens Amidror ook van belang dat de VS een coalitie opzetten van soennitische landen voor de strijd tegen Iran, Islamitische Staat (IS) en andere extremistische islamitische groepen.
Verder hoopt Amidror dat de VS erin slagen Israël en de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Volgens hem bestaat er op het ogenblik grotere kans dat deze succesvol kunnen worden opgestart dan onder Obama. „De vorige Amerikaanse regering oefende geen druk uit op de Palestijnen. Ze stelde alleen eisen aan Israël. De Palestijnen dachten dat ze de Amerikaanse regering al aan hun kant hadden en dat ze geen compromis hoefden te sluiten. De nieuwe Amerikaanse regering is niet alleen bereid druk uit te oefenen op de Israëlische zijde, maar ook op de Palestijnse.”
Als Israël en de Palestijnen de onderhandelingen herstarten, worden deze overigens wel zeer gecompliceerd. „De kloof tussen beide partijen is te breed.”
Fout
Amidror waardeert dat Trump tijdens zijn reis laat zien dat hij waardering heeft voor de drie monotheïstische religies. „Het zou fout zijn religie te negeren. Het conflict kan zonder het religieuze element niet worden begrepen. Vandaag is het Midden-Oosten daar gevoeliger voor dan ooit. In de islamitische staten speelt dit nu meer dan in het verleden.”
Met het bezoek aan Saudi-Arabië, de Heilige Grafkerk in Jeruzalem en de Klaagmuur toont Trump respect voor het islamitische, christelijke en joodse geloof. Volgens Amidror kunnen de drie religies mogelijk worden verenigd rond het idee van vrede.