Binnenland

Emmy is kerngezond, ondanks dramatische uitslag NIP-test

Emmy Schouten (1) uit Spijkenisse was niet geboren als haar ouders het abortusadvies van medici hadden opgevolgd. De NIP-test (NIPT), sinds zaterdag in Nederland beschikbaar, had uitgewezen dat zij de ernstige DNA-afwijking trisomie 18 zou hebben. Emmy bleek echter kerngezond.

Gijsbert Wolvers
1 April 2017 08:25Gewijzigd op 16 November 2020 10:11
Emmy Schouten. beeld Harry Schouten
Emmy Schouten. beeld Harry Schouten

In januari 2015 wordt Nancy Schouten, toen 41, zwanger. Zij en haar man, Richard, toen 46, zijn er blij mee. Omdat Nancy boven de 40 is, laten ze een niet-invasieve prenatale test doen in een kliniek in Antwerpen. „Voor de zekerheid, zodat ze onbezorgd van de zwangerschap kon genieten.”

Daar komt het niet van. Twee weken later gaat dochter Melissa, toen 10, met het T-shirt ”Ik krijg een zusje” naar school. „Om twaalf uur konden we het weer uittrekken”, vertelt Richard. „We hadden een telefoontje gekregen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam dat de baby trisomie 18 zou hebben.”

Deze afwijking veroorzaakt het syndroom van Edwards. Veel kinderen met deze aandoening overlijden al in de moederschoot. Van de baby’s die de bevalling halen, overlijdt 95 procent in het eerste levensjaar. Ze hebben lichamelijke afwijkingen en ernstige verstandelijke beperkingen.

Nancy’s wereld stort in, maar Richard heeft het gevoel dat de diagnose niet klopt. „Ik zag geen afwijkingen en wilde er daarom niet aan. Het gaat wel over een leven.” De Schoutens krijgen het advies om abortus te laten plegen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. „De arts daar wilde dat niet op basis van één test doen.”

Maar ook de vlokkentest en de echo boden geen uitsluitsel. Het echtpaar moet wachten tot de zeventiende week van de zwangerschap voordat ze met weinig risico een vruchtwaterpunctie kunnen laten doen. Dan komt de verlossende uitslag: er is niets aan de hand.

De gang van zaken zorgt ervoor dat Nancy niet van de zwangerschap kan genieten. „Je denkt een gezond kind te krijgen. Dat moet je afstaan en krijg je vervolgens weer terug”, zegt haar man.

Op 16 oktober 2015 wordt Emmy geboren: gezond van lijf en leden. Anderhalf jaar later kan Nancy er nog altijd niet over praten. „Het is te emotioneel voor haar”, vertelt Richard.

Hijzelf verdiepte zich inmiddels in de betrouwbaarheid van de NIP-test. „Ik kwam op internet diverse onderzoeken tegen waaruit bleek dat deze test niet zo betrouwbaar is met betrekking tot trisomie 13 en trisomie 18. De suggestie dat de NIP-test foutloos zou zijn, klopt niet. Ik kwam een studie tegen over 54 moeders die abortus hadden laten plegen omdat hun kind trisomie 18 zou hebben. Zeventien van die foetussen bleken dat niet te hebben. Dat is een kleine schoolklas vol!”

Zwangere vrouwen zouden volgens Richard eerst de vlokkentest moeten laten doen voordat ze de NIP-test ondergaan. „En dan een vruchtwaterpunctie. Pas dan heb je 100 procent zekerheid.”

Ondertussen geniet hij erg van zijn dochters. „Ik ben een trotse vader”, zegt de Spijkenissenaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer