Imagoschade Trump fors na terugtrekken zorgplan
Nu het zorgplan van president Trump na veel politiek gedoe is ingetrokken, zijn er „alleen maar verliezers”, schreef Fox News. Dat is echter maar hoe je het bekijkt.
Oud-president Obama werkt in de Stille Zuidzee aan zijn memoires. Hij zal tevreden zijn over het feit dat Obamacare voorlopig blijft.
In de achterliggende jaren sprak hij zestig keer een veto uit over een aanval van het Congres op zijn zorgwet. Sinds 2010 waren de Republikeinen doorlopend bezig Obamacare weg te krijgen. Maar nu er de kans is voor een alternatief, werden de Republikeinen het onderling niet eens. Obama zal een glimlach niet hebben kunnen onderdrukken toen hij Paul Ryan vrijdag hoorde zeggen dat Obamacare voorlopig de geldende zorgwet is.
Ryan gold twee jaar geleden als de man die de verschillende vleugels bijeen kon houden. Vooral de rechtse vleugel is moeilijk. Deze afgevaardigden werden vooral gevoed door de ideeën van de Tea Party en hadden zich in januari 2015 verenigd in de Freedom Caucus. Een van hun belangrijkste speerpunten was dat de zorgwet van Obama totaal van tafel moest. Zij vonden dat deze zorgwet de overheid te veel ruimte gaf.
Ook gematigde Republikeinen hadden bedenkingen, zoals bijvoorbeeld de subsidie voor Planned Parenthood. Deze organisatie houdt zich bezig met gezinsplanning, geeft voorlichting over anticonceptie en voert abortussen uit. Weliswaar vergoedt Obamacare geen abortus, toch staat het prochoicebeleid van Planned Parenthood veel Republikeinen niet aan. Toch zien gematigde Republikeinen wel een taak voor de overheid op het punt van de gezondheidszorg.
De afkeer van Obama was de afgelopen jaren een belangrijk bindmiddel voor de Republikeinen. In zijn campagne noemde Trump Obamacare een ramp. Hij beloofde een alternatief dat toegankelijker en goedkoper zou zijn. De zorgwet zou zo snel mogelijk worden ingetrokken.
Een van de mensen die Trump aanmoedigden tegen Obamacare, was Paul Ryan. Die is ook een van de belangrijkste opstellers van het wetsvoorstel dat vorige week in stemming had moeten gaan. Wat voor beide politici een van hun grootste projecten had moeten worden, haalde vorige week dus bakzeil door gebrek aan steun vanuit hun eigen partij.
Trump was aanvankelijk soepel in het toegeven aan bezwaren. Achteraf lijkt dit echter het stellen van nieuwe eisen te hebben aangemoedigd. Bovendien eiste Trump vorige week een snelle beslissing, die dus in zijn nadeel is uitgepakt. Dit levert hem forse imagoschade op.
Voor Paul Ryan is de schade eveneens groot. Het is bekend dat Trumps rechterhand, Steve Bannon, vindt dat Ryan verkeerde adviezen heeft gegeven. Ook in de Republikeinse fractie is er kritiek op de voorzitter. Hij zou onvoldoende met alle flanken in de partij hebben gesproken over het voorstel. Na zeven jaar vechten tegen Obamacare werd slechts drie weken de tijd genomen om een alternatief op te stellen.