Kerk & religie
Fusie Leeuwarder kerken na lang proces afgerond

Na een proces dat bijna twintig jaar duurde, komt er eindelijk een fusie van hervormden en gereformeerden in Leeuwarden. In de Grote Kerk wordt volgende week donderdag de akte van fusie getekend.

Redactie kerk
De Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. beeld Sjaak Verboom
De Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. beeld Sjaak Verboom

Gereformeerd en hervormd Leeuwarden werken al sinds 1998 samen. Dat leidde in oktober 2006 tot het tekenen van een federatieakte, met de intentie snel tot een fusie te komen.

Volgens Daan Postma, die in januari 2016 aantrad als voorzitter van de algemene kerkenraad, zijn het in Leeuwarden moeilijke jaren geweest. „Dit is het resultaat van een heel lang proces van gesprekken, van naar elkaar toe groeien, soms weer verwijdering, maar nu kunnen we toch zeggen dat we allemaal vol overtuiging deze fusie aangaan als gereformeerde kerk en hervormde gemeente van Leeuwarden.” De Leeuwarder kerkgemeenschap heeft nu het gevoel vooruit te kunnen kijken, nadat er jarenlang onrust en onvrede was over de sluiting van kerkgebouwen.

De nieuwe protestantse gemeente Leeuwarden telt straks „tussen de 5000 en de 6000 leden”, zegt Postma, die samenkomen in de Grote of Jacobijnerkerk, De Fontein en De Schakel. De Waalse Kerk is ook eigendom van de kerkelijke gemeente. Er zijn vijf wijkgemeenten: Rondom de Grote Kerk, Fenix/Goede Herder, Adelaar/Regenboog, Camminghaburen en De Fontein. De algemene kerkenraad heeft een beleidskader 2017-2020 vastgesteld dat gaat dienen als basis voor een nog te schrijven beleidsvisie.

Het moment van de fusie wil de algemene kerkenraad niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom is er op 16 februari een bijzondere bijeenkomst in de Grote of Jacobijnerkerk. In de vieringen in de verschillende Leeuwarder kerken op de daaropvolgende zondag wordt ook bij de fusie stilgestaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer