Koningspaar bezoekt Lutherplaatsen en Buchenwald
De Wartburg, Wittenberg, Buchenwald. Er komen bekende namen voorbij tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima dat dinsdag begint.
Het koningspaar bezoekt jaarlijks één of meerdere Duitse deelstaten, waarbij speciale belangstelling uitgaat naar de economische betrekkingen. Ditmaal is ”500 jaar Reformatie” aanleiding tot het bezoeken van plaatsen die aan Maarten Luther herinneren. Ook de Tweede Wereldoorlog en de hereniging van Duitsland krijgen aandacht.
De vorst heeft sinds zijn troonsbestijging in 2013 samen met zijn vrouw al zeven deelstaten bezocht. Tot 2020 wil hij de resterende negen ”Länder” aandoen om Nederland ook daar onder de aandacht te brengen. Dat blijkt te lukken: de visites trekken in Duitsland veel belangstelling.
De deelstaten in het zuiden zijn „totaal anders” dan bijvoorbeeld de aan Nederland grenzende staten, zei de koning toen hij vorig jaar april twee dagen in Beieren was. De grijze mantel die koningin Máxima toen droeg, zorgde voor enige opschudding: de figuren op de jas zouden op een hakenkruis lijken. Dat bleek onzin; het waren slechts bouten, schroeven en moeren.
Gauck op bezoek
Ditmaal gaat het paar naar de oostelijke deelstaten Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt. Eerst komt ‘Duitsland’ echter in Nederland op bezoek: maandagavond bieden koning en koningin de Duitse president Gauck (77) en zijn partner een diner aan; dinsdag is prinses Beatrix erbij als Gauck in Maastricht een eredoctoraat krijgt. Zondag kiest de Bundesversammlung –de Bondsdag en vertegenwoordigers van de lidstaten– een nieuwe president: Frank-Walter Steinmeier (61).
Minister Ploumen van Buitenlandse Handel neemt zowel aan het diner met Gauck als aan het staatsbezoek deel. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is aanwezig bij de onderdelen waarbij watermanagement centraal staat.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen hun bezoek dinsdagmiddag op kasteel De Wartburg. In het slot op een heuvel bij Eisenach vertaalde Luther in elf weken het Nieuwe Testament in het Duits. Tijdens het diner wordt er gesproken over de gevolgen van de Reformatie voor geloof en cultuur.
Een half uur rijden naar het oosten, in Erfurt, bezoekt het koningspaar woensdagmorgen de oudste synagoge van Europa, die zijn oorsprong heeft in 1094.
Vervolgens gaat het naar voormalig concentratiekamp Buchenwald. Hier zijn 56.000 mensen omgebracht. Ook 500 Nederlanders vonden er de dood.
In Weimar krijgen koning en koningin een rondleiding door de Herzogin Anna Amalia Bibliothek en het Goethe- und Schiller-Archiv. Na al deze historie is er aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen. Bij bedrijven in Jena ontvangt het koningspaar uitleg over optische technologie, over semiconductor/halfgeleiders en over lenzen, chips, robots en glasvezelkabels.
Energiebeurs
In Leipzig staat donderdag een bezoek aan de grootste energiebeurs van Europa op de rol. Met wijkbewoners wordt er gesproken over de Duitse hereniging in 1990. Aandacht is er ook voor een munitiefabriek waar tijdens de oorlog 500 Nederlandse dwangarbeiders werkten.
Het koningspaar moet snel schakelen, van de ene periode naar de andere: er volgen ook nog bezoeken aan de Slotkerk van Wittenberg, aan Dessau en slot Oranienbaum.