Predikant: CU terecht rechtser in islamdebat
De ChristenUnie maakt onder leiding van voorman Segers „terecht een zwaai naar rechts in het islamdebat.”
Dat stelt cultuurfilosoof dr. H. J. Prosman, hervormd predikant in Nieuwkoop, zaterdag in een interview in het Reformatorisch Dagblad.
Dr. Prosman, die zichzelf omschrijft als PVV-watcher, stelt dat de islam in veel gevallen een „zeer onderdrukkende” religie is. „Gelukkig dringt dat besef ook door bij een partij als de ChristenUnie. Het is goed dat Segers onlangs op een partijcongres de waarde van de joods-christelijke cultuur benadrukte. Tot voor kort was de CU, waar ik zelf voorheen op lokaal niveau actief voor was, rond deze zaken te naïef en voelde de partij de achterban niet goed aan. In christelijke kring wordt al gauw beweerd dat er lotsverbondenheid is met de islam. Als christen geef je daarmee echter het verkeerde signaal af.”
CU-leider Segers noemt de analyse van Prosman dat de ChristenUnie een ruk naar rechts maakt in het islamdebat desgevraagd „overdreven.” Segers: „Binnen de ChristenUnie hebben we altijd met twee woorden gesproken over de islam. Aan de ene kant beseffen we dat er een geestelijke strijd gaande is tussen islam en christendom. De wegen gaan uiteen rond Jezus Christus. Aan de andere kant pleiten we in Nederland voor godsdienstvrijheid en onderwijsvrijheid. Die vrijheden zijn ondeelbaar. Dus ook moslims mogen er aanspraak op maken.”
Wel zegt Segers dat politieke leiders binnen de CU hun eigen accenten leggen. „Sinds de aanslagen in Amerika in 2001 staat het gevaar van jihadisme meer op ons netvlies dan eerder. We moeten de strijd tegen de radicale islam buitengewoon scherp voeren.”
Vervolging
Door zijn verblijf van zeven jaar voor de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) in Egypte zegt Segers doordrongen te zijn van de schaduwkanten van de islam. „Koptische christenen worden als tweederangsburgers behandeld. Ik heb daar niet alleen maar over gelezen, ik heb de gezichten van die mensen op mijn netvlies. In het Midden-Oosten zijn er grote problemen op het gebied van vrijheid van godsdienst. Als moslims overgaan tot het christendom hebben ze te maken met vervolging. Daarom moeten we opkomen voor onze vervolgde broeders en zusters daar.”
Zaterdag in de bijlage Accent van het Reformatorisch Dagblad een vraaggesprek met dr. Henk-Jan Prosman.