Mens & samenleving

RD-verslaggever: Ik kreeg het gevoel dat Schippers liberale dwingeland is

Met het orthodox protestantisme heeft minister Schippers (Volksgezondheid) weinig op. Ze zou schrikken als ze te boek zou staan als een soort rechtlijnige zondagsschooljuffrouw, een liberale dan welteverstaan. Liever laat ze zich voorstaan op haar pragmatisme, haar doortastende houding, haar redelijkheid.

29 December 2016 19:44Gewijzigd op 16 November 2020 09:27

Hoe het komt, weet ik niet, maar als ik als verslaggever ooit het gevoel heb gekregen dat Schippers toch een liberale dwingeland is, dan wel op 26 oktober 2016. Het is de datum waarop de Tweede Kamer spreekt over het kabinetsvoorstel om hulp bij zelfdoding mogelijk te maken voor levensmoede ouderen.

De associatie dringt zich aan mij op wanneer SGP-leider Van der Staaij (hier op de rug gezien) Schippers tevergeefs voorhoudt dat een medemens de weg wijzen naar de dood toch niet kan doorgaan voor een daad van barmhartigheid. Het sterkst bekruipt mij de gedachte wanneer de christelijke partijen de minister waarschuwen dat ze een uiterst beladen, riskante regeling in het leven gaat roepen voor een naar het zich laat aanzien slechts hele kleine groep van ouderen.

De stelligheid waarmee Schippers betwist dat het gaat om een kleine doelgroep van mondige en welbespraakte babyboomers valt op. De adviescommissie voltooid leven onder leiding van huidig D66-senator Schnabel sprak ook van een kleine groep, maar had het echt bij het verkeerde eind, houdt ze de Kamer voor. Want, verzekert ze, zij heeft wel degelijk weet van een grote groep burgers voor wie de door haar beoogde wet een uitkomst zal zijn.

Wanneer ik naar de foto kijk en nog eens terugdenk aan het debat bekruipt mij een tweeslachtig gevoel. Zie ik het goed? Straalt Schippers behalve vooringenomenheid ook uit nog zoekende te zijn? Stervensbegeleiders toestaan om stervensverzoeken af te stempelen? „Ja mevrouw, meneer, uw leven is voltooid, we laten u gaan.” Proberen om de tragiek van de suïcidaliteit te vangen in wetten en regels; zou ze inzien dat het allemaal niet kan?

Wanneer we zeker zullen weten of ze de nieuwe stervenswet er kostte wat het kost door wil drukken? Goede vraag. Wat als een paal boven water staat, is dit: Nóg meer kortzichtigheid en nog meer haast zal in een toch al zo sterk door activistische lobbygroepen gedomineerd debat desastreus uitpakken. Nodig zijn wijsheid, bedachtzaamheid en terughoudendheid. Moet hier nu echt een wissel om?

Dus kom op minister, denk ik, de afgelopen jaren handelde u al vaak genoeg kordaat en doortastend. Blijf één keer aarzelen en twijfelen, en toon daarmee uw kracht.

Het jaar 2016 was het jaar van de brexit, het Oekraïnereferendum en de couppoging in Turkije. In het thema Terugblik 2016 blikken RD-verslaggevers terug op de grote onderwerpen van het afgelopen jaar.

Meer over
Terugblik 2016

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer