Buitenland

Trump matigt zijn toon over homohuwelijk en Obamacare

De aankomende Amerikaanse president Donald Trump lijkt zich neer te leggen bij de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen. Bovendien overweegt hij delen van Obamacare in stand te houden. Dat zei hij de afgelopen dagen in interviews.

Redactie buitenland
14 November 2016 11:23Gewijzigd op 16 November 2020 08:30
beeld AFP
beeld AFP

In een gesprek voor het CBS-programma ”60 Minutes” zei Trump zondag dat hij „tevreden” is met het homohuwelijk dat vorig jaar in alle staten is ingevoerd. Tijdens zijn campagne kreeg Trump veel te maken met tegenstand vanuit de homobeweging. Zondagavond zei Trump dat de openstelling van het huwelijk „een gedane zaak” is, en dat bepaalde resterende vraagstukken door het hooggerechtshof zullen worden opgelost.

Tijdens zijn campagne noemde de zakenman de baanbrekende gezondheidswet van president Obama meerdere malen „een ramp” en dreigde hij de wet uit 2010 in te trekken na zijn beëdiging als president.

Voornaamste reden voor zijn nieuwe positieve kijk op de verzekering was zijn gesprek met de zittende president geweest. „Ik vertelde hem te zullen kijken naar zijn suggesties, en uit respect zal ik dat ook doen”, zei Trump in The Wall Street Journal. „Obamacare zal worden gewijzigd of ingetrokken en vervangen door iets anders.”

Obamacare, officieel Affordable Care Act (wet voor betaalbare zorg) genoemd, biedt miljoenen voorheen onverzekerde Amerikanen dekking bij ziektekosten. Republikeinen zien de wet echter als overheidsbemoeienis. Ook onder voorstanders van Obamacare zijn er velen die hervormingen noodzakelijk achten.

In het CBS-gesprek sloot Trump niet uit dat hij conservatieve rechters zal benoemen die mogelijk het recht op abortus zullen kunnen beperken. Vrouwen die een abortus wensen, moeten dan misschien „naar een ander land”, aldus Trump. Verder beloofde hij af te zien van een salaris en geen vakantie te nemen.

Trump heeft Reince Priebus gekozen als chef van zijn staf in het Witte Huis. Dit is de hoogste medewerker van de president en een sleutelfiguur in zijn entourage. Priebus is sinds 2011 voorzitter van de Republikeinse Partij.

Steve Bannon wordt zijn belangrijkste strategische medewerker en adviseur. Bannon is een zakenman en een van de leiders van de verkiezingscampagne van Trump. Hij is topman van de conservatieve nieuwssite Breitbart.

In het CBS-programma zei Trump dat hij immigranten zonder papieren het land wil uitzetten. Het zou hierbij gaan om 2 tot 3 miljoen mensen. Zondag meldde de Australische premier Turnbull dat het land met de huidige regering van de VS een akkoord heeft gesloten over het hervestigen van vluchtelingen die Australië niet wil toelaten. De VS willen deze mensen onderdak bieden.

Presidentskandidaat Hillary Clinton geeft FBI-directeur James Comey de schuld van haar verlies in de presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit uitgelekte fragmenten van een telefonische toespraak aan campagnedonoren. Vlak voor de verkiezingsdag maakte Comey bekend dat er niets strafbaars was gevonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer