Kerk & religie
NGK sluiten aan bij Steunpunt Kerkenwerk GKV

De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) sluiten zich aan bij het Steunpunt Kerkenwerk van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV).

Van onze verslaggever
12 November 2016 15:17Gewijzigd op 16 November 2020 08:29
Landelijke vergadering van de NGK in Nunspeet. beeld RD, Anton Dommerholt
Landelijke vergadering van de NGK in Nunspeet. beeld RD, Anton Dommerholt

De landelijke vergadering van de NGK besloot daar zaterdag unaniem toe. Plaatselijke kerken kunnen daardoor een beroep doen op het steunpunt voor onder meer zaken op het gebied van personeelsbeleid. Dat is onder meer nodig omdat een flink aantal plaatselijke gemeenten binnen de NGK in de afgelopen jaren te maken kreeg met conflictsituaties. In tien jaar tijd werden meer dan tien predikanten losgemaakt van hun gemeente. Voorzitter ds. W. Smouter van de landelijke vergadering: „In zulke situaties heb je mensen nodig die professioneel kunnen handelen en kerkelijk betrokken zijn.”

Een andere reden voor aansluiting bij het steunpunt is dat er in steeds meer gemeenten kerkelijk werkers actief zijn. Bovendien verschilt de rechtspositie van predikanten, omdat menig plaatselijke gemeente onderdeel is geworden van een gemeente die samenwerkt met een plaatselijke gkv of een christelijke gereformeerde kerk.

Het deelnemen aan het steunpunt betekent wel een kostenverhoging voor plaatselijke gemeenten. Die zijn nu nog minder dan 2 euro per lid en dooplid kwijt aan landelijke advisering op het gebied van personeelsbeleid. Dat komt vooral doordat commissies die er in de NGK landelijk op dit punt actief zijn, bestaan uit vrijwilligers. Nu het werk op de schouders van professionals komt te liggen, stijgt de bijdrage per lid en dooplid tot 2,30 euro in 2018.

Verschillende afgevaardigden bij de landelijke vergadering uitten hun zorgen over de stijging van de kosten voor plaatselijke gemeenten. Voorzitter ds. Smouter kon hen geruststellen: alle plaatselijke gemeenten krijgen straks stemrecht in de ledenvergadering van het Steunpunt Kerkenwerk (SKW). Zij worden daardoor mede verantwoordelijk voor de hoogte van de contributie. Door de GKV zijn de statuten van het steunpunt inmiddels aangepast, zodat Ngk-gemeenten lid kunnen worden van het SKW.

Aansluiting bij het SKW betekent voor de NGK niet alleen dat ze een beroep kunnen doen op professionele ondersteuning, maar ook dat er na een overgangsperiode minder vrijwilligers nodig zijn om in allerlei landelijke commissies te zitten. Bovendien kunnen de plaatselijke gemeenten ook profiteren van expertise van het SKW op andere gebieden dan alleen op punt van personeelsbeleid.

Het aansluiten bij het steunpunt betekent niet dat de NGK de verantwoordelijkheid voor personeelsbeleid overdragen. Alleen de verantwoordelijkheid voor de uitvoering voor bestaande landelijke regelingen wordt overgedragen.

De landelijke vergadering (lv) van de Nederlands Gereformeerde Kerken werd vrijdag geopend. De lv komt bijeen in de Open Hof, de Nederlands gereformeerde kerk in Nunspeet. Na zaterdag is de eerstvolgende vergaderdag van de lv voorzien in maart 2017.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer