Kerk & religie

LCJ-jeugdappel: Digitale media verraden wie je bent

De inhoud van je digitale media verraadt wie je bent. Die boodschap gaf ds. C. P. de Boer zaterdag in Aalsmeerderbrug mee aan jongeren.

Van een medewerker
31 October 2016 09:53Gewijzigd op 16 November 2020 08:05
Jongeren bij het Jeugdappel 16+ van het LCJ zaterdag. beeld Eran Oppenheimer
Jongeren bij het Jeugdappel 16+ van het LCJ zaterdag. beeld Eran Oppenheimer

De christelijke gereformeerde predikant uit Sliedrecht (Beth-El) sprak tijdens het jeugdappel 16+, dat werd georganiseerd door het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Het thema was: ”Vreemdeling of vrijbuiter”.

Ds. De Boer vertelde over de keuze van Ruth. Die was volgens hem niet ingegeven door medelijden met haar schoonmoeder Naomi. De Moabitische vrouw had allang een innerlijke keuze gemaakt. De predikant verwees naar een blad met genummerde stippen waarop een afbeelding ontstaat als je lijnen trekt van stip naar stip. „De stippen in het leven van Ruth waren met elkaar verbonden.”

Hij gaf twee voorbeelden van jong gestorven jongeren. De Facebookpagina van de een was duidelijk qua muziekkeuze en hobby’s. De ander verongelukte. Kort daarna ging haar mobiel af, met een ringtone van Psalm 121. Ds. De Boer: „De stippen werden een lijn: „’k Sla d’ogen naar ’t gebergte heen.” Wat is jouw digitale identiteit?”

Marije van den Berg van stichting Gave leidde de workshop ”Gevlucht. Gezien. Geliefd.” Ze adviseerde om gewoon op vluchtelingen af te stappen en contact te leggen. Het is nuttiger om vriendschap te sluiten dan alleen maar een activiteit met hen te doen. Maar je moet je realiseren dat zo’n vriendschap tijd kan kosten. Van den Berg vindt het belangrijk om samen te bidden. „Het grootste deel van de vluchtelingen gelooft in God. Sommige Syriërs zijn afgeknapt op de wreedheid die ze hebben gezien. Het is aan de Heilige Geest om hen verder te leiden.”

Joël Mutanga, die twaalf jaar geleden vanuit Congo naar Nederland kwam, liet zien dat een vluchteling prima kan integreren. Hij is lid van het Eindhovense dispuut van de reformatorische studentenvereniging CSFR. Mutanga gaf de jongeren de boodschap mee dat de Bijbel waar is. Ook vroeg hij de jongeren zich 
in te zetten voor hun medemensen.

Over die inzet sprak Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele gemeente Hoop voor Noord in Amsterdam. Vanuit Mattheüs 5 en 25 trok hij lijnen naar het belangeloos helpen van medemensen. Hij gaf voorbeelden `van wat jongelui zouden kunnen doen: bij het instappen gedag zeggen tegen de buschauffeur, een straatkrant kopen bij de verkoper, Kerst vieren met mensen die alleen zijn, vrijwillig overwerken als anderen afhaken.

God kan een ongedachte zegen geven, aldus de evangelist. In het verleden wilde hij op bezoek gaan bij een vluchteling, die echter allerlei smoezen bedacht om hem buiten de deur te houden. Pas bij de vijfde afspraak kwam hij binnen, met een pak koekjes. Een vriendschap was geboren. De man werd later christen en hij vertelde dat zijn verandering begon met het pak koekjes. De clou was dat de ander niet boos werd na vier smoezen.

Ten Brinke vindt dat een christen zowel vreemdeling als vrijbuiter kan zijn. Hij beriep zich daarbij op 1 Korinthe 9:19, waar staat dat Paulus van alles vrij is. De evangelist voegde eraan toe dat het vervolg luidt dat Paulus zich dienstbaar maakte om mensen voor het Evangelie te winnen. „Vrij zijn in God betekent niet dat je lekker je gang kunt gaan, maar dat je iedereen wilt dienen, opdat anderen de Heere Jezus Christus leren kennen.”

Zie ook Puntuit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer