SGP-leider Kees van der Staaij: PLO moet zich niet bemoeien met ons werkbezoek
SGP-Kamerlid Kees van der Staaij vindt dat de PLO zich niet moet bemoeien met een bezoek dat hij en andere parlementariërs brachten aan Hebron.
„Gelukkig gaan we zelf over onze bezoeken, en niet de PLO”, aldus de SGP-voorman vanuit Jeruzalem. Van der Staaij is in Israël voor de Israel Allies Foundation Jerusalem Chairman’s Conference. Dat is een conferentie met parlementariërs uit de hele wereld die in het land waarin ze wonen een voortrekkersrol hebben ten aanzien van Israël. Van der Staaij is het enige Nederlandse parlementslid dat aanwezig is. Ook SGP-Europarlementariër Belder is van de partij.
De twintig parlementariërs leggen in het kader van de conferentie ook enkele werkbezoeken af, zowel in Jeruzalem als in de betwiste gebieden. Woensdag bracht de groep een bezoek aan de spelonk van Machpela waar Sara, Abraham, Izaäk, Rebecca, Jacob en Lea zijn begraven. Dat gebeurde onder grote mediabelangstelling.
De PLO was het niet eens met het bezoek van de parlementariërs aan Hebron. Secretaris-generaal Saeb van de PLO schreef een brief aan Tweede Kamervoorzitter Arib en aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Daarin roept Saeb Arib en Koenders op om afstand te nemen van het bezoek. Het zou „reputatierisico’s” met zich meebrengen.
Van der Staaij is niet onder de indruk van de brief. „De SGP heeft begrip voor de veiligheidspolitiek van Israël. En dat verandert niet door brieven van de PLO. Ik hoop dat Kamervoorzitter Arib en minister Koenders dat duidelijk zullen maken.”
Kamervoorzitter Arib zal geen afstand nemen van het bezoek van Van der Staaij, zo liet een woordvoerder donderdagmorgen weten: „Het is geen commissiebezoek namens de Tweede Kamer. Op eigen initiatief kunnen Kamerleden een bezoek brengen aan plaatsen die zij belangrijk vinden. Dat staat hen vrij.”
De SGP’er noemt het „bizar” dat de cultuurorganisatie Unesco van de Verenigde Naties onlangs heeft uitgesproken dat Hebron en de Tempelberg in Jeruzalem geen historische banden heeft met het Jodendom. „De feiten weerspreken dat. De Tempelberg heet niet voor niets Tempelberg. En in Hebron liggen de aartsvaders begraven. De beide plekken getuigen van de historische aanwezigheid van Joden. Dat ontkennen is geschiedvervalsing.”