Groen & duurzaamheid

Isolatie bespaarde Henk Budding de helft aan gas

Bij elektriciteit werkt het simpel: dat wat je bespaart, hoef je ook niet op te wekken. Een lager energieverbruik is daarnaast voordelig voor de portemonnee. Henk Budding (62) uit Lopik vindt het allebei belangrijk, maar zijn echte motivatie om zuinig te zijn met energie gaat dieper. „We dienen verantwoord met Gods schepping om te gaan.”

Michiel Kerpel

18 October 2016 09:25Gewijzigd op 16 November 2020 07:39
Henk Budding met zijn zonnepanelen. beeld RD, Anton Dommerholt
Henk Budding met zijn zonnepanelen. beeld RD, Anton Dommerholt

Duizenden liters aardgas. Die joeg Budding er gemiddeld per dag doorheen. De brandstof was nodig om zijn vrijstaande woning te verwarmen. Zijn jaarlijks gasverbruik mat zo’n 4500 kubieke meter.

Tegenwoordig stookt Budding veel minder. Het verbruik is ruim gehalveerd: tot zo’n 2200 kubieke meter per jaar. Om dat te bereiken kreeg het huis een grondige opknapbeurt. Budding trof drastische maatregelen om zijn woning energiezuiniger te maken. In 2004 kwam er dubbel glas. „Bij een vernieuwing in 2010 werd zelfs HR+++-glas geplaatst.” Ook de spouwmuur en het dak moesten eraan geloven. De isolatie was broodnodig, en Budding beveelt die aan anderen ook aan. „Het is belangrijk te kijken naar het voorkomen van energiegebruik. Dat kan door isolatie. Dat het effect heeft, zie je aan de halvering van ons gasverbruik.”

Zelfvoorzienend

In 2014 volgde een nieuwe investering aan huize Budding. Op het dak van de schuur kwamen zonnepanelen te liggen. In totaal 16 stuks. „Daarmee dragen we zorg voor onze eigen elektriciteitsbehoefte. Wij zijn nu zelfvoorzienend. Sterker nog: we leveren zelfs terug aan het net. Achteraf gezien hadden we een paar panelen minder kunnen aanschaffen.”

Budding bekent dat hij –door zelf groene stroom op te wekken– wel minder let op hoeveel stroom zijn elektrische apparatuur gebruikt. „We gebruiken niet bewust energiezuinige varianten. Als je de stroom niet zelf opwekt, vind ik het belangrijker om te kijken naar het verbruik van diverse apparaten.” Een wasmachine, een vriezer en een magnetron –zeker verouderde exemplaren– slurpen elektriciteit.

Zijn stroomverbruik schroeft Budding wel terug dankzij de verlichting. Links en rechts in de woning branden led’s en andere besparende lampen.

Het aanpassen van eigen gedrag kan het energiegebruik eveneens beperken, beseft Budding. „Je kunt korter douchen en de verwarming minder hoog zetten.” De praktijk is weerbarstiger, ervaart Budding. „Mijn vrouw heeft het nogal snel koud, dus daar komt niet zo veel van.”

Verantwoord

Budding heeft de maatregelen voor groene stroom en energiegebruik getroffen om uiteindelijk kosten te besparen. „Kosten spelen een belangrijke rol. Maar mijn echte motivatie ligt dieper. Zeker zo zwaarwegend is de reden dat we hiermee Gods schepping ontzien. Want energievoorraden uit fossiele brandstoffen dreigen op te raken. We dienen als christen verantwoord met Gods schepping en dus met het milieu om te gaan.”

De doorsnee-Nederlander ervaart het als vanzelfsprekend dat er elke dag weer elektriciteit uit zijn stopcontact komt. En of het nu de grijze of groene variant betreft, dat merkt men niet. En: dat deert sommigen ook niet. Budding ziet het anders. Hij vindt het wel degelijk van belang om te weten waar zijn energie vandaan komt. Hij koos bewust voor zijn zonnepanelen. „De fossiele brandstoffen op deze aarde zijn eindig, daarom is het goed als we proberen op andere manieren stroom op te wekken.”

Budding zegt een „groot voorstander” te zijn van groene stroom. „Gelukkig zie je steeds meer zonnepanelen op de daken, maar daarentegen wordt de komst van windmolens vaak door omwonenden tegengewerkt.”

Volgens Budding kan een christen niet anders dan positief staan ten opzichte van duurzame energie en energiebesparing. „Gods Woord zegt heel duidelijk dat we een goede rentmeester dienen te zijn van de aarde die we mogen bewonen.”

Werk aan de winkel dus voor de burger, aldus Budding. Maar niet alleen particulier, ook in verenigingsverband valt meer te doen. Budding, die scriba is van de hervormde gemeente in Lopik, vindt dat kerkelijke gemeenten meer groene stroom zouden moeten opwekken. „Maar ja, op een monumentale kerk panelen leggen is geen optie. Bij nieuwbouw van een kerk mogen die niet ontbreken.”

Dit is het elfde deel in een serie over duurzaamheid in de gereformeerde gezindte naar aanleiding van onderzoek van het RD. In Accent van 22 oktober deel 12: Waarom leven refo’s niet of juist wel duurzaam?

----

In tien stappen naar duurzame energie

1. Sluit een contract af voor groene stroom bij een van de koplopers op dit gebied. Daarmee stimuleer je het opwekken van duurzame energie in Nederland. De vier koplopers van duurzame energie in Nederland: Pure Energie van Raedthuys, Duurzame Energie Unie, Qurrent en Vandebron.

2. Beperk je energiegebruik door energiezuinige apparaten aan te schaffen. Vervang apparatuur als die ouder is dan vijftien à twintig jaar. Zeker koel-vriescombinaties en wasdrogers zijn energieslurpers.

3. Pak de verlichting aan. Vervang de gloeilampen door ledlampen. Ook als ze nog werken!

4. Voorkom onnodig sluipverbruik door je apparaten. Zet computer en stereo helemaal uit.

5. Zet de verwarming een graadje lager en trek desnoods een trui aan.

6. Douche een minuutje korter. Gebruik daarnaast een waterbesparende douchekop.

7 Droog je was de helft van het jaar aan de waslijn, ook als je een wasdroger hebt. Was –zo veel als mogelijk– op 30 graden met een volle trommel.

8. Zorg voor goede isolatie. Sinds 15 september kun je profiteren van zo’n 20 procent subsidie voor het isoleren van dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas.

9. Investeer in een ventilatiessysteem met warmteterugwinning.

10. Installeer zonnepanelen, een zonneboiler en/of een warmtepomp. Ook hiervoor lopen er subsidies.

Bron: Milieucentraal.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Rentmeesters

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer