Binnenland

Geplande kerkbouw in Scherpenzeel, Renswoude en Tholen roept protest op

Plannen voor kerkbouw van de hersteld hervormde gemeente Scherpenzeel-Renswoude en de christelijke gereformeerde kerk van Renswoude stuiten op bezwaren van buurtbewoners. Ook in Tholen klinkt er kritiek op plannen voor kerkbouw.

Van onze correspondenten
14 October 2016 22:17Gewijzigd op 16 November 2020 07:33
Nieuwbouw van kerkgebouwen levert regelmatig protesten op van buurtbewoners. beeld Dirk Hol
Nieuwbouw van kerkgebouwen levert regelmatig protesten op van buurtbewoners. beeld Dirk Hol

In Renswoude is het eerste plan van de christelijke gereformeerden van tafel. Daarin werd de kerkbouw gecombineerd met nieuwbouw van een christelijke basisschool en een christelijk kinder­centrum (kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang). Er zou dan worden gebouwd nabij een sportpark, midden in een woonwijk. Buurtbewoners vreesden vooral parkeeroverlast, omdat veel kerkgangers van buiten Renswoude komen. Ze zeiden tot en met de Raad van State te willen gaan om kerkbouw te voorkomen.

Afwijzing

Ook voor de politiek was de parkeerdruk in de wijk een reden om het bouwplan voor de kerk af te wijzen. School en kindercentrum krijgen waarschijnlijk wel een plek op de beoogde locatie.

De gemeente, in 2012 geïnstitueerd, begon in 2006 als preekplaats van de christelijke gereformeerde kerk in Driebergen, vanuit een behoefte in de regio aan „behoudende” prediking. Aanvankelijk kwam de gemeenschap bij elkaar in het dorpshuis van Overberg, sinds 2012 is ’t Podium in Renswoude, het gebouw van de muziekvereniging, de plaats van samenkomst. Begin dit jaar telde de gestaag groeiende gemeente 195 belijdende leden en 187 doopleden. Van hen komt 40 procent uit Veenendaal, 20 procent uit Scherpen­zeel en 13 procent uit Renswoude. De overige leden wonen in omliggende plaatsen.

Voor de nieuwbouw gaan kerkenraad en bouwcommissie uit van een maximum van 750 leden. ’t Podium (maximaal 410 zitplaatsen) is al bijna te klein voor de zondagse diensten. Voor een nieuw locatieonderzoek formuleerde de gemeente Renswoude inmiddels enkele randvoorwaarden.

De kerk moet worden gebouwd op een goed bereikbare plek met voldoende parkeerplaatsen, aan de rand van de bebouwde kom. In een commissievergadering van de gemeenteraad werd eerder al verwezen naar voorbeelden in Barneveld en Scherpenzeel.

Politici vroegen destijds waarom de kerk geen leegstaande kerk betrekt in Veenendaal, waar bijna de helft van de gemeenteleden woont. De kerk is nu eenmaal in Renswoude geïnstitueerd, antwoordde SGP-wethouder Vlastuin. De burgerlijke gemeente wil daarom haar verantwoordelijkheid nemen om de kerk een plaats te geven.

Volgens voorzitter Gerard Cornet van de bouwcommissie ligt Renswoude veel centraler dan Veenendaal, gekeken naar de herkomst van gemeenteleden. Bovendien behoort de gemeente tot een andere classis (Amersfoort) dan de twee gemeenten van het kerk­verband in Veenendaal.

De kans bestaat overigens dat 
’t Podium de plaats van samenkomst blijft en er niet naar een andere locatie hoeft te worden gezocht. De muziekvereniging overweegt namelijk verhuizing, waarna de christelijke gereformeerde kerk het gebouw zou kunnen aankopen. Uitbreiding van ’t Podium is dan wel noodzakelijk.

Hhg Scherpenzeel

De hersteld hervormde gemeente (hhg) Scherpenzeel-Renswoude, die samenkomt in de reformatorische Wittenbergschool in Scherpenzeel, heeft het voormalige pand van een tandtechnisch bedrijf op een industrieterrein aangekocht. Als dat wordt uitgebouwd, kunnen er een kerkzaal met 125 zitplaatsen en diverse nevenzalen worden gerealiseerd. De gemeente telt zo’n 200 leden; ’s zondags zijn er 80 tot 100 kerkgangers, een aantal dat al jaren stabiel is, aldus kerkvoogd D. Uitbeijerse.

B en W zijn bereid mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging voor de kerk, mits het bouwplan inpasbaar is. Enkele buurtbewoners zijn niet gelukkig met de mogelijke komst van de kerk. Een woordvoerder wees er onlangs als inspreker in een gemeenteraadsvergadering op dat „een kerk een wezensvreemd gebruik van een bedrijventerrein betekent. En dat terwijl bedrijfsruimte in Scherpenzeel schaars is. Hoe moet dat trouwens met rouw- en trouwstoeten tussen zwaar vrachtverkeer?” Ook zijn er volgens omwonenden te weinig parkeerplaatsen.

Uitbeijerse verwacht dat op korte termijn een voorontwerp bij de gemeente Scherpenzeel kan worden ingediend. De woordvoerder van de buurt heeft aangekondigd dat alle bezwaarmogelijk­heden worden benut om de vestiging van de kerk op het industrieterrein aan te vechten.

Hhg Tholen

In de gemeente Tholen uitten twee raadsfracties eerder deze week bezwaren tegen het plan van de hersteld hervormde gemeente (hhg) voor de nieuwbouw van een kerk aan de Prins Bernhardstraat in de stad Tholen. Algemeen Belang Tholen (ABT) en SP zijn tegen. Raadslid Oudesluijs (ABT) vindt het plan niet passen binnen het bestemmingsplan. Ook kan de aanwezigheid van de kerk de rust in de wijk volgens hem sterk verstoren, onder andere door het luiden van de kerkklokken. Verder vreest hij toenemende parkeerdrukte.

SP-raadslid Slager stelde vast dat dit het 34e kerkgebouw in de gemeente zou worden. Hij opperde dat de hervormde gemeente en de herstelde hervormde gemeente gezamenlijk gebruik zouden maken van de hervormde kerk in Tholen of dat de hhg een leegstaand kerkgebouw zou gebruiken. Volgens wethouder Van Dis (CDA) gaat de gemeente daar niet over. Een raadsmeerderheid staat positief ten opzichte van de komst van een nieuw kerkgebouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer