Gert Mulder vertelt jongeren in Oekraïne uit de Bijbel
„Oekraïners leven minder gejaagd en zijn meer relatie-, dan werkgericht. Dat spreekt mij bijzonder aan.” Gert Mulder (1975) woont sinds 2008 met zijn vrouw Irina (1981) in de Oekraïense stad Vinnitsa. Samen met hun zonen Iwan, Pauwel, Mark en hun pleegzoon Sasha. Mulder leerde de Oekraïense Irina Chernysh kennen tijdens een zomerkamp van stichting Kom over en help in Oekraïne. Na hun huwelijk in 2002 vestigde het echtpaar zich in Staphorst. Aanvankelijk waren ze lid van de gereformeerde gemeente in Groningen. Later sloten ze zich aan bij de gereformeerde kerk van Staphorst/Rouveen. Die gemeente zond hen in 2008 uit om diaconaal werk en zendingswerk onder weeskinderen in het Oost-Europese land te verrichten. Mulder: „Er is in Oekraïne veel te doen in Gods Koninkrijk.”
Mulder is betrokken bij een weeshuis in het nabij Vinnitsa gelegen Plyskiv, waar 25 weeskinderen met een beperking wonen. Hij heeft twaalf medewerkers in dienst. Drie van hen worden door de gereformeerde kerk van Staphorst/Rouveen gesponsord (zie ook gksr.nl/tfc). De andere negen door stichtingen in Nederland en Noorwegen. De medewerkers komen boven op het bestaande personeelsbestand. „We hebben het gebouw opgeknapt en de zorg is sterk verbeterd. Toen we begonnen, ondernam het personeel weinig met de kinderen. Tegenwoordig proberen ze hen taal en rekenen te leren en knutselen ze met hen.”
Naast zijn werkzaamheden voor het weeshuis ondersteunt Mulder in vijf dorpen het werk van de plaatselijke kerk onder kinderen en jongeren. „We komen één keer per week langs, vertellen een Bijbelverhaal en bidden en zingen met de jongeren. Daarnaast organiseren we sport- en knutselactiviteiten.”
Het stichten van een kerkelijke gemeente in een dorp waar nog geen kerk is, ziet Mulder als een nieuwe missie. „Afgelopen jaar organiseerden we een zomerkamp in zo’n dorp. We hebben er goede contacten opgebouwd met het personeel van de lokale school. Inmiddels mogen we er wekelijks komen om de kinderen het Evangelie te vertellen. Uiteindelijk hopen we laagdrempelige diensten te organiseren voor de gezinnen van die schoolkinderen.”
Mulder en zijn gezin zijn lid van een baptistengemeente in Vinnitsa. „Het valt mij op dat christenen in Oekraïne meer op elkaar betrokken zijn dan in Nederland. Als er bijvoorbeeld een auto stuk is, belt iemand een gemeentelid met de vraag of hij wil helpen. Doordeweeks komen groepen verschillende keren bij elkaar voor Bijbelstudie.”
Hoewel het front van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zo’n 700 kilometer van hun woonplaats ligt, is de strijd gevoelsmatig dichtbij. „Er komt dagelijks nieuws over de oorlog voorbij. De zoon van een lerares van onze oudste zoon is omgekomen in de strijd. We zijn op zijn begrafenis geweest.”
Dit is het tiende deel in een serie over Nederlandse christenen in het buitenland. >>rd.nl/emigrant