Binnenland

Dagverse melk uit de tap bij de boer in Heenvliet

Dagverse melk tappen bij de boer; bij de familie Van Leeuwen in Heenvliet (op Voorne-Putten) kan het vanaf zaterdagmiddag. Ze zijn niet de enige. Mondjesmaat verschijnt bij steeds meer melkveehouders een automaat. Muntjes inwerpen, fles vullen en klaar. „Rauwe melk is ongelooflijk gezond.”

Dick den Braber
3 September 2016 19:22Gewijzigd op 16 November 2020 06:12
De melkautomaat van boer Van Leeuwen in Heenvliet. beeld Dick den Braber
De melkautomaat van boer Van Leeuwen in Heenvliet. beeld Dick den Braber

Eilandbewoners en toeristen op Voorne-Putten kunnen vanaf zaterdagmiddag bij de boerderij van de Van Leeuwens halt houden voor een tankbeurt. Een melktankbeurt, welteverstaan.

Sinds woensdag herbergt het nieuw gebouwde schuurtje op hun erf een automaat, de eerste op het eiland. Vanmorgen heeft een wethouder van de gemeente Nissewaard de ingebruikname verricht. Vanaf dat moment komt er melk van 2 tot 3 graden Celsius uit een gietopening. Dan moet de gebruiker er uiteraard wel een fles onder houden, eventueel nieuw, afkomstig uit hetzelfde schuurtje.

Nederland telt momenteel naar schatting hooguit enkele tientallen melktappunten, maar de belangstelling groeit. De afgelopen maanden verschenen exemplaren in Akersloot (Noord-Holland), Nieuw-Lekkerland (Zuid-Holland), Kerkenveld (Drenthe), Ede (Gelderland) en Gemonde (Noord-Brabant). En nu dus ook in Heenvliet.

Om de melktap op hun erf te krijgen, hebben Simon (32) en Iris (27) van Leeuwen heel wat werk moeten verzetten. Alleen al de fondsenwerving. Simon: „Zo’n automaat kost rond de 8000 euro. Driekwart van dat bedrag wilden we via crowdfunding ophalen, in twee maanden tijd.”

Hun actie leverde aardig wat publiciteit op, glundert zijn vrouw. „RTV Rijnmond is hier bijvoorbeeld al een paar keer geweest. Hierdoor herkenden veel mensen ons bijvoorbeeld in de Albert Heijn van Heenvliet; daar mochten we onze actie promoten. Heel tof, trouwens.” Vlak voor de actieperiode afliep, hielden de twee nog een open dag. Best intensief, zo’n actie, bekent Iris. Maar het resultaat staat nu toch mooi in hun zelfgebouwde melkstalletje te glimmen.

Waardering

Met de zuiveltap willen ze de burgers bij het boerenbedrijf betrekken, vertelt Simon. „Dit soort activiteiten is goed voor het imago van onze sector: mensen leren zo ons werk waarderen.” Iris: „Daarom wilden we meer melk aan huis verkopen dan eerst. Maar zonder automaat ben je aan openingstijden gebonden.” Dankzij de tap kunnen mensen elke dag zonder gedoe verse melk halen. „En het kost ze weinig tijd, terwijl wij met ons werk kunnen doorgaan.”

Als doelgroep denken ze primair aan de lokale bevolking. „Zo kun je een vaste klantenkring opbouwen.” Maar toeristen die vanaf een van de vele campings op het eiland op hun boerderij verzeild raken, zijn uiteraard ook welkom.

Verse koemelk is veel lekkerder dan melk uit een pak, vinden de twee. Simon: „Winkelmelk is eigenlijk geen melk. Vanwege de bewerkingen smaakt dat het hele jaar hetzelfde.” Melk is een natuurproduct, vult Iris aan. Onbewerkte melk is veel gezonder. „We krijgen hier mensen met darmklachten die zeggen dat ze van onze melk veel minder last hebben.” Je moet het vooraf wel verhitten, waarschuwt Simon. „Het beste kun je het rauw in de koelkast bewaren en afgepast koken voor gebruik. Dat is het lekkerst.” De houdbaarheid schat hij veiligheidshalve op vier dagen. „Maar wij drinken het na een week gerust nog.”

De melk die een boer via zijn melktappunt verkoopt, staat onder dezelfde controle als de melk die hij aan de fabriek levert, meldt controleur Harold Jansen van het keuringsdienst COKZ. Hij benadrukt het overheidsadvies om de melk voor gebruik te koken. „Bij het pasteuriseren wordt de melk 15 seconden op 72 graden verwarmd, maar voor een consument is die werkwijze lastig te doen. Als de melk kookt, weet je zeker dat ze warm genoeg is geweest.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer