Turkije publiceert Nederlandse „Gülen-lijst”
Het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) heeft een lijst gepubliceerd met Nederlandse organisaties die aan de Gülen-beweging gelieerd zouden zijn. Het gaat om scholen, ondernemersverenigingen en andere organisaties. Ook worden vermeende kopstukken genoemd en het Turks-Nederlandse medium Zaman Vandaag.
Ankara houdt de Turkse geestelijke Fethullah Gülen en diens aanhangers verantwoordelijk voor de mislukte coup in Turkije in juli. Sindsdien wordt de ‘terroristische’ Gülen-beweging hard aangepakt. Er zijn meer dan 20.000 mensen aangehouden op beschuldiging van betrokkenheid. Tienduizenden ambtenaren verloren hun baan of zijn geschorst.
Ook in Nederland heeft dat tot spanningen geleid. Er waren onder meer demonstraties en bedreigingen. De Nederlandse regering heeft herhaaldelijk aangegeven dat Turkse bemoeienis niet wordt getolereerd.
Maandag sprak minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken hier nog over met zijn Turkse ambtgenoot Mevut Cavusoglu. Die zei dat er geen sprake is van Turkse inmenging. Premier Mark Rutte besprak de kwestie zaterdag ook nog met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
In politiek Den Haag wordt verontwaardigd gereageerd. „Zeer kwalijk dat Erdogan ondanks signaal van Koenders gewoon doorgaat met opzetten van Turken in NL tegen elkaar”, twitterde Joël Voordewind van de ChristenUnie. Op hetzelfde medium reageerde Sjoerd Sjoerdsma van D66: „Onacceptabel! Erdogan gaat door met het aanwakkeren van tegenstellingen in Nederland”. PvdA-Kamerlid Marit Maij: „Een buitenlandse mogendheid die Nederlandse burgers oproept geen zaken te doen met een hele lijst scholen, bedrijven en personen: dat is onacceptabel”.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het heeft kennisgenomen van het artikel. „Het betreft op het eerste gezicht informatie die afgelopen weken al in de Nederlandse pers en op social media aan de orde is geweest”, aldus het ministerie. „De schrijver van het artikel verwijst ook naar berichtgeving in de Nederlandse pers hierover”.
Het ministerie herhaalt dat stigmatisering of intimidatie van Gülen-aanhangers, of wie dan ook, voor Nederland onacceptabel is. „Deze boodschap is meerdere malen luid en duidelijk overgebracht”.