Consument

Peddelen langs de Scheldes

Met als achternaam Boot zou je varen als hobby verwachten. Maar het gezin uit Goes is een echte fietsfamilie. Graag doen ze een rondje Zuid-Beveland.

26 August 2016 20:29Gewijzigd op 16 November 2020 06:00
Hendrik Boot (48) en Willy Boot-Sinke (49) fietsen graag langs het water. „Als we terugkomen van vakantie, fietsen we op zaterdagmiddag vaak even naar de Oosterschelde. Als we die gezien hebben, zijn we echt weer terug in Zeeland.”  beeld Dirk-Jan Gjeltem
Hendrik Boot (48) en Willy Boot-Sinke (49) fietsen graag langs het water. „Als we terugkomen van vakantie, fietsen we op zaterdagmiddag vaak even naar de Oosterschelde. Als we die gezien hebben, zijn we echt weer terug in Zeeland.”  beeld Dirk-Jan Gjeltem

Boothuys, zo is de toepasselijke naam van de woning aan de Beatrixlaan in Goes. Makelaar Hendrik Boot (48) heeft zijn eigen huis onlangs verkocht. „De vierde van onze vijf kinderen gaat trouwen, dus we gaan wat kleiner wonen”, vertelt Willy Boot-Sinke (49).

Met hun vijf kinderen heeft het echtpaar heel wat fietsvakanties gedaan. „Het begon eigenlijk al met ons trouwen”, zegt Willy. „Toen fietsten we al graag in de omgeving. Bijvoorbeeld een rondje om het Veerse Meer.”

Toen de oudste jongens zo rond de tien jaar waren, kwamen er enkelereisfietsvakanties. „Willy bracht de jongens en mij dan naar Venlo of Den Helder en dan reden we daarvandaan terug naar Goes”, vertelt Hendrik. Weer later deed het complete gezin mee en gingen ze in een weekje de Veluwe rond.

„Zeer ontspannend”, vindt het echtpaar fietsen. Hij: „Er valt genoeg te zien en toch is de snelheid zodanig dat je op één dag een behoorlijk eind kunt komen. Tijdens fietsvakanties reden we zo’n 60 kilometer op één dag. We zorgden altijd wel dat we een doel hadden, bijvoorbeeld het Kameleondorp in Terherne. Zo bleef het voor de kinderen ook leuk.”

Echt ingrijpende dingen hebben ze tijdens de fietsvakanties niet meegemaakt. Alleen zijn ze in Enkhuizen eens bestolen. Zij: „Ik hoorde iemand aan de tassen rommelen en maakte mijn man wakker. Die dacht dat een paar dronken mannen aan de fietsen zaten. Toen we uit de tent kwamen, bleek er van alles gestolen te zijn.”

Dagje uit

Hoog tijd om zelf eens op de pedalen te stappen. De route van zo’n 40 kilometer die Hendrik heeft uitgestippeld begint bij eeterij-spelerij Vierlinden, een pannenkoekenrestaurant en een binnenspeeltuin aan de Kattendijksedijk 19. „Hierachter is de Hollandsche Hoeve, een stadspark met een leuke speeltuin waar kinderen bijvoorbeeld ook kunnen vlotvaren, een mooie kinderboerderij en een midgetgolfbaan. Even verderop zit het Omnium met een zwembad en een tropisch bos. Genoeg mogelijkheden om de fietstocht aan te vullen tot een dagje uit voor het hele gezin.”

De Kattendijksedijk gaat, logisch, richting Kattendijke. Onderweg stopt het echtpaar Boot bij een uitkijkpunt over natuurgebied de Deesche Watergang. Vanwege de vorm heeft het punt de naam De Preekstoel gekregen. Vogels zijn er volop te zien.

Ook een bordje met een gedicht van Hans Warren: Thuiskeer in Zeeland. „Hart van mijn land ik ben terug; in ’t waaien van uw volle zomer, lig lui en languit op mijn rug, weer thuis en nog dezelfde dromer.” Hendrik: „Als we terugkomen van vakantie, fietsen we op zaterdagmiddag vaak even over deze dijk naar de Oosterschelde. Als we die gezien hebben, zijn we weer echt terug in Zeeland.”

Zagers

Nog voordat de Oosterschelde in zicht komt, ruik je het slik al. Het is namelijk laagwater en dan valt een hele hoek bij Kattendijke droog. Vijf mannen steken hun riek in de modder en halen zagers en zeepieren omhoog om mee te vissen.

Verderop staat het water dichter bij de dijk. Daar is een plek waar veel Belgische duikers de Oosterschelde onder water verkennen. Ook zoeken er twee mensen naar oesters. „Dat zijn vaak Aziaten”, weet Hendrik. „Soms maken ze ter plekke een vuurtje om de oesters gelijk klaar te maken. We zijn er weleens naartoe gelopen en mochten er één proeven. Dat was best lekker.”

Met het windje in de rug is Wemeldinge zo bereikt. Daar verlaat het echtpaar de Oosterschelde en fietst langs het Kanaal door Zuid-Beveland richting de Westerschelde. Volgeladen binnenvaartschepen tjoeken onder de Postbrug door, terwijl de fietsers erboven genieten van het uitzicht. Aan de andere kant van het kanaal gaat de route verder.

Bij de sluizen van Hansweert zijn aanlegplaatsen voor binnenvaartschepen. „Onze tweede zoon is zetschipper, die ligt er ook regelmatig. Vooral in het weekend kan het er behoorlijk druk zijn”, vertelt Willy. Fietsers kunnen bij de sluizen oversteken, auto’s niet. „Op deze manier zijn we snel bij De Punt”, zegt Hendrik.

Pauze op De Punt

De Punt, dat is een landtong die in de Westerschelde steekt. Grote zeeschepen op weg naar Antwerpen passeren hier op relatief korte afstand. Een tiental bankjes staat uitnodigend klaar om van het uitzicht te genieten. Een prima plek voor een koffiepauze. Uit haar fietstas haalt Willy een thermosfles met koffie en een paar plakken snijkoek. Niet verkeerd, zeker omdat het tegenwindgedeelte van de route nu aan de beurt is.

Eerst maar eens een stuk langs de Westerschelde richting Kapelle. Hendrik wil laten zien dat Zeeland niet alleen bekendstaat om het vele water, maar ook om het fruit. Dat lukt hem goed want ten oosten van Kapelle gaat de route door diverse boomgaarden. „In de lente, als de bomen bloeien, is het hier nog mooier. En in de herfst zie je hier veel plukkers aan het werk, vooral Oost-Europeanen.”

Weer terug bij natuurgebied de Deesche Watergang blijkt hoe goed het is om met een plaatselijke gids mee te fietsen. Hendrik slaat een fietspad in dat nog niet op de fietskaart staat, maar wel rechtstreeks richting Goes gaat. Links en rechts staan gewassen zoals tarwe, aardappels en juun, ofwel uien.

De Kattendijksedijk, en daarmee het einde van de route, komt weer in zicht. Na 40 kilometer trappen in de stevige Zeeuwse wind is dat pannenkoekenrestaurant zo’n gek idee nog niet.


Routebeschrijving

De route is slechts gedeeltelijk langs fietsknooppunten te volgen.

  • Start bij eeterij-spelerij Vierlinden, Kattendijksedijk 19, 4463 AL Goes.

  • Ga vanaf de parkeerplaats rechtsaf de Kattendijksedijk op richting Kattendijke.

  • Vanaf Kattendijke de knooppunten 51 en 67 volgen naar Wemeldinge.

  • Blijf bij knooppunt 67 rechtdoor fietsen over de Westelijke Kanaalweg.

  • Ga bij de Hovijweg naar links om zo op het fietspad te komen dat parallel aan de Westelijke Kanaalweg loopt. Dit gaat langs de knooppunten 56 en 55.

  • De Postbrug oversteken, dus naar knooppunt 57.

  • Blijf aan de overkant langs het Kanaal door Zuid-Beveland fietsen, langs de Kanaalweg.

  • Volg het pad langs het kanaal tot de sluizen bij Hansweert en steek deze sluizen over richting knooppunt 88.

  • Nu langs De Punt van Hansweert richting de knooppunten, 84, 82 en 83.

  • Ga rechtdoor de snelweg over, over de Schoorse Oude Dijk.

  • Bij de rotonde rechtsaf langs de Rijksweg N289 fietsen.

  • Na ongeveer 1200 meter de weg oversteken (kijk uit!), linksaf de Kelhoekseweg in. Deze weg volgen tot de T-splitsing met de Dankerseweg, hier rechtsaf.

  • Volg de weg, die gaat in de bocht naar links over in de Tekenburgseweg.

  • Steek de kruising met de Postweg recht over de Lurpseweg in. Volg de weg naar rechts in de bocht, rechtdoor loopt de weg dood.

Na 500 meter linksaf de Klapweg in, richting knooppunt 52.

  • Bij de kruising met de Wemeldingse Zandweg (N671) rechtsaf langs deze provinciale weg fietsen.

  • Na 300 meter linksaf het fietspad op, richting knooppunt 49.

  • Dit pad gaat over een fruitbedrijf en komt uit op de Monnikendijk, hier rechtsaf.

  • Na 600 meter linksaf het fietspad, de Potmanswegeling op. Dit pad volgen, de Bredeweg oversteken.

  • Bij de T-splitsing met de Tervatenseweg rechtsaf. Deze weg gaat over in de Manneeweg en komt uit op de Kattendijksedijk.

  • Op de dijk weer linksaf naar het beginpunt.


zomerserie Favoriete route

Dit is het laatste deel in een serie over favoriete wandel- en fietsroutes van RD-lezers.

Meer over
Favoriete route

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer