Kwestie hotel De Branding Noordwijk staat op scherp
Er is nog geen oplossing voor het gros van de ruim dertig tijdelijke bewoners van hotel De Branding in Noordwijk dat per 1 september moet zijn ontruimd.
Het voormalige toeristenhotel voldoet niet aan de brandveiligheidseisen. De eigenaar investeert er niet meer in omdat het pand op termijn wordt gesloopt. Als het hotel per 1 september niet aan de eisen voldoet en toch nog wordt bewoond, krijgt de eigenaar per week een dwangsom opgelegd.
In het hotel vonden ruim dertig volwassenen en kinderen een tijdelijke woonplek. Het betreft onder andere gescheiden ouders met kinderen en ex-daklozen. Verhuurder Jasper den Dulk wil dat de gemeente Noordwijk meewerkt aan een oplossing. Deze wijst allereerst op de „zelfredzaamheid” van de huurders. De gemeente zou voor slechts enkele bewoners een „zorgplicht” hebben op basis van de WMO.
Onder meer de Noordwijkse oppositiepartij CDA drong er de afgelopen dagen bij het college op aan dat het „meer werk maakt” van het zoeken naar een oplossing. „Het is een landelijk probleem. Vluchtelingen krijgen een huis, maar Nederlanders in acute nood moeten ook worden geholpen”, aldus CDA-raadslid Zoetendaal.
Inmiddels is advocaat mr. G. W. Kleisen uit Leidschendam bij de zaak betrokken. Hij zegt dat hij zaterdag een afspraak heeft met de bewoners.
Beleidsmedewerker Rina Beers van de landelijke Federatie Opvang zegt desgevraagd dat de gemeente Noordwijk „te lang heeft gewacht” met het in goed overleg met alle betrokkenen zoeken naar een oplossing voor de bewoners van De Branding. Ze wijst erop dat de wachttijd voor sociale huurwoningen in deze regio „een flink aantal jaren” is. „De zaak is geëscaleerd. De verhuurder belde me deze week in paniek op. Hij was tamelijk wanhopig.”
Het is volgens Beers „te gemakkelijk” om vooral te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van de huurders. De gemeente Noordwijk zou een „te beperkte” visie hebben op de betekenis van de WMO. „Deze wet gaat ook over preventie en is bedoeld om iedereen in staat te stellen aan de maatschappij deel te nemen. Daarbij heb je ook een huis nodig. Bovendien zijn er in dit geval kinderen bij betrokken. Ik zou als gemeente niet willen dat die op straat belanden. In het ergste geval komen ze dan in de jeugdzorg terecht, ook van de gemeente.”
Beers roept de gemeente op „om te proberen in ieder geval een tijdelijke oplossing te vinden. Ik ken voorbeelden van gemeenten die met zulke situaties creatief omgaan, bijvoorbeeld door met een verhuurder afspraken te maken over een borg voor de huur of garantstelling. Op andere plaatsen hebben gemeenten mensen ondergebracht in een vakantiehuis, Stayokay-hotel of een klein pension. Zeker bij gezinnen is dat belangrijk. Het is schadelijk als ouders en kinderen uit elkaar worden gehaald.”
Een woordvoerster van de gemeente Noordwijk zei vrijdag dat de gemeente zich inspant om de bewoners van De Branding te spreken. „Zij hebben zich nog steeds niet allemaal met een individuele hulpvraag gemeld bij het lokaal loket. Wij hebben hen met klem verzocht om dat te doen.”