Economie

Als student goed omgaan met je geld is een studie op zich

De vakanties zijn voorbij, veel jongeren stromen door naar het hoger onderwijs. Ze gaan vanuit het ouderlijk huis studeren of op kamers wonen. Studeren kost veel geld. Wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe kom je aan geld, en hoe ga je ermee om?

André van Luijk
25 August 2016 07:59Gewijzigd op 16 November 2020 05:57
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Om je budget rond te krijgen kun je gebruikmaken van diverse financiële regelingen. Naast je basis- en aanvullende beurs kun je gebruikmaken van collegegeldkrediet, een profileringsfonds, een ov-chipkaart of een DUO-lening. Verder kunnen ouders financieel bijspringen. Uiteraard kun je naast je studie ook werken of een onderneming beginnen. Vergeet als je studeert ook niet te checken of je recht hebt op bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag van de Belastingdienst.

Ooit was ik zelf een op kamers wonende student. De ervaring om financieel verantwoordelijk te zijn voor mijn leven was heel leerzaam. De eerste maand al kwam ik niet rond met mijn budget. Aan het einde van mijn geld was er nog een stukje maand over. Ik ben toen gaan bijhouden waar mijn geld bleef en kwam er al na een paar dagen achter dat ik in de kantine van de opleiding te veel kocht. De maand erna kwam ik al beter met mijn budget uit.

Lastig

Toch zijn er best veel uitgaven waardoor het lastig is om je budget rond te krijgen. Als je thuis woont, hoef je niet zelf te koken, of huur, gas, water en licht te betalen. Maar: je studiebeurs is dan ook lager. Ouders kunnen hun studerende kinderen ondersteunen met giften. Jaarlijks mogen zij hun zoon of dochter bijvoorbeeld 5304 euro schenken.

Verder mag iedereen tussen de 18 en de 40 jaar een eenmalige, vrij besteedbare schenking ontvangen van 25.449 euro. Voor studie of een eigen woning mag dit 53.016 euro zijn. Specifiek voor een eigen woning wordt het bedrag in 2017 zelfs verhoogd tot een ton. Aan deze laatste regeling heb je alleen iets als je met hulp van je ouders een studentenwoning koopt.

Ga je huren en ben je hoofdhuurder, dan moet je opletten. Als hoofdhuurder loop je een juridisch risico. Het kan zijn dat je medehuisgenoten slecht betalen. Dan moet jij als hoofdhuurder wel de volledige huur betalen aan de verhuurder, terwijl je zelf mogelijk geen geld krijgt.

Goedkoop lenen

Als je studeert kun je goedkoop geld lenen. De vraag is natuurlijk of dat verstandig is. Ook al is de rente laag, het is en blijft een schuld die terugbetaald moet worden. En zo’n schuld kan forse consequenties hebben voor het afsluiten van bijvoorbeeld een hypotheek na je studie.

Verder is het slim om, als je naast je studie wilt werken, een bijbaan te vinden die aan je studie gerelateerd is. Bedrijven waar je na je studie solliciteert kijken hiernaar. Het risico bestaat dat je zo veel tijd in werk stopt dat er van studeren weinig meer komt.

Recent ontmoette ik iemand die een eigen bedrijf was gestart en zo enorm succesvol was dat hij vrijwel niet meer studeerde. Als je met dat werk te veel verdient, kan dit ook gevolgen hebben voor je studiebeurs.

Kortom: als student verstandig omgaan met je geld is een studie op zich.

De auteur is Master of Financial Planning. Reageren? financieel@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer