Eerherstel gloort voor Rijswijkse icoon
Eenzaam piekt de klokkentoren van het oude Rijswijkse stadhuis uit boven het Rijswijkse Bos. „Hier gonst het straks van de bedrijvigheid.”
„O, man. Hier liepen de bruidspaartjes vroeger in en uit”, verzucht de Rijswijkse wethouder Van der Meij. Enthousiast stapt hij rond in wat ooit te boek stond als het monumentale stadhuis van Rijswijk, in de provincie Zuid-Holland. Bij elke ruimte in het imponerende pand, in 1967 gebouwd waar de Generaal Spoorlaan en de Burgemeester Elsenlaan elkaar kruisen, heeft de wethouder een verhaal.
„Hier is ooit een rechtbankfilm opgenomen”, glundert hij in de oude raadzaal. Bij de benedenruimte, die dienstdeed als trouwzaal: „Door hier met een tussenwand te schuiven, kon de volgende ceremonie al beginnen, terwijl het pasgetrouwde paar nog volop werd gefeliciteerd.”
Dat het stadsbestuur in 2003 het pronkjuweel inwisselde voor een kleurloze kantoorflat naast het winkelcentrum In de Bogaard lijkt op het eerste gezicht verbazingwekkend. Toch zag een raadsmeerderheid daarvoor indertijd goede redenen. Het steeds groeiende ambtenarenapparaat raakte versnipperd over meerdere panden, doordat het stadhuis te klein werd om het te kunnen bergen. Daarnaast maakten talrijke arbotechnische gebreken een renovatie noodzakelijk.
„Het meest waarschijnlijk is de sloop van het markante gebouw”, zo valt nog steeds te lezen op internetencyclopedie Wikipedia over het verlaten stadhuis. Alle pogingen van voorgaande colleges om het over te dragen aan commerciële marktpartijen strandden echter. Tot opluchting overigens van veel oudere Rijswijkers en van de plaatselijke historische vereniging, die het raadhuis nog steeds omschrijft als „ons icoon.”
Tijdens de vorming van het huidige college in 2014 spraken de coalitiepartijen af om te inventariseren of heringebruikneming van het inmiddels flink verwaarloosde pand als stadhuis niet het beste zou zijn. Ja, constateerden externe onderzoekers. Aan de uitvoering van dat plan werkt Van der Meij, wethouder Stadsbeheer, Stadsontwikkeling en Grondzaken namens Gemeentebelangen Rijswijk, inmiddels volop.
„Het is 2016”, verklaart de bestuurder, „de tijd van het nieuwe werken en van de digitale publieke dienstverlening. Dat draagt er allemaal aan bij dat het gemeentelijk apparaat, na een fikse renovatie, straks weer kan worden gehuisvest in dit pand.” Door het gebouw op te knappen, wil het college de buurt eromheen volgens Van der Meij weer nieuw leven inblazen. „Het moet er weer gaan gonzen van de bedrijvigheid”, vertelt hij, terwijl hij de statige trap beklimt om de oude burgemeesterskamer, inclusief de aparte ruimte met wastafel, te laten zien.
Kort voor de zomer gaven 21 van de 28 aanwezige raadsleden tijdens een vergadering groen licht voor Van der Meijs kredietaanvraag voor de eerste fase: het uitwerken van een voorlopig ontwerp. Eind dit jaar wacht de volgende horde. De wethouder moet dan permissie krijgen om voor deze eerste stap zo’n 8,8 miljoen euro te mogen uitgeven.
Van der Meij is hoopvol gestemd over het draagvlak voor het plan. En, verklapt hij alvast, in de tweede week van september, als het Rijswijkse verenigingsleven zich op het jaarlijkse Strandwalfestival presenteert aan de bevolking, zijn er publieksrondleidingen. „Zodat iedereen alvast kan zien hoeveel potentie dit prachtgebouw heeft.”
Zomerserie Verlaten plek
Dit is het zesde deel in een serie over verlaten plekken in Nederland. Vandaag het voormalige stadhuis van Rijswijk. Dinsdag deel 7: een voormalige kerk in Hauwert.